Ankara Üniversitesi ile Ankara Kalkınma Ajansı Çiftçileri Yenilikçi Teknolojilerle Buluşturuyor

Ankara Üniversitesi ile Ankara Kalkınma Ajansı arasında, çiftçilerin yenilikçi ve akıllı teknolojilerle buluşturulması ve Başkent’in tarım ve gıda teknolojileri alanında Türkiye’nin üretim merkezi haline getirilmesi hedefiyle iş birliği protokolü imzalandı.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Rektörlük Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen imza töreninde, Ankara Kalkınma Ajansının, şehrin kalkınması için çok yoğun gayret sarf eden bir kuruluş olduğunu ifade etti. Ünüvar, yakın iş birliği içerisinde oldukları Ankara Kalkınma Ajansının başarılı çalışmalarına da yakından şahitlik ettiklerini vurguladı.

“Tarım ve Gıda Hızlandırıcı Programı”nı Ankara Kalkınma Ajansı ile bu yıl 176. yaşını kutlayan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinin birlikte yürüteceğini aktaran Ünüvar, bu çerçevede, Ziraat Fakültesinin Haymana, Ayaş, Kalecik ve Eskişehir Çifteler’de bulunan araştırma ve uygulama çiftliklerinde önemli birtakım çalışmalar yapılacağını kaydetti. Ünüvar, “Ankara Kalkınma Ajansı ile çalışmalarımız sadece bunlarla da sınırlı değil. Çok iyi bir diyaloğumuz var. Pek çok sektörel iş birliklerimiz de olacak. Bundan sonraki dönem için de bunu bir başlangıç kabul ediyoruz. İnşallah bundan sonra da benzer adımları atacağız” dedi.

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Cahit Çelik de “Tarım ve Gıda Hızlandırıcı Programı” kapsamında, çiftçiler ile gıda ve tarım alanında çalışan teknoloji firmalarını bir araya getirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesini rüştünü ispatlamış, Türkiye’deki kurumsal yapı olarak en etkili kurum olarak değerlendirdiklerini ve bu programı Ankara Üniversitesi ile yürütmeyi uygun gördüklerini dile getiren Çelik, “İnşallah yapacağımız bu protokolle beraber Ankara’nın tarımına, bu alanda çalışan start-up firmalarına ciddi katkılarımız olur” diye konuştu.

Ankara Kalkınma Ajansının Ankara’da gelişme potansiyeli olan 5 sektörden birisi olarak tarım ve gıdayı öngördüğünün altını çizen Çelik, “Özellikle pandemiyle beraber tarım ve gıdanın ne kadar önemli olduğunu hepimiz müşahede ettik. Ankara’nın sadece kendi nüfusu bile yaklaşık 6 milyon. Bu nüfusu besleyecek tarıma dayalı gıda üreten firmalara ihtiyacımızın olduğu bir gerçek” ifadelerini kullandı.

Ünüvar ve Çelik, konuşmaların ardından programın uygulanmasına yönelik iş birliği protokolünü imzaladı.

Verimlilik ve Katma Değer Artacak

Ankara’nın tarım ve gıdaya yönelik AR-GE ve teknoloji üretme/ticarileştirme ekosistemini geliştirmeyi amaçlayan proje ile Başkent’in tarım ve gıda teknolojileri alanında Türkiye’nin üretim merkezi haline getirilmesi, yenilikçi ve akıllı teknolojilerin entegre edildiği küresel tarım ve gıda üretimi trendinin takip edilmesi, tarım ve gıdaya yönelik teknolojik çözümlerin Ankara’da üretilerek hem ulusal hem de yurt dışı pazarlarına sunulması, güncel ve akıllı teknolojik çözümlerin tarımsal üretimde ve gıda sanayiinde kullanımının yaygınlaştırılması, tarımda ve gıda sanayiinde verimlilik ve katma değerin artırılması, birincil tarımın akıllı tarım gibi uygulamalarla yaygınlaşması hedefleniyor.

Denemeler Ziraat Fakültesi Çiftliklerinde Yapılacak

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi de projeye; start-up firmalarına yönelik geliştirilecek tarım ve gıda Ar-Ge’si eğitimlerine destek vererek katkı sağlayacak. Ayrıca, teknik değerlendirme neticesinde seçilmiş çözüm fikirlerinin denemeleri, Ziraat Fakültesinin Haymana, Ayaş, Kalecik ve Eskişehir Çifteler ilçelerinde bulunan araştırma ve uygulama çiftliklerinde gerçekleştirilecek.

 

Diğer

tümünü görüntüle