İslamiyet ve Hristiyanlık Arasına Köprü Kuruldu: İslamiyet-Hıristiyanlık Kavramları Sözlüğü

Ankara Üniversitesi’nin Eugen-Biser Vakfı ile birlikte hazırladığı “İslamiyet-Hıristiyanlık Kavramları Sözlüğü”nün tanıtım toplantısı 10 Nisan 2014 tarihinde gerçekleştirildi.

Alman Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Eberhard Pohl’ün de katıldığı törende sözlüğün Alman yazarları Prof. Dr. Richard Heinzmann, Prof. Dr. Peter Antes ve Prof. Dr. Martin Thurner de bulundular. Ankara Müftüsü Prof. Dr. Mefail Hızlı’nın da iştirak ettiği toplantıda Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Prof. Dr. Mualla Selçuk ve Prof. Dr. Halis Albayrak’ın da içinde bulunduğu ekip açılıştan sonra düzenlenen Panel’de sözlük hakkında değerlendirmelerde bulundular.

Alman Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Eberhard Pohl toplantının açılışında yaptığı konuşmada, “İslamiyet-Hıristiyanlık Sözlüğü”nün iki din arasındaki diyaloğun son noktası değil, gelişmeye başladığı nokta olduğunu belirterek, Almanya ile ilişkileri uzun bir geçmişe dayanan Ankara Üniversitesi’nin bu çalışmanın bir parçası olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Pohl, İki din arasındaki anlayışın aynı kavramlara nasıl bakıldığının anlaşılması ile daha da gelişeceğini ifade etti.

Prof. Dr. Erkan İbiş ise yaptığı konuşmada dinler ve kültürler arası diyalog ve farklı inanç grupları arasında hoşgörünün, son yıllarda bütün dünyada yükselen bir değer olduğunu belirterek önemli olan kültürlerin birbirlerini tanımaları ve anlamaları olduğuna dikkati çekti. Prof. Dr. Erkan İbiş, “İslamiyet-Hristiyanlık Sözlüğü”nün bu tür karşılaşmaların çarpıcı bir örneği olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Erkan İbiş, üniversitelerin doğru ve güvenilir bilginin üretildiği kurumlar olduğunu ancak üretilen bilginin raflara kaldırılması yerine toplumla paylaşılması gerektiğinin altını çizerek, sözlüğün de böyle bir sosyal sorumluluk anlayışı ile oluşturulduğunu anlattı. Prof. Dr. Erkan İbiş, aynı zamanda böyle bir sözlüğün dünyada örneği olmadığının da altını çizdi.

Sözlüğün yazarlarından Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mualla Selçuk, sözlüğün Hristiyanların ve Müslümanların kendi kavramlarının yanında, birbirlerinin kavramlarını da yakından tanımalarına imkân sağladığını belirterek bu vesileyle eserin birarada uyumlu yaşama kültürüne katkıda bulunmasını dilediğini söyledi. Prof. Dr. Selçuk, bu sözlüğü Kuranda geçen “taarruf” kavramıyla tanımlanabileceğini belirterek, taarruf sözcüğünü şu şekilde açıkladı: “Bu kelime tanışma ve anlaşma çabasını ifade eder. Çünkü Kuran, sizi birbirinizi tanıyasınız diye farklı yarattık der” Prof. Dr. Selçuk, farklı dinlerin ortak alanlarını geliştirip farklılığa saygı duymayı öğrenmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Sözlüğün yazarlarından Prof. Dr. Richard Heınzmann ise, sözlüğün amacınını teolojik ya da bilimsel olmadığını, asıl amacın farklı dinlere mensup insanların birarada yaşamalarına dair çoğulcu bir toplum anlayışını, toplumsal barışı vurgulamak olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Heinzman dinler arasında asıl diyaloğun önyargıların ortadan kaldırılması ile mümkün olabileceğini ve sözlüğün de bu amaca hizmet etmesini umduğunu sözlerine ekledi.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cemal Tosun da “Türk-Alman İlişkilerinin Teolojik Boyutu” başlıklı bir konuşma yaptı.
İki cilt olan “İslamiyet-Hristiyanlık Kavramları Sözlüğü”nde 260’dan fazla kavram Hıristiyanlık ve İslamiyet dinlerinin bakış açısıyla ayrı ayrı yer aldı. Çalışmalarına 2005 yılında başlanan sözlük, 2013 yılının Eylül ayında tamamlandı.

Diğer

tümünü görüntüle