Ankara Tıp’ta Hekim Adayları Beyaz Önlük Giydi

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinin Türkçe ve İngilizce programlarına kayıt yaptıran 424 hekim adayı, törenle beyaz önlüklerini giydi.

Morfoloji Binası Ord. Prof. Dr. Abdülkadir Noyan Konferans Salonu’nda İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Serdar Öztürk, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zehra Aycan, dekan yardımcıları, hastane başhekimleri, akademisyenler ve ailelerin katılımıyla gerçekleşen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Törende konuşan Rektör Ünüvar, Türkiye’nin en önemli tıp fakültelerinden Ankara Tıp’a kayıt yaptıran öğrencileri gönülden kutladığını ifade etti.

Artık eğitime başlayacak olan öğrencilerin sürecin sonunda bembeyaz önlüklerini giyerek; milletimize, devletimize ve insanlığa çok önemli hizmetler edeceğini kaydeden Ünüvar, “Beyaz önlüğün simgeleştirdiği şey; temizlik, dürüstlük, şeffaflık ve beyazın kapsadığı bütün güzelliklerdir. Ben inanıyorum ki Ankara Tıp’ın köklü geleneğiyle, güçlü akademik kadrosuyla ve önemli imkânlarıyla yetişecek kardeşlerimiz o beyaz önlüğü, giydikleri saflık, giydikleri parlaklık ve giydikleri temizlikle ömürlerinin sonuna kadar taşıyacaklar” ifadelerini kullandı.

Sağlığın stratejik alanlardan biri olduğuna dikkat çeken Ünüvar, “Sağlıkta aşınızın olması, ilacınızın olması, kitinizin olması, laboratuvar alet ve edevatınızın olması ama en önemlisi beşerî sermayenizin olması; yani bunları hem üretebilecek hem de kullanabilecek insan kaynağınızın olması çok önemli. İşte insan kaynağı karşımda. Ben inanıyorum ki sizler bu önlüğü giydikten sonra anneleriniz, babalarınız, dedeleriniz, büyükleriniz, daha önce tıp alanında hizmet etmiş büyüklerinizden çok daha fazla çalışarak, çok daha güzel işler üreteceksiniz” dedi.

Tıp Fakültesi Dekanı Zehra Aycan da beyaz önlüğün etkili bir iletişim aracı olduğunu söyledi. Beyaz önlüğün, hekim-hasta ilişkisinin sınırlarının belirlenmesinde etkili ve kolay bir simge niteliği taşıdığını belirten Aycan, şunları kaydetti:

“Beyaz önlüğün bize yüklediği sorumluluklar vardır. İnsanlarla iyi iletişim kurmak, onların güvenini kazanmak, dertlerine çare olabilmek, insani ve vicdani davranmak, görevlerimizi yerine getirmek ve mesleğimizin gerektirdiği bilgi ve beceriyi kazanarak profesyonelleşmek bu önlüğü giymenin bize yüklediği sorumluluklardır. Ben Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinin tüm öğrencilerinin beyaz önlüğün bizlere getirdiği sorumlulukların bilinciyle hareket edeceğine yürekten inanıyorum.”

Törene katılan akademisyenlerin selamlama konuşmalarının ardından isimleri okunarak sahneye çağrılan hekim adayları, beyaz önlüklerini giydi.

Rektör Ünüvar, Azerbaycan’daki üniversite sınavında 700 tam puan alarak ülke birincisi olan ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini tercih eden Nigar Ağazade’yi tebrik ederek, önlüğünü giydirdi.

Tören sonunda akademisyenler ve öğrenciler, Morfoloji Binası merdivenlerinde anı fotoğrafı çektirdi.