Ankara Üniversitesi Cebeci Hastanesinde “Meme Kanserinde Yeni Ufuklar Sempozyumu”

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesinde, kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden olan meme kanseri konusunda farkındalığı artırmak ve insanları bilinçlendirmek amacıyla “Meme Kanserinde Yeni Ufuklar Sempozyumu” düzenlendi.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından hayata geçirilen “Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı” etkinlikleri kapsamında Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi 50. Yıl Amfisinde gerçekleştirilen sempozyumun açılış bölümü, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açış konuşmalarıyla devam etti.

“Halkın Bilinçlendirilmesi, Farkındalık Oluşturulması Son Derece Önemli”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, konuşmasında, sempozyumun Türk sağlık sistemine ve insanlığa hayırlı olması temennisinde bulundu. Kanserin erken evrede teşhisinin önemine dikkat çeken Ünüvar, “Halkın bilinçlendirilmesi, farkındalık oluşturulması son derece önemli. O yüzden bu nevi sempozyumların önemli ve değerli olduğunu düşünüyorum. Tabi sesimizi halka ne kadar ulaştırdığımız da bir o kadar önemli. Biz zaten bilinçliyiz. Biz o bilinç seviyesini halkın en alt katmanına ne kadar ulaştırabilirsek o kadar fazla kanseri de önleyebileceğimizi düşünüyorum” dedi.

Eldeki teknolojik ürünler ve farklı yöntemlerle kanserin çok erken evrelerde teşhis edilebildiğini kaydeden Ünüvar, “Hem dünyadaki sağlık teknolojisi çok ilerliyor hem de Türkiye’de sağlık teknolojisinin en ileri ürünlerini hastanelerimizde görüyoruz. Devasa sağlık yatırımlarımız var ve Ankara Üniversitesi olarak biz de bu yatırımlardan üzerimize düşen payı alıyoruz. Ancak ne yaparsanız yapın, kişi size müracaat etmiyorsa, onları zoraki getirecek, zorla teşhis konulacak bir yöntem yok. İnsanların farkındalığını artırdığınız zaman, bu durum hem erken evrede kanseri yakalama hem hastanın yaşam süresini uzatma hem de mortalite ve morbidite oranını azaltma, ilaveten kamu maliyesi üzerindeki sağlık harcamaları yükünün önemli ölçüde azaltılması anlamını taşıyor. Yani küçücük bir farkındalık eylemi hem bireye hem topluma hem de ülkeye kocaman bir imkân açabiliyor. Dolayısıyla bu nevi farkındalığı oluşturacak sempozyumların çok önemli ve değerli olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

“Kadınlar İçin Çok Önemli Bir Konu”

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zehra Aycan da meme kanserinin kadınlar için çok önemli bir konu olduğuna dikkat çekerek, “O nedenle erken teşhis çok önemli. Fakat korunma da çok önemli. Teşhis ve tedavi süreçlerinde radyoterapiye, kemoterapiye odaklı çalışıyoruz. Tabi ki onları yapacağız, en iyisini yapacağız fakat bu hastaların ve hasta yakınlarının psikolojik desteğe çok ihtiyaçları oluyor. Mutlaka ama mutlaka psikolojik yaklaşımın da bu toplantılarda olması gerektiğinin altını çiziyorum. Çok başarılı bir sempozyum olmasını diliyorum” İfadelerini kullandı.

“Önlenebilir ve Tedavi Edilebilir Bir Hastalık”

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tanıl Kendirli ise, kalp merkezi, kadın doğum ve çocuk hastanesinin yanı sıra özellikle kanser merkezli yapılarla ön plana çıkan Cebeci Hastanesinde, tıbbi onkoloji, nükleer tıp, cerrahi onkoloji, radyasyon onkolojisi ve hematoloji alanlarında çok önemli hizmetler verildiğini kaydetti.

Meme kanserinin çok sık karşılaşılan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun altını çizen Kendirli, şöyle devam etti:

“Önlenebilir olması çok önemli bir kavram. O zaman toplum sağlığı açısından ve biz sağlık çalışanları açısından önleyici tedbirlerin alınması önemli ve erken tanının çok önemli olduğu bir hastalık tipi. Bu anlamda da Cebeci Hastanesi içerisinde radyolojideki mamografi sisteminin çok aktif çalışması, nükleer tıbbın bu konuda yardımcı olması nedeniyle de çok ciddi bir insan gücü ve teknik alt yapıya sahibiz. Bu konuda çok önemli bir merkez olarak çalışmaktayız.”

Sempozyumun başkanlığını yürüten Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Ekrem Ünal da bir bilgilendirme konuşması yaparak, toplantıları geleneksel hale getirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Açış konuşmalarının ardından sempozyum oturumlarına geçildi. İlk oturumda, dünyanın önde gelen meme kanseri otoritelerinden Dr. Mahdi Rezai, “Onkoplastik Meme Cerrahisi” başlıklı sunumunu yaptı.

Rektör Ünüvar, oturumun ardından verilen arada Rezai’ye plaket ve teşekkür belgesini takdim etti. Sempozyum, farklı başlıklardaki oturumlarla gün boyu devam etti.

 

Diğer

tümünü görüntüle