100 Yıl Sonra Aynı Nevruz Coşkusu

Türk dünyası tarafından baharın müjdecisi kabul edilen Nevruz Bayramı, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bir asır önce Nevruz kutlamalarına katıldığı Keçiören’de, Ankara Üniversitesi ve Keçiören Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen görkemli bir etkinlikle kutlandı.

Kalaba Türk Dünyası Meydanı’ndaki program; Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Bosna Hersek, Moldova, Kosova, KKTC büyükelçileri, milletvekilleri, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, rektör yardımcıları öğretim üyeleri ile Türk dünyasından çok sayıda konuğun katılımıyla gerçekleştirildi.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov, başta Nevruz kutlayan kardeş halklar olmak üzere tüm insanlığın Nevruz Bayramı’nı kutladığını belirterek, “Her gününüz Nevruz gibi aydınlık, Nevruz gibi renkli, Nevruz gibi bereketli olsun” dedi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyeti kurmadan önce, 1922 yılında Keçiören’de bulunan bugünkü Ziraat Fakültesi yerleşkesinde Nevruz kutlamalarına katıldığını anımsattı. Ünüvar, “Atatürk’ün Ankara Üniversitesine ait bir mekânda Nevruzu kutlamasından dolayı bir gelenek var. Bu geleneği bir asır sonra yeniden canlandırmış olmanın büyük mutluluğunu yaşıyoruz” ifadesini kullandı.

Programa TÜRKSOY Genel Sekreteri, büyükelçiler ve Türk dünyası sevdalılarının katılmış olmasından da büyük memnuniyet duyduğunu dile getiren Ünüvar “Ne güzel, bu Nevruzu birlik ve beraberlik içerisinde kutluyoruz. Nevruz tek başına kutlanan bir bayram değildir. Nevruz şenliktir, coşkudur, yeniden canlanmadır. Yeniden canlanma da tek başına olmaz. Birliğimizin, beraberliğimizin daim olmasını diliyorum. Nevruzun insanlığa barış ve huzur getirmesi temennisiyle herkesin Nevruz Bayramı’nı kutluyorum” diye konuştu.

Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok ise, Atatürk’ün Nevruzu ilk defa Keçiören’de, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinin bulunduğu alanda kutladığına işaret ederek, şunları kaydetti:
“Devletleri devlet yapan, milletleri millet yapan değerler vardır. Devletler ve milletler bu değerlerine sahip çıktıkları sürece istiklal ve istikballerini devam ettirirler. Programa katkılarından dolayı Ankara Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Ünüvar’a, ziraat fakültesi dekanımıza, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Nevruz Bayramımız kutlu olsun.”
Daha sonra programa katılan büyükelçiler ve diğer protokol üyeleri birer konuşma yaptı.

Çeşitli ülkelerden gelen halk oyunları ekiplerinin yörelerine özgü gösterileriyle devam eden programa, Ankara Üniversitesi Türk Halk Oyunları Topluğu da danslarıyla renk kattı.
Programın devamında çekiç ile örs üzerinde demir döverek, baharın habercisi Nevruz ateşinin üzerinden atlayan Rektör Ünüvar, Başkan Altınok ve büyükelçiler, meydanda büyükelçilikler tarafından açılan stantları gezerek yöresel yemek ve sanat eserlerini inceledi.