“30. Yılında Her Yönüyle Hocalı Soykırımı” Paneli

İnsanlık tarihine kara bir leke olarak geçen Hocalı Katliamı’nın yıl dönümünde, Ankara Üniversitesinin de desteğiyle “30. Yılında Her Yönüyle Hocalı Soykırımı” paneli düzenlendi.

Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov, Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı (TADİV) Şuşa Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen panelin açılışında yaptığı konuşmada, 30 yıl önce Hocalı’da bir soykırım yaşandığını ifade etti.

26 Şubat 1992’de çocuk, kadın, yaşlı 613 kişinin Ermeni güçleri tarafından katledildiğini, esir alınan Azerbaycanlılara olmadık zulümlerin yapıldığını belirten Memmedov, Hocalı’da insanlığa karşı suç işlendiğini vurguladı.

O dönemde yaşananları dünyaya anlatmaya devam edeceklerini kaydeden Memmedov, “Bizler bu adımları atalım ki uluslararası mahkemeler kurulsun, bu cinayetleri işleyenler cezalarını bulsun. Faşizm ideolojisi üzerine kurulmuş Ermeni felsefesine son verilsin. Bunların ideolojisi mahvolsun” dedi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da 20. yüzyılda yaşanan en acı olaylardan biri olarak tarihe geçen Hocalı Katliamı ile ilgili olarak, “Bizler acılarımızı paylaşıyoruz, ağlaşıyoruz ama bunları çok fazla anlatamıyoruz. Çağımız iletişim çağı ve iletişimi doğru şekilde yapmak lazım” ifadelerini kullandı.

Dağlık Karabağ’ın önemli bir bölümünün, Türkiye ve Azerbaycan’ın birlik, beraberlik ve dayanışması sayesinde işgalden kurtarıldığını kaydeden Ünüvar, “Hocalı özlemimiz halen devam ediyor. İnşallah Allah bize Hocalı’nın işgalden kurtulduğunu, özgürlüğüne kavuştuğunu da gösterir” diye konuştu.

“Ankara Üniversitesi, Azerbaycan ile Ciddi Bir Dayanışma İçerisinde”

Türk dünyasının, en başta da Türkiye ile Azerbaycan’ın birlik ve beraberliğinin önemine vurgu yapan Ünüvar, bu çerçevede Ankara Üniversitesinin, Azerbaycan ile eğitim alanında ciddi bir dayanışma içerisinde olduğunu dile getirdi. Ünüvar, şunları kaydetti:

“Azerbaycan’da bulunan 3 üniversite ile ciddi anlaşmalarımız var. Azerbaycan Teknik Üniversitesi ile bilgisayar mühendisliği alanında çift diploma programı başlattık. Bizim bu iş birliklerini daha da artırmamız lazım. Askeri ordularla ülkeleri koruyabilirsiniz, kurtarabilirsiniz ama eğitim orduları ile geliştirebilirsiniz, kalkındırabilirsiniz. Onun için Karabağ’daki zaferin sadece askeri bir zafer değil, aynı zamanda eğitilmiş ordunun ve yüksek teknolojinin de zaferi olduğunu asla unutmamak lazım. Bu çerçevede daima yeni adımlar atmak lazım. Bu duygularla Hocalı şehitlerini rahmetle, minnetle yâd ediyor, Azerbaycan ve Türkiye’nin ilelebet hep zirvede olmasını Cenabı Hak’tan temenni ediyorum.”

“Hocalı İçin Adalet Talep Ediyoruz”

TADİV Başkanı Prof. Dr. Aygün Attar ise, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdikleri çalıştayla Hocalı Soykırımı ile ilgili bir süreç başlattıklarını belirterek, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru sürecini müzakere ettik. TADİV bunu üstlendi. Değerli akademisyenlerin, hukukçuların yardımıyla; vicdan sahibi olan herkesin yardımıyla nisan ayında ikinci çalıştayımızı gerçekleştirip, Hocalı Soykırımı’nın 30. yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurumuzu yapacağız. Biz Hocalı’ya adalet diyoruz, Hocalı’ya adalet talep ediyoruz. Hocalı Soykırımı’nı gerçekleştirenlerin cezalandırılmasını istiyoruz” dedi.

Hocalı’da yaşananların insanlığın yüz karası olduğunu ifade eden Attar, “Hocalı soykırımı hukuki olarak karşılığını bulmazsa, böyle soykırımların daha nicesi tekrarlanacak. Adaletin tecelli etmesi için artık sabrımız kalmadı” değerlendirmesinde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldız Deveci Bozkuş’un oturum başkanlığında gerçekleştirilen “30. Yılında Her Yönüyle Hocalı Soykırımı” paneline geçildi. Panelde; Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ünsal Dönmez, Hocalı’ya Adalet Kampanyası Türkiye Temsilcisi Avukat Gözde Kılıç Yaşın ile Hocalı Soykırımı Tanığı, Karabağ ve D.Zengezur İş Adamları STK Üyesi Mais Hasanov, 26 Şubat 1992 tarihinde Hocalı’da yaşananları anlattı.