5 Üniversitenin Rektörü, Üniversiteler Arası İş Birliği İçin Bir Araya Geldi

Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Munzur Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi rektörleri, üniversiteler arası iş birliği için Bingöl Üniversitesi ev sahipliğinde bir araya geldi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, Ankara Üniversitesinden Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kaan Orhan ve Gazi Üniversitesinden Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Uğur Gökmen’den oluşan heyet, Munzur Üniversitesinde düzenlenen “İklim Değişikliği Tehdidindeki Biyoçeşitlilik ve Sürdürülebilirlik Riski Çalıştayı” sonrası Tunceli’den Bingöl’e geçti.

Bingöl Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşecek “Tıbbi Aromatik ve Baharat Bitkileri-Arıcılık ve Bal Çalışmaları Üniversiteler Arası İş Birliği Değerlendirme Toplantısı” için kente gelen heyet, Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta tarafından karşılandı. Rektör Ünüvar, heyetle birlikte ziyaret ettiği Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu Usta’ya, üniversite rozetini takdim etti.

Daha sonra Bingöl Üniversitesine geçen heyet, toplantı öncesinde, Arı Ürünleri Tanıtım Ofisi, Modern Arıcılık Kompleksi ve Hayvan Hastanesini gezerek, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bingöl Üniversitesi İslami İlimler Fakültesini de ziyaret eden heyet, “hocaların hocası” olarak anılan Prof. Dr. Nusrettin Bolelli ile sohbet ederek, adının verildiği kütüphaneyi gezdi.

Heyet, teknik gezinin ardından Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak’ı makamında ziyaret etti. Rektör Ünüvar, nazik ev sahipliği için teşekkür ettiği Rektör Çapak’a, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü mezunu olmasından dolayı rozet hediye etti.

Görüşmenin ardından, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, Fırat Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Peker ve Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak ile ilgili akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşen ‘Tıbbi Aromatik ve Baharat Bitkileri-Arıcılık ve Bal Çalışmaları Üniversiteler Arası İş Birliği Değerlendirme Toplantısı’na geçildi.

Rektör Çapak, Çalışmalar Hakkında Bilgi Verdi

Bingöl Üniversitesi Rektörü Çapak, üniversite hakkında bilgi vererek başladığı konuşmasında, arıcılıkla ilgili yürüttükleri faaliyetlere dikkat çekti. Üniversitede arıcılıkla ilgili yüksek lisans ve doktora programları bulunduğunu ifade eden Çapak, “Bildiğim kadarıyla direkt arı ve arı ürünleriyle ilgili programlar sadece bizde var. Burada 19 yüksek lisans öğrencimiz var. Islah projemiz var. Bingöl yöresine ait arılar tespit edildi, bu arılar üzerine birtakım çalışmalar yapılıyor. Hocalarımızın yaptığı çalışmalar var. Yine bu coğrafyada 3 yıl boyunca toplanan polenlerden hareketle arkadaşlarımız bir polen atlası çıkardılar. Coğrafi işaret belgesi alındı. 36 bölgede 108 farklı noktaya arı kovanları konuldu. Buradan hareketle güzel bir belge çıkmış oldu. AB Coğrafi İşaret Belgesi süreci devam ediyor, inşallah yakın zamanda onu da almış olacağız” dedi.

Dijital Arı ve Arı Ürünleri Platformu kurulduğunu da dile getiren Çapak, “Burada da Türkiye’de arıcılıkla ilgili hangi ilde, hangi üniversitede ne yapılıyor, bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Dolayısıyla aynı zamanda bir arşiv oluşturmuş olduk” diye konuştu.

Bölgedeki Fırat, Munzur, Dicle ve Atatürk Üniversitesi ile yakın çalıştıklarına dikkat çeken Çapak, Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi ile de yakın çalışmak istediklerini vurguladı.

“İyi ki Bölgeye Gelmişiz”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da hem Tunceli’de hem Bingöl’de gördüklerinden çok etkilendiklerini belirterek, “İyi ki bölgeye gelmişiz” değerlendirmesinde bulundu.

