Ankara Üniversitelilerden Filistin’e Destek Yürüyüşü

Ankara Üniversitesi yöneticileri, akademisyenleri, idari personeli ve öğrencileri, İsrail zulmü altındaki Filistinlilere destek yürüyüşü düzenledi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, rektör yardımcıları, genel sekreter, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler, İsrail’in Filistin topraklarındaki katliamlarını protesto etmek ve zulme karşı bir kez daha ses yükseltmek için Beşevler Yerleşkesinde bir araya geldi.

Ellerinde Türk bayrakları, Filistin bayrakları ve İsrail vahşetini protesto eden pankart ve dövizlerle Rektörlük önünden Güneş Meydanı’na kadar yürüyen Ankara Üniversiteliler, saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı’nı okudu.

Rektör Ünüvar, burada yaptığı konuşmada, Ankara Üniversitesi mensupları olarak İsrail vahşetini lanetlemek ve zulme uğrayan Filistin halkına destek vermek için bir araya geldiklerini ifade etti.

Türkiye’nin ve Ankara Üniversitesinin ilk günden beri Filistin’deki zulme karşı sesini yükselttiğini belirten Ünüvar, “Çünkü Filistin bizim gönül coğrafyamızın bir parçası. Orada bizim dinimiz için son derece mukaddes olan Mescid-İ Aksa var. İlk kıblemiz orada. Dolayısıyla Filistin sadece bizim değil, aslında bütün semavi dinlerin kutsal kabul ettiği mukaddes bir belde. Ve o mukaddes beldenin bir an evvel hak ettiği özgürlüğe kavuşması için sesimizi daha gür çıkarmalıyız” dedi.

ABD ve Avrupa’daki üniversitelerde Filistinlilere yönelik zulme ses çıkaran akademisyen ve öğrencilere yönelik müdahalelere de değinen Ünüvar, “Artık sadece İslam dünyası değil, kalbinde insanlık kırıntısı olan herkes zulme karşı sesini yükseltiyor. Ama ne yazık ki son günlerde kendini dünyada bilimin beşiği olarak gören üniversitelerde akademisyenler ve öğrencilerin, Filistin’deki vahşete ses çıkardıkları için akademik özgürlüğe ve insanlığa sığmayacak şekilde zulme uğradıklarını görüyoruz ve bu zulmü şiddetle lanetliyoruz” diye konuştu.

Ankara Üniversitesinin 1930’lu yıllarda Nazi zulmünden kaçan, birçoğu da Yahudi olan bilim insanlarına kapılarını açtığına vurgu yapan Ünüvar, “Ancak bugün Gazze’deki vahşete haklı bir şekilde ses çıkardığı için bilim insanlarının bilim yapma imkanları ellerinden alınıyor ve o insanların özgürlükleri kısıtlanıyor. Biz Ankara Üniversitesi olarak, elinden bilim yapma imkânı alınmış olan bilim insanlarına açık bir çağrıda bulunuyoruz. Onlara kapımız ve gönlümüz her zaman açık. Biz Türkiye olarak daima mazlumun, mağdurun yanında olduk ve bundan sonra da böyle olacak. Bunu sadece dinimizin bir gereği olarak değil, insanlığımızın gereği olarak yapıyoruz. Çünkü biz böyle asil bir ecdadın evlatlarıyız” ifadelerini kullandı.

“Ankara Üniversitesi Daima Mazlumun ve Mağdurun Yanında”

Ankara Üniversitesinin daima mazlumun ve mağdurun yanında olduğunun altını çizen Ünüvar, şunları kaydetti:

“Filistin’de hastanelere, okullara, üniversitelere, sokaklara, hatta fırınlara, hatta onların kurduğu derme çatma kamp ortamlarına yönelik saldırılara karşı sesimizi yükseltiyoruz. Biz Ankara Üniversitesi olarak daima vahşete, zulme, soykırıma karşıyız. Dün böyleydik, bugün böyleyiz, yarın da böyle olacağız. Onun için öğrencisinden akademisyenine, idari çalışanından en üst düzey yöneticisine kadar bizler daima buradayız ve burada olmaya devam edeceğiz.”

“Bugün İsrail’in Gazze’ye yönelik vahşetini konuşuyoruz. İnanıyorum ki çok kısa bir zaman sonra hür ve bağımsız Filistin’in üniversiteleriyle Ankara Üniversitesinin akademik iş birliklerini konuşacağız” diyen Ünüvar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnsanlık sesini yükselttikçe, insanlık sadece Birleşmiş Milletlerde değil; sokaklarda, caddelerde, üniversitelerde sesini yükselttikçe Filistin’in bir an evvel bağımsızlığına kavuşacağına yürekten inanıyorum. İnşallah biz de Ankara Üniversitesi olarak hür ve özgür Filistin’in üniversiteleriyle, akademisyenleriyle özgür ortamlarda iş birliği yapacağız, bilim üreteceğiz. Çünkü biz bilim üreterek insanlığın kurtulacağına inanıyoruz. Biz bilim üreterek insanlığa hizmet edeceğimize inanıyoruz. Ve Filistin’deki insanların da bir an evvel buna kavuşacağına inanıyorum. Ben bu yolda şehit olan bütün kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.”

“Tüm Dünyadan Destek Bekliyoruz”

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi 5. sınıf öğrencisi Filistinli Khaled Sakhen de yapılan her eylemin, söylenen her söz ya da gerçekleştirilen her boykotun Gazze’de yaşanan insanlık dramının son bulması, Filistin halkının yeniden güzel günlere uyanması, çocukların yeniden gülmesi, anne ve babaların evlat acısının son bulması için bir umut olduğunu vurguladı. Sakhen, bu umuda destek veren herkese Filistin halkı adına teşekkür ettiğini dile getirdi.

Bugün burada, tüm dünyayı bu zulme sessiz kalmamaya davet etmek için toplandıklarının altını çizen Sakhen, “Hep bir ağızdan Filistin halkına özgürlük ve bağımsızlık istiyoruz. Bütün bunların gerçekleşebilmesi için sizlerin desteği çok önemli ve bugün burada bu destek için toplanmış olmanızdan bir Filistinli olarak çok mutluyum. Halkımın yeniden yüzünün gülmesi, çocukların korkmadan uykularına dalabilmesi, annelerin yavrularını kefenle değil kollarıyla sarmaları için tüm dünyadan destek bekliyoruz” diye konuştu.

Rektör Ünüvar ve beraberindekiler, konuşmaların ardından, Filistin’de yaşananlarla ilgili tarihi sürecin anlatıldığı sergiyi gezdi.