Ankara Üniversitesi Logosu Güneş Kursunun Bulunduğu Alacahöyük’e Ziyaret

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, üniversitemizin logosu güneş kursunun da bulunduğu Alacahöyük Kazı Alanında incelemelerde bulundu.
Ünüvar, Çorum’un Alaca ilçesi yakınlarında ilk kez 1835 yılında William John Hamilton isimli jeoloji meraklısı tarafından keşfedilen ve 1935 yılında bizzat Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla sistemli kazı çalışmaları başlatılan Alacahöyük’ü ziyaret etti.


Erken Tunç ve Hitit Çağı’nda önemli bir kült ve sanat merkezi olan Alacahöyük’te kazı alanını gezen Ünüvar, Kazı Başkanı Prof. Dr. Tayfun Yıldırım ve Alaca Kaymakamı Hicabi Aytemür’den Alacahöyük kazılarının tarihsel süreci ve çıkarılan eserler hakkında bilgi aldı. Ünüvar, Ankara Üniversitesinin logosu güneş kursunun bulunduğu yer olması sebebiyle Ankara Üniversitesi açısından ayrı bir öneme sahip olan Alacahöyük’ten çıkarılan eserlerin sergilendiği müzeyi de gezdi.

Atatürk’ün direktifleri ve Türk Tarih Kurumu’nun desteğiyle, 1935 yılından itibaren Prof. Dr. Remzi Oğuz Arık ve Dr. Hamit Zübeyr Koşay tarafından başlatılan kazı çalışmalarının ilk yıllarında, Hititlerden önce Anadolu’da varlıkları bilinen Hattilerin yöneticilerine ait şaşırtıcı zenginlikte 13 mezar keşfedilirken, bu mezarlardan aralarında güneş kursunun da yer aldığı çok sayıda kurs, boğa ve geyik heykelleri, silahlar, metal kaplar ve kişisel süs eşyaları çıkarıldı.


2020 yılından bu yana Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Yıldırım başkanlığında yürütülen kazıların bu yılki programı Erken Tunç Çağı tabakalarında sürdürüldü.


Höyükte halen restorasyon, konservasyon ve onarım çalışmaları ile Hitit Sarayı’nın kuzeyindeki mimarlık kalıntılarını koruma programı devam ediyor.

 

 

 

 

Diğer

tümünü görüntüle