Ankara İlahiyatta “100. Yılında Türkiye Hadisçiliği Sempozyumu”

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü vesilesiyle Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ev sahipliğinde “100. Yılında Türkiye Hadisçiliği Sempozyumu” düzenlendi.

Hadis Tarihi Derneği tarafından, İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda Ankara Üniversitesi, Türkiye Diyanet Vakfı, İslam Düşünce Enstitüsü ve Ankara İlahiyat Vakfının desteğiyle gerçekleştirilen programa; İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, YÖK Denetleme Kurulu Üyesi Süleyman Necati Akçeşme, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Ahmet İşleyen, farklı üniversitelerden ilahiyat fakültesi dekanları, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan sempozyum, açış konuşmalarıyla devam etti.

İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, konuşmasına, iki haftadır Filistin’de yaşanan vahşet ve mezalimin son bulmasını dileyerek başladı.

Bugün hadis literatürüne “Türkiye Hadisçiliği” diye yeni bir kavramın girdiğini ifade eden Görmez, “Zannediyorum bu kavramı Mehmet Emin Özafşar Hoca literatüre katmış olacak. Yani Türkiye Cumhuriyet dönemi hadis çalışmaları yerine Türkiye Hadisçiliği. ‘Türkiye Hadisçiliği’ denilebilecek bir müktesebatın, bir literatürün oluştuğunu gururla ve iftiharla ifade edebiliriz” diye konuştu.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da İlahiyat Fakültesinin gerek yetiştirdiği önemli isimler gerekse ürettiği eserlerle Türkiye’de ilahiyat fakültesinin temalarını topluma yayma noktasında önemli bir rol üstlendiğini kaydetti. Ünüvar, “İnşallah yeni asırda da İlahiyat Fakültemizin daha güçlü eserler vermesini ve daha güçlü isimler yetiştirmesini ve tarihe not düşmesini de temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı ise, bir dönemin muhasebesini ele alması açısından bu çalışmayı çok kıymetli bulduğunu dile getirdi.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Aycan da erken dönem İslam tarihinde ilim denilince öncelikli olarak akla hadisin geldiğini belirterek, “İslam’ın en temel bilgi kaynaklarından birisi olan hadislerin doğru anlaşılması her şeyden önce düşünce tarihimizin doğru kodları üzerine yazılması açısından son derece önemlidir” diye konuştu.

Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar da konuşmasında, sempozyumun akademi dünyasına ve hadis alanına değerli katkılar yapmasını umduğunu belirterek, 5 oturumda gerçekleştirilecek sempozyum hakkında bilgi verdi.

Sempozyum, “Türkiye Hadisçiliğinin Öncüleri” başlıklı sinevizyon gösterisinin ardından bilimsel oturumlarla devam etti.

Rektör Ünüvar, davetlilerle birlikte fuayede açılan sergiyi de gezdi.

Diğer

tümünü görüntüle