AgriGenomik Merkezi Proje Kapanış Toplantısı

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının “Rekabetçi Sektörler Programı” kapsamında Ankara Üniversitesi TEKNOKENT Tarım, Hayvancılık ve Gıda Merkezi bünyesinde hayata geçirilen “AgriGenomik Merkezi-Hayvan ve Bitki Genomik Araştırma İnovasyon Merkezi Projesi’’ kapanış toplantısı gerçekleştirildi.

Hayvan ıslahından gıda güvenliği analizlerine, Ar-Ge projelerinden bilimsel projelere, hastalık tespitinden GDO analizine kadar pek çok alanda hizmet veren; sürdürülebilir tarımın gelişimine katkı sağlama misyonu ile yenilikçi biyoteknoloji çözümleri üreten Ankara Üniversitesinin ilk IPA Projesi AgriGenomik Merkezinin proje kapanış toplantısı; Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, rektör yardımcıları, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bürokratları, AB Delegasyonu temsilcisi, AgriGenomik Merkezi yöneticileri ve paydaşlarının katılımıyla gerçekleşti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, açış konuşmaları ile devam etti.

“Ciddi Beklentilerin Olduğu Bir Proje”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, “AgriGenomik Merkezi-Hayvan ve Bitki Genomik Araştırma İnovasyon Merkezi Projesi’’nin hem ekonomik anlamda hem de akademik anlamda ciddi beklentilerin olduğu bir proje olduğunu ifade etti.

Ankara Üniversitesi bünyesinde üç ayrı IPA projesi yürütüldüğünü, bunlardan ikisinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde yürütüldüğü bilgisini veren Ünüvar, “İlk başlayan IPA projemiz de AgriGenomik Merkezi projemiz. Bugün projenin kapanışını yapıyoruz. Aslında daha yeni başlıyoruz. Ve çok büyük umutlarımızın olduğu da aşikâr” dedi.

Türkiye’nin önemli bir tarım ülkesi olduğunu aktaran Ünüvar, “Yaşadığımız pandemi süreci aslında tarımın ne kadar önemli olduğunu ve üretim potansiyeli ile ülkelerin pandemi ile mücadele yetenekleri arasındaki ilişkiyi ortaya koyan çok net bir gösterge oldu. Artık tarım sadece topraktan üretilen ve insanların sofrasına gelen bir ürün değil, aynı zamanda çok önemli bir ticari potansiyelin de bulunduğu bir alan. Gerçekten gıda üretimi, yine hayvansal ve bitkisel gıdaların üretim süreçleri son derece önemli. İşte AgriGenomik Merkezinin bu anlamda çok değerli katkıları olacak ve belki de o tarımı; konuşulan dijital tarım, akıllı tarım, inovatif tarım gibi kavramları da güçlendireceğini biliyoruz” diye konuştu.

Ünüvar, bu nevi uluslararası projelerin, Türkiye’nin hem ürettiği ürünlerin uluslararası boyutta daha fazla takdimine hem de Türkiye’nin akademisinin uluslararası projelere yatkınlığına ciddi katkı sağladığının da altını çizdi.

“Tarımsal Yenilik Alanında Dünya Çapında Bir Biyoteknoloji Merkezi”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ahmet Halit Hatip ise, tarım ve hayvancılık sektörünün, global ölçekli ortaya çıkan majör sorunlar neticesinde önemini artırarak ülkemizin de en önemli gündem maddelerinden birisi haline geldiğini vurguladı.

Özellikle değişen iklim koşulları ve global siyasi krizlerin neticesinde gıda ve su güvenliğinin ülke politikalarının odağı haline geldiğinin altını çizen Hatip, bu kapsamda Bakanlık olarak Rekabetçi Sektörler Programı’nda tarım, gıda ve hayvancılığın da öncelikli alan olarak belirlendiğini ve bu kapsamda önemli projelerin hayata geçirildiğini kaydetti.

Bu alanda yapılacak çalışmaların sektörlerde çarpan etkisi yapacağı bilinciyle IPA 2 döneminde bu alanı özellikle önceliklendirdiklerini belirten Hatip, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2019 yılında gerçekleştirilen çağrıyla Türkiye çapında çıkılan çağrı neticesinde yaklaşık 60 milyon Euro bütçesiyle bu alanda 5 projemizin uygulamasını hayata geçirdik. Bugün kapanışını yapmak için bir araya geldiğimiz Ankara Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi TEKNOKENT’in faydalanıcısı olduğu 5.4 milyon Euro bütçeli AgriGenomik Merkezi-Hayvan ve Bitki Genomik Araştırma İnovasyon Merkezi Projesi tarım, gıda ve hayvancılık temalı projelerimiz arasında genomik araştırmalar alanında hizmet vermekte olup, Türkiye’de tarımsal yenilik alanında dünya çapında bir biyoteknoloji merkezi konumundadır. Zira bu projemizle bu alanda faaliyet gösteren araştırmacılarımız, kurum-kuruluşlarımız ve KOBİ’lerimiz özellikle tarımsal gıda araştırmalarını geliştirebilecek ve iş fikirlerini ticari sonuçlara dönüştürebileceklerdir. Dolayısıyla bu projemiz Türkiye’de gıda-tarım alanında çağın zorluklarına ve ihtiyaçlarına cevap verecek olup, ülke sınırlarında yer alan biyolojik çeşitliliğin tespiti, korunmasını sağlayacak çok geniş bir perspektifte hizmet sunmaya devam edecektir.”

AgriGenomik Merkezi Direktörü Prof. Dr. Emre Keskin ve Ankara Üniversitesi TEKNOKENT Genel Müdürü Güray Değerli’nin de söz aldığı açılış bölümü, projenin tanıtım filminin izlenmesi ve aile fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi. Program, panel ve sunumlarla gün boyu devam etti.

 

 

 

 

https://x.com/AnkaraUni/status/1787847424150487273?t=s5DYFKRSPXuA9YT8hcFYSA&s=35

Diğer

tümünü görüntüle