82 Yaşında Hukuk Fakültesinden Mezun Oldu, Diploma Töreninde Müzik Ziyafeti Sundu

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini 82 yaşında bitiren Türkiye’nin en yaşlı üniversite mezunu Mustafa Yavuz Yalçınkaya, diplomasını törenle aldı.

1959 yılında Hukuk Fakültesine kaydolan Mustafa Yavuz Yalçınkaya, 1960 İhtilali sonrası lise mezunlarına yedek subay öğretmenlik hakkı tanınması üzerine okulunu yarıda bırakarak, askere gitti. Askerliğini Ankara’nın Beypazarı ilçesinde öğretmenlik yaparak tamamlayan Yalçınkaya, Hukuk Fakültesine devam etmeyerek, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesine (DTCF) kayıt yaptırdı. Beşeri Coğrafya Bölümü’nden başarıyla mezun olan Yalçınkaya, aynı üniversitenin arkeoloji bölümünde okuyan ve daha sonra DTCF’de öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Işın Yalçınkaya ile evlendi. Çeşitli kamu kurumlarında görev yapan Yalçınkaya, emekli olduktan sonra müziğe başladı ve yıllarca profesyonel olarak müzikle ilgilendi. Yalçınkaya, 1997 yılında aftan yararlanarak, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesine tekrar kaydoldu. Bu sırada müzik kariyerine devam eden Yalçınkaya, okulu ikinci kez bırakmak zorunda kaldı.

Cebeci semtinde, Hukuk Fakültesinin hemen karşısında bulunan Hukuk Apartmanı’nda ikamet eden Mustafa Yavuz Yalçınkaya, 2018 yılında tekrar aftan yararlanarak üçüncü kez Ankara Üniversitesine kayıt yaptırdı. Yeniden başladığı okulunda, devam zorunluluğu olmamasına rağmen hiçbir dersi kaçırmayan Yalçınkaya, mezuniyete hak kazandı.

82 yaşında elde ettiği bu başarıyla gençlere örnek olan Yalçınkaya için Ankara Üniversitesi tarafından özel mezuniyet töreni düzenlendi. 100. Yıl Salonu’ndaki törene; eşi Prof. Dr. Işın Yalçınkaya, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinde görev yapan oğlu Dr. Suphi Yalçınkaya ve torunu ile birlikte katılan Mustafa Yavuz Yalçınkaya’yı öğrenci arkadaşları da yalnız bırakmadı.

“Azmiyle Herkese Örnek Oldu”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, törende yaptığı konuşmada, 82 yaşında Hukuk Fakültesinden mezun olmaya hak kazanan Mustafa Yavuz Yalçınkaya’nın azmiyle herkese örnek olduğunu söyledi.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinin devlet üniversiteleri içerisinde en yüksek puanla öğrenci alan fakülte olduğuna dikkat çeken Ünüvar, “Girilmesi bu kadar zor bir fakülteyi bitirmek de zor olsa gerek. Mustafa Ağabey azmetmiş ve 82 yaşında okulu bitirmiş. Bu hakikaten çok örnek gösterilmesi gereken, belki de insanlara verilebilecek en büyük hayat derslerinden birisi. Allah ona hayırlı uzun ömür versin, ailesiyle beraber hep mutlu günlerde yaşasın” ifadelerini kullandı.

“Ankara Hukuk İçin de Sıra Dışı Bir Tören”

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özen de katıldıkları bu törenin Ankara Hukuk için de iz bırakacak sıra dışı bir tören olduğunu vurguladı.

Öğrencisi olan Mustafa Yavuz Yalçınkaya’nın bugün diplomasını alarak meslektaşı olduğunu kaydeden Özen, “En kıdemli öğrencinin Ankara Hukuk’u bitirerek hukuk dünyasına adım atması biz hocalar için de çok onur verici. Ben kendisine bundan sonraki meslek yaşamında sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum” dedi.

Öğrencilere “Dersi Derste Dinleyin” Tavsiyesi

Daha sonra kürsüye gelen Türkiye’nin yaşı en büyük mezunu Mustafa Yavuz Yalçınkaya, hayatını ve başarı hikayesini anlattı. Dersi derste dinlediğini ve her derse girmeye özen gösterdiğini dile getiren Yalçınkaya, öğrencilere de dersi mutlaka derste dinlemeleri tavsiyesinde bulundu.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinin çok ayrıcalıklı bir fakülte olduğunu belirten Yalçınkaya, “Böyle bir fakülteyi bitirmiş olmaktan büyük gurur ve şeref duyuyorum” dedi.

En Yaşlı Mezundan Mini Konser

Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Yalçınkaya, daha sonra piyanonun başına geçip şarkılar seslendirerek, üniversite yönetimi ve öğrencilere mini bir konser verdi.

Müzik dinletisinin ardından mezuniyet cübbesini giyip, kepini takan Yalçınkaya, diplomasını alkışlar eşliğinde Rektör Ünüvar ve Dekan Özen’in elinden aldı.

Rektör Ünüvar, Ankara Üniversitesinin simgesi güneş kursu hediye ettiği Yalçınkaya’ya, Ankara Üniversitesi rozeti taktı. Tören sonunda Yalçınkaya, üniversite yönetimi ve öğrenciler birlikte anı fotoğrafı çektirdi.