Ankara İlahiyatta Kırgız Öğrenciler İçin Veda Programı Düzenlendi

Uluslararası İlahiyat Programı çerçevesinde Kırgızistan’dan gelerek, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde bir yıllık hazırlık sınıfı eğitimini tamamlayan 43 öğrenci için veda programı düzenlendi.

Oş Devlet Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden 30 yıldır her yıl hazırlık sınıfı öğrencilerini kabul eden Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesindeki program, İslâm Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İzani Turan, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Aycan ile akademisyenler ve Kırgızistan’dan gelen öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

İslâm Düşünce Enstitüsü Başkanı Görmez, programda, İslâm dünyasının yeniden ayağa kalkması için Maveraünnehir’in, oradaki ilmi hayatın yeniden ayağa kalkması gerektiğini ifade etti. Görmez, Oş Devlet Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin, bütün Orta Asya’nın, o büyük medeniyetin yeniden ayağa kalkması için çok önemli bir proje olduğunu söyledi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Ünüvar da konuşmasında projeye gönül veren, destek veren herkese teşekkür etti. Çok mühim bir iş yapıldığının farkında olduklarının altını çizen Ünüvar, “Türkiye’nin en önemli ilahiyat fakültesi olan Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile Oş Devlet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi arasında sadece gönül bağı değil, aynı zamanda ilim bağı da kuruyoruz. Bundan memnuniyet duyuyoruz. İnşallah bunu hep devam ettireceğiz” dedi.

Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İzani Turan ise, Kırgız öğrencilerin Türkiye’de edindikleri bilgil, tecrübe ve kültürel birikimlerin iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesi noktasında müthiş bir etki edeceğini kaydetti.

Projenin koordinatörlüğünü yürüten İlahiyat Fakültesi Temel İslâm Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Okumuş da Oş Devlet Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin kuruluşunun üzerinden 30 yıl geçtiğini, bu süre zarfında her yıl hazırlık sınıfı öğrencilerinin Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesine geldiğini aktardı.

Burada hazırlık eğitimi alan öğrencilerin daha sonra ülkelerine dönerek 4 yıllık lisans eğitimine devam ettiğini belirten Okumuş, uygulanan eğitim programı hakkında şu bilgileri verdi:

“Gelen öğrencilerimize bir yıllık hazırlık eğitimi süreci içerisinde yoğun bir eğitim programı uyguluyoruz. Bu eğitim programı kapsamında öncelikle öğrencilerimize Türkçe öğretiyoruz. Türkçe eğitiminden sonra aynı zamanda Kur’an-ı Kerim okuma ve tecvid dersleri veriyoruz. İkinci dönemde ise bu öğrencilerimize İslâm inanç esasları, İslâm ibadet esasları, İslâm ahlâk esasları ve siyer gibi haftalık 2’şer saatlik dersler veriyoruz. Bir yıllık yoğun eğitimden sonra öğrencilerimizi kendi ülkelerine gönderiyoruz.”

Daha sonra mikrofonu alan öğrenciler, birbirinden sıcak veda konuşmaları yaptı. Program, öğrencilerin seslendirdiği ilahilerle devam etti.

 

 

 

Diğer

tümünü görüntüle