Organ Bağışı Farkındalık Kampanyamıza STK’lardan Destek Geldi

Üniversitemizin organ bağışına dikkat çekmek amacıyla başlattığı “Hayat Bağışlamak Elinizde” sloganlı farkındalık kampanyasına sivil toplum kuruluşları temsilcileri organ bağışında bulunarak destek verdi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji binasında düzenlenen toplantıda konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, üniversitenin düzenlediği organ bağışı farkındalık kampanyasının sosyal sorumluluğunun tüm paydaşları içerdiğini belirtirken, bu projenin başarılı olması için sivil toplum örgütlerinin de çok önemli olduğunu söyledi. Kampanyaya katkı sağlayan 20’ye yakın sivil toplum örgütünün yönetici ve temsilcilerinin organ bağışında bulunacağını bildiren İbiş, bunun çok önemli bir güç olduğu ve organ bağışının artmasına katkı sağlayacağını söyledi. Beyin ölümü, yani kadavradan organ bağışı konusunda Türkiye’nin çok geride kaldığına işaret eden İbiş, “Hayat bağışlamak, yaşama yaşam katmak elimizde” dedi.

Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk de organ nakli konusunda geçmişteki önyargıların bir miktar kırıldığını gördüklerini belirtirken, toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi ve farkındalığın artırılmasının çok önemli olduğunu söyledi İbn-i Sina Hastanesi Başhekimi Prof Dr. Bahattin Güzel de hastanede yapılan organ nakli sayısını artırmak için çalışmalar yaptıklarını belirtirken, organ bağışı bilincini herkese yaymak gerektiğini, burada da doktorlardan, hasta ve hasta yakınlarına, sivil toplum örgütlerinden, basına kadar herkese iş düştüğünü kaydetti. Türk Sanayici ve İş Adamları Vakfı (TÜSİAV) Başkanı Veli Sarıtoprak ise 2000’li yılların en önemli aktörlerinin sivil toplum kuruluşları olduğunu ifade ederek, kendilerinin devlete ve halka hizmet etmek için çalıştıklarını söyledi.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Başkanı Barış Aydın da söz konusu projeye destek vermekten duydukları memnuniyeti dile getirirken, üye kaydı alırken ve istihdam sağlarken, organ bağışında bulunan kişilere pozitif ayrımcılık yapacaklarını sözlerine ekledi. Üniversitemiz Organ Nakli Mesul Müdürü Prof. Dr. Rüçhan Akar, organ bağışında Türkiye’nin canlı nakillerde dünya birincisi olduğunu belirtirken, asıl problemin kadavra yani beyin ölümü olan kişilerden organ bağışı olduğunu söyledi. Organ bağışında aile red oranının yüzde 75 düzeyinde olduğuna işaret eden Akar, “Bunu tersine çevirmemiz lazım” dedi.

Diğer

tümünü görüntüle