Ankara Üniversiteli 416 Genç Hekim Göreve Hazır

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi 2021-2022 Akademik Yılı mezunları, “hekimlik yemini” ederek mesleğe ilk adımı attı.

Cumhuriyetin ilk tıp fakültesi Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden bu yıl mezun olan 416 genç hekim için Beşevler 10. Yıl Yerleşkesi Güneş Meydanı’nda mezuniyet töreni gerçekleştirildi.

Mezunlar, tören alanı etrafında bando eşliğinde bir tur atarak, alandaki yerlerini alırken, mezunlara Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve öğretim üyeleri de eşlik etti.

Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adalet Muradov, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, THK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Erbay, rektör yardımcıları, dekanlar, başhekimler, akademisyenler ve ailelerin katıldığı tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Rektör Ünüvar, açış konuşmasında, düzenlenen mezuniyet töreniyle sağlık ordusuna yeni neferler gönderdiklerini ifade etti. Ünüvar, “Onlar Türkiye’nin en iyi tıp fakültesini bitirdiler, en iyi eğitimi aldılar ve inşallah ömürlerinin sonuna kadar sağlık için çalışacaklar. Çünkü doktorluğun emekliliği olmaz” ifadelerini kullandı.

“Ne Kadar Gururlansak Az”

Türkiye’nin bugünlere kolay gelmediğini dile getiren Ünüvar, “Sağlık Bakanlığı, Cumhuriyet kurulmadan önceki TBMM’nin ilk bakanlıklarındandır. 23 Nisan 1920’de TBMM açıldıktan sonra kurulan üçüncü bakanlık, 3 Mayıs 1920’de kurulmuştur. Ve o zaman ilk Sağlık Bakanımız Adnan Adıvar, 24 Şubat 1921 tarihindeki bütçe konuşmasında, ‘Bana lazım olan doktor sayısı 290 olduğu halde, sadece elimde 180 hekim var. Ve benim yeni hekimlere ihtiyacım var’ der. Bugün sadece Gümüşhane ilimizde 180 hekim var. Yani o zaman bütün Türkiye’de, yaklaşık 10 milyon nüfusa sahip bir ülkede sadece 180 hekim var. Bugün çok şükür sadece Ankara Üniversitesinden bugün mezun olan hekim sayısı 416 ve her birisi de konusunun en iyi uzmanlarından, en iyi öğretim üyelerinden ders aldılar, pratik yaptılar ve fevkalade donanımlı bir şekilde sahaya gidiyorlar. Bununla ne kadar gururlansak azdır” dedi.

Hekimliğin ömür boyu süren bir çaba olduğunun altını çizen Ünüvar, şöyle devam etti:

“Eğitim iyi binalarda, iyi donanımla yapılır ama olmazsa olmaz unsur iyi bir beşerî sermayedir, iyi bir öğretim üyesi kadrosudur. Biz de Türkiye’nin en iyi öğretim üyesi kadrosuna sahip bir fakülte olduğumuzu söylüyoruz ve bütün kamuoyu da bunu biliyor. O sebeple, buradaki sağlık ordumuzun genç neferlerini yetiştiren, bunun için gece gündüz çalışan, fedakâr ve Türkiye’nin en iyi öğretim üyelerine teşekkür ediyorum.”

“Kapımız da Gönlümüz de Sonuna Kadar Açık”

Konuşmasının devamında mezunlara da seslenen Ünüvar, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Diplomayı alıp hayata başlıyorsunuz. Sizler için yeni bir süreç. O süreç de ömrünüzün sonuna kadar sürecek bir süreç. Kitaptan kopmayacağınızı biliyoruz. Ankara Üniversitenden kopmayacağınızı da biliyoruz. Ola ki takıldığınız ya da özlediğinizde size hem kapılarımızın hem de gönlümüzün sonuna kadar açık olduğunu da bilmenizi istiyoruz. Allah yolunuzu, bahtınızı açık etsin. Hep muvaffak olun, hep güzel işler yapın. Hayırlı uğurlu olsun.”

“Her Zaman Yanınızdayız”

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zehra Aycan da Cumhuriyetin ilk tıp fakültesi olarak, 416 yeni hekimi daha ülkeye kazandırmanın haklı gururu içerisinde olduklarını belirtti. Aycan, şunları kaydetti:

“Sevgili mezunlar, bugün tıp fakültesinden mezun oluyor ve mesleğe ilk adımı atıyorsunuz. Bunun aslında meslek yaşamınızda yeni bir başlangıç olduğunu unutmayın. Biliyorsunuz tıptan mezun olunmaz. Tıpta eğitim yaşam boyu devam eden bir süreçtir. Bir taraftan mesleğinizi yaparken diğer yandan eğitiminize devam edecek, her gün bilgilerinize yenilerini ekleyeceksiniz. Mesleğinizi icra ederken bilimin ışığında hareket edecek, etik ve ahlaki değerlerle yürüyeceksiniz. Burası sizin fakülteniz, sizin yuvanız. Bizler daima sizin hocalarınız, ağabeyleriniz, ablalarınız olarak kalacağız. Her zaman yanınızdayız. Nerede olursanız olun bir telefon mesafesindeyiz.”

Açış konuşmalarının ardından mezunlar, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berna Arda eşliğinde “hekimlik yemini” ederek mesleğe ilk adımı attı.

Daha sonra fakülteyi dereceyle bitirenlere plaketleri, hediyeleri ve flamaları verildi.

Sahneye elinde meşaleyle çıkan fakülte birincisi Aydan Alpuğan, yaş kütüğüne plaka çakarak, tüm mezunlar adına konuşmasını yaptı.

Ardından, gelenek haline gelen güvercin uçurma seremonisi gerçekleştirildi. Rektör Ünüvar ve Dekan Aycan, dereceye giren mezunlarla birlikte beyaz güvercinleri gök yüzüne bıraktı.

Sahnede hocalarının elinden diplomalarını alan genç hekimler, tören sonunda kep atarak, mezuniyetlerini kutladı.