Ankara ile Cakarta Arasında Eğitim Köprüsü

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Endonezya’nın başkenti Cakarta’da bulunan üniversitelerle akademik iş birliğine yönelik temaslarda bulundu.

7 ülke, 16 merkezde eş zamanlı gerçekleştirilen Ankara Üniversitesi Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (AYÖS) için Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Ekim ile birlikte Endonezya’ya giden Rektör Ünüvar, yükseköğretim kurumlarıyla da yeni iş birliği imkânları üzerine yoğun bir görüşme trafiği gerçekleştirdi.

Ünüvar, ülkedeki temaslarına Türkiye’nin Cakarta Büyükelçisi Prof. Dr. Talip Küçükcan’ı ziyaretle başladı.

“Bu ziyaret, iki ülke arasındaki yükseköğretimde bir dönüm noktası olacak”

Küçükcan, burada yaptığı açıklamada, Ankara Üniversitesinin Endonezya’ya gelmiş olmasının çok önemli olduğunu belirterek, “Çünkü iki ülke arasındaki bağlar tarihi olarak kuvvetli olmakla beraber, eğitim alanında atılacak her adımın önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Gerek Türkiye’nin yükseköğretiminin Endonezya’da anlatılması gerekse önümüzdeki yıllarda Endonezyalı bilim adamları ve öğrencilerin Türkiye’ye, Ankara Üniversitesi vasıtasıyla gidecek olmasının önemli olduğunu vurgulayan Küçükcan, “İki ülke arasındaki ilişki potansiyelinin büyüklüğü göz önüne alındığında ben eğitim alanında atılacak her adımın önemli olduğunu düşünüyorum. Biz Büyükelçilik olarak bu ziyareti önemsiyoruz. Özellikle iki ülke arasındaki yükseköğretimde bir dönüm noktası olacağına inanıyorum” diye konuştu.

“Endonezya’da Ciddi Bir Rol Üstlenmek İstiyoruz”

Rektör Ünüvar da Ankara Üniversitesi olarak Endonezya’da ciddi bir rol üstlenmek istediklerini vurguladı. Ünüvar, “Sayın Büyükelçimizin de desteğiyle o rolümüzü de en güzel şekilde yerine getirmek istiyoruz. Umuyorum bugün başlayacak temaslarımız ülkemiz için, Ankara Üniversitesi için, Endonezya için güzel neticelere ulaşır” ifadelerini kullandı.

Üç Üniversiteye Ziyaret

Büyükelçi Küçükcan ve Rektör Ünüvar, görüşmenin ardından, Yunus Emre Enstitüsü Cakarta Temsilcisi Cemal Şahin ile birlikte ülkenin en önemli üniversitelerinden Endonezya Üniversitesini ziyaret ederek, yöneticileri ile bir araya geldi. Görüşmede, özellikle sağlık, teknoloji ve dil eğitimi alanında iş birliği yapılması konusunda mutabakata varıldı.

Ardından üniversiteye bağlı 900 yatak kapasiteli eğitim ve araştırma hastanesini gezen heyet, üniversite ve hastane yetkililerinden eğitim faaliyetleri ve sağlık hizmetleri hakkında bilgi aldı.

Bir sonraki ziyareti Uluslararası İslam Üniversitesine yapan Küçükcan ve Ünüvar, Uluslararası İslam Üniversitesi yöneticileri ile de ekonomi, kamu politikaları, ilahiyat ve sosyal bilimler alanında iş birliği konularını görüştü.

Heyet, ülkedeki son üniversite ziyaretini Syarif Hidayatullah Devlet Üniversitesine yaptı. Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yetkililerden çalışmalarını dinleyen Küçükcan ve Ünüvar, üniversiteye bağlı eğitim vakfının ilkokul, ortaokul ve liseyi de gezerek, öğrencilerin özel olarak hazırladıkları gösteriyi izledi.

Büyükelçi Küçükcan ve Rektör Ünüvar, Endonezya Bilim ve İnovasyon Kurumu Başkanı L.T. Handoko ile de iş birliğine yönelik görüşmelerde bulundu.

Üniversitelere “Türkiye Araştırmaları Merkezi” Önerisi

Ziyaretlerde Ankara Üniversitesi hakkında bilgi veren Rektör Ünüvar, Ankara Üniversitesi olarak, Endonezya üniversiteleri ile iş birliğini çok önemsediklerini vurguladı. Ünüvar, Ankara Üniversitesi ile Endonezya üniversiteleri arasındaki iş birliğinin, Endonezya-Türkiye ilişkilerine de önemli katkı sağlayacağına inandığını kaydetti.

Ziyaret ettiği üniversitelerde rektör ve yöneticilere Ankara Üniversitesi bünyesinde bulunan Asya-Pasifik Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezinden ve bu merkezin yayımladığı “Türkiye’de Endonezya Çalışmaları” adlı kitabından bahseden Ünüvar, Endonezya’da da “Türkiye Araştırmaları Merkezi” kurulması önerisinde bulundu.