Epileptik Yapısal Bozukluklar Yapay Zeka ile Teşhis Edilecek

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile Ankara Üniversitesi arasında, epileptik yapısal bozuklukların yapay zeka ile teşhisine yönelik geliştirilen sistemin kullanımına ilişkin protokol imzalandı.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Millet Kütüphanesi’ndeki imza töreninde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte hazırladıkları 2021-2025 yıllarını kapsayan strateji dokümanında, özellikle yapay zeka alanındaki istihdamın ve projelerin sayısının artırılması konusunda bir hedef koyduklarını, bu kapsamda 2025 yılına kadar 10 bin lisans üstü öğrenci yetiştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Yetiştirilen öğrencilerin bir projede çalışması gerektiğini ifade eden Koç, “İnşallah bu proje de öğrencilerimizin çalışacağı projelerden biri olacak. Çünkü biz şunu biliyoruz ki 2030 yılında 13 trilyon dolarlık ekonomiye hükmedecek yapay zekada Türkiye’nin de bir söylemesi gereken sözü var” dedi.

 

Protokolü imzalanacak projede ilk amacın, epileptik yapısal bozuklukların beyin tümörlerinde derecelendirilmesi olacağını kaydeden Koç, şunları söyledi:

“Nasıl ki Sayın Cumhurbaşkanımız sürekli ‘Dünya 5’ten büyüktür’ diyorsa, biz de yapay zekanın bütün ülkeler tarafından geliştirilip kullanılması gerektiğine inanıyoruz. Akademisyenlerimizle yapmış olduğumuz bu projelerle inşallah bu hedeflere de ulaşmış olacağız. Protokolün hem ofisimize hem üniversitemize hem de akademisyenlerimize hayırlı olmasını diliyorum.”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da milletin evinde, millete ve devlete hizmet edecek bir protokole imza atmaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Tıpta doğru tedavinin çok önemli olduğunu, doğru tedavinin en önemli ayağının ise doğru teşhis olduğunu vurgulayan Ünüvar, “Doğru teşhis için de hekimlerimizin, diğer sağlık çalışanlarımızın yetkin bilgi birikimi, tecrübesi çok çok önemli ama bunlar sadece yeterli olmayabilir. Aynı zamanda teknolojiden de istifa etmek gerekebilir. Günümüzün teknoloji çağı olduğunu düşünürsek ve de teknolojik gelişmelerin en fazla kullanım alanının sağlık alanı olduğunu düşünürsek her bir teknolojik adımın mutlaka sağlıkla ilişkili bir yönünün olduğunu rahatlıkla görebiliriz. Yapay zeka kullanımı ve diğer teknolojik enstrümanların kullanımı bu çerçevede son derece önemli” ifadelerini kullandı.

 

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile yapay zekanın doğru teşhis ve tedavide kullanımı amacıyla bir protokol imzaladıklarının altını çizen Ünüvar, şöyle devam etti:

“Ankara Üniversitesi bu nevi konulara hem kafa yoran hem gönül veren hem de ciddi mesai sarf eden bir kurum. Ankara Üniversitesi Akıllı Sistemler ve Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi bu protokolde asıl yürütücülerden birisi olacak ama sağlık birimlerimiz de çok etkili olacak. İnşallah atacağımız imzalar neticesinde yürürlüğe girecek protokolle hem devletimiz hem de milletimiz bu protokolün neticelerinden sağlık açısından ve teknolojik gelişmeler açısından fazlasıyla istifa edecektir.”

Koç ve Ünüvar’ın imzaladığı protokolle; Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından geliştirilmekte olan “Beyin MR Görüntülerinden Epilepsiye Neden Olan Hipokampal Skleroz Gibi Epileptik Yapısal Bozuklukların, Beyin Tümörlerinde WHO Derecelerinin ve/veya Moleküler Alt Tiplerinin Yapay Zekâ Tabanlı Tespit ve Uyarı Sistemi”, test amaçlı olarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerine kurulacak. Sistemin geliştirilmesi sürecinde; veri sağlama, etiketleme, sonuçları analiz etme konularında hastane doktorları veya Tıp Fakültesi öğretim elemanları projeye katkı sağlayacak.

 

 

 

Diğer

tümünü görüntüle