Ankara Üniversitesi ile Bolivya’nın San Simon Üniversitesi Arasında Akademik İş Birliği

Ankara Üniversitesi ile Bolivya’nın Mayor de San Simon Üniversitesi arasında, eğitim, araştırma ve kültürel alanlarda ortak projeler yürütülmesine imkân sağlayan iş birliği protokolü imzalandı.

Bolivya’nın Ankara Büyükelçisi Edgar Sejas, Mayor de San Simon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Julio Cesar Medina Gamboa, Biyokimya ve Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zulema Bustamante ile Fen ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Prof. Dr. Samuel Siles’ten oluşan heyet, Senato Salonu’ndaki protokol imza töreni öncesinde Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ı ziyaret etti. Kısa sohbetin ardından imza törenine geçildi.

Büyükelçi Edgar Sejas, yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a güven mektubunu sunarken iki ülke arasındaki iş birliğinin birçok alana yayılmasını ve somut hale gelmesini istediğini belirterek, ilk somut iş birliğinin de bugün imzalanan protokol olduğunu söyledi.

Kendisinin de de Mayor de San Simon Üniversitesinde 21 yıl akademisyen olarak görev yaptığını belirten Sejas, “Bizim niyetimiz, araştırmaların (bunlar doktora düzeyinde olabilir, doktora sonrası düzeyde olabilir) uygulama tarafının Bolivya’da gerçekleştirilmesi; bilimsel yönünün ve desteğinin, diğer bir deyişle yöntemsel kısmının sizler tarafından yürütülmesi. Bir nevi bizim araştırmacılarımıza danışmanlık yapmanız. Benim hayalim bu” dedi.

“Bu Ziyaret Hem Üniversitemiz Hem de Ülkemiz İçin Çok Önemli”

Mayor de San Simon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Julio Cesar Medina Gamboa da Ankara Üniversitesi ile özellikle fen, eczacılık ve mühendislik alanlarında iş birliği yapmak istediklerini vurguladı. Mayor de San Simon Üniversitesinin, 14 fakültesi ve 83 bin civarında öğrencisiyle Bolivya’nın üçüncü büyük üniversitesi olduğunu kaydeden Gamboa, kurumsal iş birliği başlatmanın önemli olduğunu, fakülteler bazında da iş birliği yapmayı arzu ettiklerini dile getirdi. Gamboa, “Bu ziyaret hem üniversitemiz hem de ülkemiz için çok önemli” diye konuştu.

Son yıllarda özellikle araştırma alanlarında kendilerini geliştirmeye çalıştıklarını belirten Gamboa, “Türkiye’nin eczacılık alanında dünyanın en iyi ülkelerinden bir tanesi olduğunu biliyoruz ve bu konuda deneyimlerinden faydalanmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“İki Ülke İlişkilerine Bir Nebze Katkımız Olursa Ne Mutlu Bize”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise, Bolivya’nın üçüncü büyük üniversitesi ile Ankara üniversitesi arasında bir iş birliği protokolü imzalamaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.

Ankara Üniversitesinin Latin Amerika ülkeleri ile çok yakın ilişkileri bulunduğuna dikkat çeken Ünüvar, şunları söyledi:

“Bugün de Ankara Üniversitesi olarak Bolivya ile ilk protokolümüzü imzalayacağız. Sayın Büyükelçi görevine yeni başladı ama çok aktif başladı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a güven mektubunu verirken Bolivya ile ilgili ilişkileri somutlaştırma adına adım atacağını ifade etmiş, şu anda onun ilk adımını atıyoruz. Bolivya ile ülkemiz arasında ilişkiler artma eğiliminde. Eğitim alanında iki ülke ilişkilerine bir nebze katkımız olursa ne mutlu bize.”

Konuşmaların ardından iki rektör arasında protokol imzalandı.

Rektör yardımcıları, fen, eczacılık ve mühendislik fakültesi dekanları ile Latin Amerika Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü’nün de katıldığı program, hediye takdimi ve anı fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.