Rektörümüzün Yurtdışındaki Üniversitelere Gönderdiği Mektup

Ülkemizde 15 Temmuz 2016 gecesi yaşanan darbe girişimi ile ilgili Üniversitemizin yurtdışında 500’ü aşkın üniversite rektörüne, Rektörümüz Prof. Dr. Erkan İBİŞ’in gönderdiği mektup:

———————————

Sayın Rektörüm,

Ülkemizde 15 Temmuz 2016 gecesi, asker kılıklı bazı teröristler ve İslami din maskeli bir örgüt tarafından birlikte demokrasimize ve Cumhuriyetimize karşı girişilen dünyada benzeri zor görülen bir kanlı darbe girişiminde bulunulmuştur. Meclisimiz ve devletimizin stratejik kurumları bombalanmış, savunmasız sivil halkımızın üzerine kurşunlar sıkılmış, sokaklarda tanklar yürütülmüş, devlet görevlilerimiz ve sivil halktan ölenler ve yaralananlar olmuş, ülke yönetimimiz kanlı darbe girişimiyle ele geçirilmeye çalışılmıştır. Ancak bu kanlı darbe girişimi, sivil halkımızın ve yurtsever devlet görevlilerimizin, tüm siyasetçilerin, hükümetin, başbakan ve Cumhurbaşkanımızın canları pahasına demokrasimize ve Türkiye Cumhuriyetimize sahip çıkması, direnmesi, tankların karşısına çıkması ile aynı gece önlenmiş, tehlike yok edilmiş, darbe başarısız kılınmıştır.

Darbe girişimine karşın, Ülkemizde Atatürk ilke ve devrimleri ile Anayasamızda belirtilen laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti niteliklerine sahip Türkiye Cumhuriyetimizin kazanımları varlığını sürdürmekte, bundan sonra da sürdürecektir. Cumhuriyetimizin tüm kurumları dimdik ayaktadır. Başta Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere devletin demokrasiye ve Cumhuriyete bağlı tüm yöneticileri de görevinin başındadır.

Bu süreçte Ankara Üniversitemiz de tüm paydaşlarıyla birlikte demokrasimizin ve halkın egemenliğinin, laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yanında yer almış, darbecileri şiddetle kınamıştır.

Bildiğiniz gibi, insan hakları önemlidir, insan yaşamı da değerlidir ve hiçbir insanın canının, başka birisi tarafından silahla sona erdirilmesi dünyanın hiçbir yerinde kabul edilemez. Takdir edersiniz ki, halkın iradesi ile seçilerek yönetime gelen yöneticilerin, yine halkın iradesi ile değişmesi gerekir. Çağdaş hukuk devletleri başta olmak üzere, hiçbir ülke yönetiminde ve Türkiye Cumhuriyetinde halkın iradesini ve demokrasiyi yok sayan darbeler kabul edilemez. Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.”

Ülkemizde meydana gelen bu durumla ilgili saptama ve düşüncelerimizi sizlere de ileterek paylaşmak istedik. Bu saptama ve düşünceleri, sizin de Üniversitenizde ve paydaşlarınızla paylaşmanızı dileriz.

Saygılarımla,
Prof. Dr. Erkan İBİŞ