Ankara Üniversitesi, Alman Üniversiteleri ile İş Birliklerini Artırıyor

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve beraberindeki heyet, Almanya’nın önde gelen üniversiteleri ile önemli temaslarda bulunarak, yeni iş birliklerine kapı araladı.

Rektör Ünüvar, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ali Rafet Özkan, Akreditasyon, Akademik Değerlendirme ve Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Ali Sınağ, Dış İlişkiler Koordinatörü Prof. Dr. Özge Ülker ile Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Öztürk’ten oluşan Ankara Üniversitesi heyeti, alanında öncü yükseköğretim kurumları ile var olan ilişkileri geliştirmek ve yeni ilişkiler kurmak amacıyla Almanya’ya 5 gün süren resmi ziyaret gerçekleştirdi.

Alman yükseköğretim kurumları ile temaslarına Berlin Freie Üniversitesi ile başlayan heyet, üniversiteye bağlı Botanik Bahçesi ve Müzesini gezdi, çeşitli ülkelerden getirilen 20 bin canlı bitki türünün yanı sıra 4 milyon herbaryum örneğinin yer aldığı tesiste incelemelerde bulundu. Berlin Freie Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Müzesi ile Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Herbaryumu arasında ortak projeler yürütülmesi konusunda çalışmalar başlatılmasının gündeme geldiği toplantıda, Botanik Bahçesi ve Müzesi Direktörü Prof. Dr. Thomas Borsch, yaptıkları çalışmalar hakkında heyete bilgi verdi.

Bir sonraki ziyaretini Avrupa’nın en büyük üniversite hastanesi olan Charite Hastanesine gerçekleştiren Ankara Üniversitesi heyeti, hastane bünyesinde yer alan Anatomi Merkezi ile Hücre Biyolojisi ve Nörobiyoloji Enstitüsünü gezdi.

Ankara Üniversitesi heyeti, Brandenburg Bilimler Akademisinde de bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Heyet, el yazması eserler üzerine araştırmaların yapıldığı Corpus Coranicum Araştırma Birimi’nin çalışmaları hakkında bilgi aldı. Birim Direktörü Michael Marx, Ankara Üniversitesi ile iş birliğine hazır olduklarını kaydetti.

Hannover Veteriner Üniversitesinin Hayvan Çiftliğinde İnceleme

Rektör Ünüvar ve beraberindeki heyet, Almanya programında, veteriner hekimliği alanında dünyanın en önde gelen üniversitesi olan Hannover Veteriner Üniversitesinde de çeşitli temaslarda bulundu. Rektör Dr. Gerhard Greif, Ankara Üniversitesi heyetine yaptığı sunumda, eğitim, araştırma ve toplumsal katkı bağlamında yaptıkları faaliyetleri anlattı. Kampüs gezisi sırasında, “Tek Sağlık” üzerine yoğun araştırmaların yapıldığı Enfeksiyöz ve Zoonoz Hastalıklar Araştırma Merkezini de ziyaret eden heyet, laboratuvarlarda incelemelerde bulundu. Heyet, üniversitenin en önemli uygulama alanlarından biri olan Ruthe Hayvan Çiftliğini de gezdi.

Hohenheim Üniversitesi Rektör Vekili: “Birlikte Çalışmaktan Memnuniyet Duyarız”

Ankara Üniversitesi heyeti, 200 yıllık tarihiyle ziraat alanında Almanya’nın ve Avrupa’nın önde gelen yükseköğretim kurumları arasında gösterilen Hohenheim Üniversitesini de ziyaret ederek, üniversite yönetimi ile bir araya geldi. Toplantıda, öğrenci ve akademisyen değişiminden proje bazlı iş birliklerine kadar pek çok konu görüşüldü. Hohenheim Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Andreas Pyka, kurulduğu günden bu yana sürdürülebilir gıda, gıda arz güvenliği ve sürdürülebilir tarımın toplum yararına kullanılmasıyla ilgili önemli çalışmalara imza atan Hohenheim Üniversitesinin birlikte çalışmaya önem verdiğini, Ankara Üniversitesi ile iş birliği içerisinde çalışmaktan da memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

850 hektarla Almanya’nın en geniş araziye sahip üniversitesi olan Hohenheim Üniversitesinde Alman Tarım Müzesini de görme fırsatı bulan heyet, incelemelerini, atıklardan kömür üretimi yapılan Biyokütle Araştırmaları Laboratuvarı ile sürdürdü.

Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü ile İş Birliği Yakın Zamanda Başlıyor

Rektör Ünüvar ve beraberindeki heyet, Almanya’daki son yükseköğretim kurumu ziyaretini Karlsruhe Teknoloji Enstitüsüne gerçekleştirdi.

Araştırma odaklı eğitim konusunda Almanya ve Avrupa’da iyi bir model oluşturan Karlsruhe Teknoloji Enstitüsünün Biyoloji, Kimya ve Süreç Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Andrea Robitzki, dünya genelinde birçok üniversite ile iş birliği içerisinde çalıştıklarını, Ankara Üniversitesi ile de iş birliğine açık olduklarını vurguladı. Toplantı sonunda, görüşmeden elde edilen çıktıların somutlaştırılması için taraflarca oluşturulan komisyonların çalışmalara süratle başlaması kararlaştırıldı.

Heyet, toplantının ardından, biyokütle ve atıklardan sıvı yakıt ve kimyasal madde üretimi ile ilgili çalışmaların yürütüldüğü demo tesisi Bioliq’te incelemelerde bulundu.

Ankara Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve beraberindeki heyet, Almanya’da, yükseköğretim kurumlarının yanında Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ve Karlsruhe Başkonsolosu Banu Terzioğlu’nu da ziyaret etti. Heyet ayrıca, MÜSİAD Berlin’de iş insanlarıyla da bir araya geldi.

Ankara Üniversitesi-Almanya İlişkileri Geçmişe Dayanıyor

Rektör Ünüvar, Almanya temaslarına ilişkin yaptığı açıklamada, Ankara Üniversitesi ile Almanya arasında tarihe dayalı yakın bir ilişki bulunduğuna dikkat çekti. Almanya’nın, özellikle 1960 yılından sonra birçok Türk vatandaşı için adeta ikinci vatan olduğunu belirten Ünüvar, “Milyonlarca Türk burada iş hayatını devam ettiriyor. İkinci, üçüncü kuşak burada doğdu, burada büyüdü, burada adeta ikinci vatan olarak hayatını sürdürüyor” dedi.

Türkiye’nin de 1930’lu yıllarda bazı Alman bilim adamları için ikinci vatan olduğunu dile getiren Ünüvar, “O Alman bilim adamları hem İstanbul hem Ankara’da üniversitelerde çok ciddi işler yaptılar. Ankara Üniversitesi için söyleyecek olursam; özellikle tıp fakültesi, veteriner fakültesi, ziraat fakültesi, dil ve tarih-coğrafya fakültesi ile hukuk fakültesinde çok önemli akademik çalışmalar yaptılar. Hatta Alman bilim adamları kısa zamanda Türkçe öğrenerek, Türkçe kitap yazacak ve Türkçe seminer verecek kadar güçlü bir şekilde Türkiye ile bütünleştiler. Dolayısıyla hem Türkiye hem Ankara Üniversitesi ile Almanya arasında geçmişe dayanan böyle bir diyalog var. Bizler de hem bu ilişkileri yeniden canlandırmak hem de yeni iş birliklerine zemin hazırlamak için bu temasları gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diğer

tümünü görüntüle