Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Ankara Üniversitesini Ziyaret Etti

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesini (DTCF) ziyaret ederek, fakülte binasının Alman mimarı Bruno Taut’un çalışmalarının yer aldığı sergiyi gezdi.

Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Steinmeier’i, DTCF’de Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, rektör yardımcıları, DTCF Dekanı Prof. Dr. Levent Kayapınar ve akademisyenler karşıladı.

Rektör Ünüvar, konuk Cumhurbaşkanı’na DTCF’yi gezdirip, okul ve okulun Alman mimarı Bruno Taut hakkında bilgi verdi. Steinmeier, Bruno Taut’un çalışmalarının yer aldığı Farabi Salonu Fuayesindeki sergiyi de gezdi.

Cumhurbaşkanı Steinmeier, Rektör Ünüvar ve öğretim üyeleri, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün davetiyle Almanya’dan Türkiye’ye gelen Alman bilim insanları üzerine sohbet etti.

Steinmeier, DTCF’de eğitim gören Alman Dili ve Edebiyatı öğrencileriyle de bir araya gelerek, fotoğraf çektirdi.

Rektör Ünüvar, Türkiye’nin 1930’lu yıllarda Almanya’yı terk etmek zorunda kalan birçok bilim insanına kucak açtığını, 100 kadar bilim insanı, mimar ve mühendisin Ankara’ya geldiğini söyledi. Bu bilim insanlarının Ankara Üniversitesi bünyesinde görev yaptığını ifade eden Ünüvar, “Dil ve Tarih-Coğrafya, Siyasal Bilgiler, Tıp, Ziraat, Veteriner ve İlahiyat Fakülteleri gibi alanlarda pek çok Alman bilim insanı görev yaptı. Bu bilim insanları, Ankara Üniversitesinde çok değerli katkılar sağladılar ” dedi.

Bu bilim insanlarından birinin de Alman mimar Bruno Taut olduğunu belirten Ünüvar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bruno Taut, 1936 yılında Ankara’ya geldi ve içinde bulunduğumuz Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin çizimini yaptı. Kısa zamanda binanın inşaatına başlandı. 1941 yılında bu bina bitti. Bruno Taut, maalesef binanın bitişini göremedi. Biz, Bruno Taut’un hatırasını yaşatmak için onun adına bir anıt yaptık. Bugün maalesef özellikle Gazze’deki vahşete sesini çıkartan bilim insanlarının alanlarının daraldığını görüyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bu vahşete ses çıkarttığı için alanı daralan bilim insanlarına Türkiye’nin kapılarının açık olduğunu söylemişti. Ankara Üniversitesi olarak bizim de 90 yıl önceki gibi kapımızın ve gönlümüzün o bilim insanlarına açık olduğunu söylemek isterim” diye konuştu.

Konuk Cumhurbaşkanı, DTCF bahçesinde Bruno Taut anısına yapılan anıtı da ziyaret etti.

Rektör Ünüvar, Ziraat Fakültesince üretilen ürünler hakkında bilgi verdiği Cumhurbaşkanı Steinmeier’e Ankara Üniversitesinin sembolü Güneş Kursu, 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisinde yaşanılanların anlatıldığı “Gazi Mecliste O Gece” kitabının Almanca çevirisi ile Almanya’dan Türkiye’ye gelen Alman bilim insanları ile ilgili yazılan kitapları takdim etti.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, daha sonra fakülteden ayrıldı.