Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesine Meteor Yağmuru İçin İzleyici Akını

Gök bilimcilerin yılın en etkileyici doğa olayları arasında gösterdiği perseid meteor yağmurunu izlemek isteyen gökyüzü meraklıları, Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesine akın etti.

Astronomiye ilgi duyanların büyük heyecanla beklediği perseid meteor yağmurunu gözlemlemek isteyen her yaştan bini aşkın kişi, eşsiz manzara için Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesinin halk günü etkinliğinde buluştu.

Etkinlik, Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Tolgahan Kılıçoğlu’nun güneş sistemindeki gök cisimleri üzerine yaptığı bilgilendirici sunumla başladı.

Rasathanenin bulunduğu alanı dolduranlar, havanın kararmasıyla teleskoplar önünde uzun sıralar oluşturdu.

Gökyüzü meraklıları, gece boyunca bir yandan akademisyenler ve astronomi öğrencileri eşliğinde kubbe binası içindeki Coude teleskobu ve seyyar teleskoplarla Ay, Satürn, Jüpiter ve Mars gözlemleri yaptı, bir yandan da çıplak gözle görülebilen perseid meteor yağmurunu izledi.

Etkinliğe katılanlar, aynı zamanda Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesindeki müzeyi de ziyaret ederek, geçmişten günümüze bilimsel gözlemler sırasında kullanılmış çeşitli gözlem araçlarını inceleme fırsatı buldu.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da Türkiye’nin Güney Afrika (Pretorya) Büyükelçisi Ayşegül Kandaş ile birlikte etkinliğe katılarak, teleskopla gözlem yaptı.