Ankara Üniversitesi ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu İş Birliği Protokolü İmzaladı

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile Ankara Üniversitesi arasında, Türk dili, tarihi ve kültürü ile ilgili bilimsel alandaki akademik iş birliğini tesis etmek amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, imza töreninde yaptığı konuşmada, Ankara Üniversitesinin, özellikle Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesiyle kendilerine bağlı kurumların ilgi alanlarının tamamını kapsayan bölümleri içerisinde barındıran bir üniversite olduğunu ifade etti. Özgen, kurum olarak, Ankara Üniversitesinin sosyal bilimler alanındaki yetkinliğini ve etkinliğini çok önemsediklerini ve bu birikimi birlikte değerlendirmek istediklerini kaydetti.

Protokolü imzalamadan önce de Ankara Üniversitesi ile yakın çalıştıklarını belirten Özgen, “Bu protokol inşallah Ankara Üniversitesi ile ilişkilerimizi çok daha ileri bir düzeye taşıyacaktır. Bunu temenni ediyoruz. Biz kurumlarımızın kapasitesini, kurumlarımızın akademik alt yapısını Ankara Üniversitesinin akademik kapasitesi ile birleştirdiğimizde yakın zamanda Türkiye’de sosyal bilimlerin ihtiyacı olan birçok hususu çözdüğümüzü hep birlikte göreceğiz” dedi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise, Ankara Üniversitesi olarak çeşitli kurumlarla çok önemli protokoller imzaladıklarını, bugün imzalayacakları protokolden ayrıca büyük bir heyecan duyduğunu söyledi. Ünüvar, “Bizim çocukluk yıllarımızdan öldüğümüz güne kadar en büyük misyonumuz dilimize, kültürümüze ve tarihimize hizmet etmek. Bugünkü protokolümüz de tam da kültürümüze, dilimize, tarihimize hizmet eden iki önemli kurumun protokolü olacak. O yüzden bu protokolden ayrıca büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim” dedi.

Ankara Üniversitesinin misyonu ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunun misyonunun tamamen örtüştüğünü ifade eden Ünüvar, “Örneği Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’dir. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi; binası özel, misyonu özel, bölümleri özel, ismi özel bir fakülte. O halde bizim değişmeyen ve değişmeyecek misyonumuz bu üç unsura hizmet etmek. Bu protokolle bunu hayata geçireceğimizi umut ediyorum” diye konuştu.

Rektör Ünüvar, Türkiye’nin önemi arttıkça dilinin de öneminin arttığına dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Özellikle dil açısından bizden çok büyük beklentiler var. Daha çok insan Türkçeyi öğrenme arzusu içerisine giriyor. Bizim bu arzuyu karşılamamız gerekiyor. Ben inanıyorum ki her iki kurum da birbiriyle omuz omuza çalışırsa Türkiye’ye, milletimize çok önemli bir hizmet yapmış olacağız.”

Konuşmaların ardından, her iki kurum arasında Türk dili, tarihi ve kültürü ile ilgili bilimsel alandaki akademik iş birliğini tesis etmeyi, güçlendirmeyi, geliştirmeyi, karşılıklı eğitim imkânları ve sosyal imkânlardan faydalanmak için gerekli zeminin hazırlanmasını amaçlayan iş birliği protokolü, Yüksek Kurum Başkanı Özgen ve Rektör Ünüvar tarafından imzalandı.

Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasemin Kepenekci, Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mesut Çapa, Genel Sekreter Ömer Nadir Soylu ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumuna bağlı kurumların başkan ve yardımcılarının katıldığı imza töreni, anı fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.

 

 

Diğer

tümünü görüntüle