Bölge üniversitelerinde belli alanlarda ihtisaslaşarak hem akademik hem de ticari potansiyeli olan ürün üretme noktasında bir çaba gördüğünü aktaran Ünüvar, “Bu çok değerli bir çaba. Artık hangi adımı atıyorsanız, attığınız adımın bir maliyet etkinlik analizini yapmanız gerekiyor. Yani ne kadar koydunuz ne kadar geri aldınız, bunları ortaya koymak gerekiyor. Ben Bingöl Üniversitesinde bunu gördüm. Bilhassa arıcılıkla ilgili, hayvancılıkla ilgili çok ciddi bir çaba içerisinde olunduğunu gördüm” diye konuştu.

Ankara’da bulunan 9’u devlet, 13’ü vakıf 22 üniversite içerisinde, bünyesinde veteriner ve ziraat fakültesi bulunan yegane üniversitenin Ankara Üniversitesi olduğuna işaret eden Ünüvar, şöyle devam etti:

“Ziraat ve veteriner fakültelerimizin ikisi de bal üretiyor. Arıcılık eğitimiyle ilgili çok orijinal çalışmalar yapan arkadaşlarımız var. Bizde çok ciddi bir tecrübenin olduğunu söyleyebilirim. Ancak sadece aracılık değil, diğer alanlarda da birlikte çalışmamız lazım. Mesela sütle ilgili çalışmalar yapılabilir, küçükbaş-büyükbaş hayvancılıkla ilgili yapılabilir, diğer zirai faaliyetlerle ilgili yapılabilir. Tunceli’de özellikle ziraat ve veteriner fakültelerimizin çok yaygın ilgi alanına girecek konular olabilir. Bunlarla ilgili bizim en azından uzaktan gördüğümüz Bingöl Üniversitesi, Munzur Üniversitesi ve Fırat Üniversitesini daha yakından görme ve burada kendimizle ilgili atacağımız adımları belirleme fırsatı oldu.”

“Daha Geniş Bir Kadroyla Tekrar Geleceğiz”

Rektör Ünüvar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burada üç şeyi yapmak lazım. Bir tanesi ortak araştırma ve projeler; bir tanesi ortak ürünler, sahaya yansıyacak, topluma katkı sağlayacak ürünlerin geliştirilmesi; üçüncüsü de öğrencilerimizin eğitimiyle ilgili hususlarda bir iş birliği. Yani artık pandemi dönemi bize şunu gösterdi. Uzaktan eğitimle de biz çevrim içi ortamda da birtakım bilgilerimizi uzaktaki noktalara ulaştırabiliriz. Belki bu çevrim içi imkânlarla bizim güçlü akademisyenlerimizin buradaki heyecanlı öğrencilerimizle buluşmasını temin edebiliriz. Bu üç konuyla ilgili notlarımızı aldık, çalışmalarımızı yapacağız. Bahar aylarında daha geniş bir kadroyla tekrar geleceğiz.”

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız ise, Bingöl’de “bal gibi” bir üniversite bulduklarını ifade ederek, “Bingöl Üniversitesinin aracılığıyla değil arıcılığıyla buluşmuş olduk. Bu bizim için sevindirici. Gazi üniversitesi 1926’da kurulmuş, yaklaşık 100 yıllık bir üniversite. İnşallah biz bundan sonraki süreçte neler yapabiliriz, Bingöl Üniversitemizin güçlü yönlerinden nasıl istifade edebiliriz, Gazi Üniversitesi olarak nasıl bir katkı sağlayabiliriz, bunun çalışmasını yapalım” diye konuştu.

Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Peker de üniversiteler arası iş birliğiyle çok daha güzel işler yapılacağına inandığını kaydetti.

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş ise üniversitelerin birbirinin gelişmeye müsait yönlerini bulup, o alanlarda daha deneyimli üniversitelerin diğer üniversitelere katkı sunmasının çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

Toplantının ardından Bingöl’den ayrılarak Elazığ’a geçen heyet, Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman’a ziyarette bulundu. Rektör Ünüvar, görüşme sonunda, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Vali Toraman’a üniversite rozetini takdim etti.

 

https://x.com/AnkaraUni/status/1746414440612860267?t=Dbp7nRLsCjsiaLJXnNX1og&s=35

Diğer

tümünü görüntüle