ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATOSUNUN SOYKIRIM İDDİALARINA YÖNELİK AÇIKLAMASI

Katolik dünyasının ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis’in Ermeni sorunu ile ilgili açıklamaları ve Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’yi sözde soykırımı tanımaya davet eden kararı; tüm kamuoyu gibi, Üniversitemiz mensupları tarafından da üzüntüyle karşılanmıştır.

Kendisi bir tarihçi olmayan Sayın Papa’nın ve bir yargı organı niteliği bulunmayan Avrupa Parlamentosu’nun tarihi ve hukuki gerçeklerden uzak, siyasi nitelikli tutumları, Doğu ve Batı uygarlıkları arasındaki bütünleşme çabalarına zarar verebilecek mahiyettedir. Sayın Papa’nın açıklamasının ve Avrupa Parlamentosu kararının Türk-Ermeni ilişkilerine hiçbir fayda sağlamayacağı gibi, geleceğe dönük bölgesel ve küresel yeni gerilimlere kaynak teşkil edebileceği endişesini taşımaktayız. Acıların tek taraflı okunmaması, yeni nefret ortamlarına fırsat verilmemesi, insanların barışa ve birlikte yaşamaya davet edilmesi bağlamında, Sayın Papa’nın bir ruhani lider olarak daha birleştirici ve kucaklayıcı bir tavır takınması, Avrupa Parlamentosu’nun da hukuk ve bilim temelinde kararlar alması en büyük dileğimizdir.

Her şeyden önce 1915 ve öncesinde yaşanan olaylarda Anadolu’da yaşayan başta Türkler ve Ermeniler olmak üzere, farklı dine ve etnik kökene mensup bütün topluluklardan pek çok insan yaşamını yitirmiştir. Ankara Üniversitesi olarak Birinci Dünya Savaşı’nın olumsuz koşullarından kaynaklanan bütün ölümlerden üzüntü duyduğumuzu bu vesileyle bir kez daha yineler, yüz yıl önce yaşanan olayların başta tarihçiler olmak üzere konuyla ilgili bilim insanları tarafından araştırılması yolundaki tüm bilimsel çalışmaları destekleyeceğimizi kamuoyuna duyururuz.