“101. Yılında Sakarya Meydan Muharebesi ve Haymana” Sempozyumu

Ankara Üniversitesi, Haymana Kaymakamlığı ve Haymana Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen “Sakarya Meydan Muharebesi ve Haymana” Sempozyumu’nun açılışı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katılımıyla gerçekleştirildi.

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu, Ankara Milletvekili Levent Gök, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Haymana Kaymakamı Muhammed Gürbüz, Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut, Mamak Belediye Başkanı Murat Köse ve Haymanalıların katıldığı açılış programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Haymana’nın tanıtım filminin izlenmesinin ardından açış konuşmalarına geçildi.

Bakan Çavuşoğlu, böylesine anlamlı bir günde Haymana’da olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Sözlerine, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehit ve gazileri rahmetle, minnetle anarak başlamak istediğini belirten Çavuşoğlu, “Bu belde, Türk tarihinde bir değil, birçok kez merkezi rol oynamıştır. Osmanlı çınarı bu topraklarda kök salmıştır. 6 asır önce kuruluşa can veren bu ruh, 6 asır sonra bu kez kurtuluşa can verdi. 13 Eylül 1683’te Viyana’da başlayan çekilme, 13 Eylül 1921’de Sakarya Zaferi’yle bu topraklarda durduruldu” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin, dış politikasını hem kuruluşa hem kurtuluşa can veren bu ruhtan aldığı ilhamla yürüttüğünü dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Diplomasimizi girişimci ve insanî olarak nitelendiriyoruz. Bir yandan girişimci dış politikamızla hak ve çıkarlarımızı her platformda arıyoruz ve koruyoruz. Etrafımız ateş çemberiyken biz kötü gözlere, hasis planlara karşı her an teyakkuzdayız. Kahraman ordumuzla, savunma sanayimizle, uzaya gönderdiğimiz uydularımızla güvenliğimiz emin ellerdedir.”

“Güçlü Olmanın Yolu Birlik ve Beraberlikten Geçiyor”

Dışarıda güçlü olmanın yolunun içeride de güçlü olmaktan, Haymana’da olduğu gibi birlik ve beraberlikten geçtiğinin altını çizen Çavuşoğlu, “Millî Mücadele bunu bize gösteren en güzel örnektir. Bir olduğumuzda, birlik olduğumuzda, vatana sahip çıktığımızda neleri başarabileceğimizi gösteren bir örnek. Daha bir asır önce ülkemiz üzerinde nasıl paylaşım planları olduğunu hepimiz biliyoruz. Düşmanın bin yıllık Türk yurdu Anadolu’nun içine bir hançer gibi sokulup Ankara’ya kadar geldiğini gördük. Aradan geçen zamanda ve en son 15 Temmuz’da da ülkemize diz çöktürmek için neler yapıldığını biliyoruz. Bu çabaların biteceğini zannetmeyin. Bu çabalar bugün de var, yarın da olacaktır. Biz de aradan geçen bu zaman içerisinde hem kendimizi hem de mazlum milletlerin hakkını savunacak güce kavuştuk. Libya’dan Suriye’ye, Kafkaslardan Balkanlara, Afrika’dan Latin Amerika’ya, Türk devletlerinden İslam İş Birliği Teşkilatına kadar her yerde varız, her yerde etkiniz” dedi.

Sakarya Meydan Muharebesi devam ederken top seslerinin Ankara’dan duyulduğunun anlatıldığına dikkat çeken Çavuşoğlu, “Bu yüzden Millî Mücadele’de son kale bu topraklardır. Kadim Türk diyarı Anadolu’yu Yunan mezaliminden kurtardığımız yer işte burasıdır” ifadelerini kullandı.

“Haymana Şehit Kanlarıyla Bezenmiş Çok Önemli Bir Şehir”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da Haymana’da verilen şehitlerin sayısının, o dönemde mücadelenin ne kadar derin ve yoğun yaşandığını da gösterdiğini kaydetti. Haymana’nın bu çerçevede şehit kanlarıyla bezenmiş çok önemli bir şehir olduğunu vurgulayan Ünüvar, “Millî Mücadele’deki kalelerimizden birisi. Belki de en baştaki şehirlerimizden birisi. O yüzden Haymana’yı hep gururla, onurla anıyoruz, yâd ediyoruz” dedi.

“Türkiye, Tarihten Aldığı Mirasla Hakkını, Hukukunu Her Alanda Sonsuza Kadar Koruyacak”

“Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden bir olan Ankara Üniversitesinin böyle bir konuya bigâne kalması zaten düşünülemezdi” diyen Ünüvar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizler genellikle tarihi anları sadece tarihte yaşanmış, ecdadımızın kahramanlıklarının anıldığı, yâd edildiği, onları gururla ve onurla anlattığımız hadiseler şeklinde değerlendiriyoruz. Ancak, yeni neslin mutlaka bu konuları daha iyi kavraması için çalışmamız lazım. Belki bununla ilgili çizgi filmler, animasyonlar, kısa videolar ve diğer sosyal medya mecralarında gençlerimizin anlayacağı dilden bunları anlatmamız gerekiyor. Çünkü mücadele devam ediyor. Bugün Türkiye ile Yunanistan arasında süregiden olaylara baktığımız zaman esasında mücadelenin de bitmediğini ve bitmeyeceğini de gösteriyor. Çünkü Türkiye gerçekten tarihten aldığı mirasla hakkını, hukukunu her alanda sonsuza kadar koruyacak. Bu sadece askerlerin görevi de değil, belki onun kadar akademisyenlerin de görevi. O yüzden biz Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü ve Ankara Üniversitesi olarak bu konuya hep liderlik yapma arzusundayız. Ve Ankara Üniversitesi olarak bunu kendimiz için en şerefli, en onurlu görevlerden birisi olarak görüyoruz.”

Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut ise, Sakarya Meydan Muharebesi’nde 10 bine yakın şehidin 5 bin 713’ünün Haymana’da verildiğini kaydetti.

Ankara Milletvekili Levent Gök, Mamak Belediye Başkanı Murat Köse ve Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan’ın da birer konuşma yaptığı “Sakarya Meydan Muharebesi ve Haymana Sempozyumu”nun açılış bölümü, ülke genelinde düzenlenen “Kurtuluşa Giden Yolda Son Kale: Haymana” konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödüllerinin takdim edilmesiyle sona erdi.

Daha sonra, Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan’ın başkanlığında gerçekleştirilen ilk oturumda, Haymana’nın yetiştirdiği önemli isimler sunumlarını gerçekleştirdi.