Ankara Üniversitesi, Polonya Üniversiteleri ile İş Birliğini Artırıyor

Uluslararasılaşmada kalite ve niteliğe odaklanan Ankara Üniversitesi, dünyanın dört bir yanındaki üniversitelerle olan iş birliklerini geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve beraberindeki heyet, Polonya’nın önde gelen üniversiteleri ile önemli görüşmeler yaptı.

Avrupa Üniversiteleri Selene Projesi “Selene Misyon Stratejisi Belgesi” imza töreni için, Dış İlişkiler Koordinatörü Prof. Dr. Özge Ülker ve SELENE Proje Koordinatörü, Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Begüm Yurdakök Dikmen ile birlikte Polonya’ya giden Rektör Ünüvar, başkent Varşova’da üniversitelerle bir dizi görüşme trafiği gerçekleştirdi.

İlk ziyareti Ankara Üniversitesinin ikili iş birliği anlaşması bulunan Varşova Üniversitesine yapan Ankara Üniversitesi heyeti, Rektör Prof. Dr. Alojzy Z. Nowak ve yönetimi ile bir araya geldi. Görüşmede, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Leh Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı ile Varşova Üniversitesi Türkoloji Bölümü arasında öğrenci değişimi başta olmak üzere, iki üniversite arasında devam eden ve bundan sonraki süreçte yapılabilecek iş birlikleri üzerinde duruldu.

“Protokollerin Hayata Geçmesini Sağlamak Lazım”

Ünüvar, Ankara Üniversitesinin 61 ülkeden 200 civarında üniversite ile uluslararası iş birliği protokolü bulunduğunu, bunlardan bir tanesinin de Varşova Üniversitesi ile olduğunu ifade etti. Ünüvar, “Protokolleri imzalamak yeterli değil, onların hayata geçmesini de sağlamak lazım. Bu ziyaretimizde de bunu özellikle vurgulamak isterim. Protokol imzalamanın iş birliği anlamında bir değeri var ama asıl değer orada imzalanan hususların hayata geçmesi” dedi.

“Pek Çok Alanda Akademik İş Birliğini Genişletebiliriz”

Varşova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alojzy Z. Nowak da Ankara Üniversitesi ile ilişki kurmak için birkaç neden sayabileceğini ifade ederek, “Bunlardan birincisi tarihsel nedenler, ikincisi Türkiye dünyada önemli bir ülke; Avrupa, Asya ve diğer bölgeler için çok önemli” diye konuştu.

Varşova Üniversitesinde Osmanlı’ya ilgi duyan araştırmacılar olduğunu da aktaran Nowak, “Biz Osmanlı zamanında zaten komşuyduk. Bu nedenle de daha derin çalışılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Nowak, Varşova Üniversitesi ile Ankara Üniversitesinin, Leh dilinin yanı sıra turizm, politika, ekonomi, fizik, matematik gibi pek çok alanda akademik iş birliğini genişletebileceğini kaydetti.

İkinci Ziyaret Varşova Ekonomi Üniversitesine

Rektör Ünüvar ve beraberindeki heyet, daha sonra Varşova Ekonomi Üniversitesini ziyaret ederek Dış İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Jacek Prokop başkanlığındaki heyetle görüştü.

Üyesi oldukları uluslararası üniversite ağları hakkında bilgi veren Prokop, Varşova Ekonomi Üniversitesi ile iş dünyası arasındaki yakın iş birliğine dikkat çekti.

Ankara Üniversitesi hakkında bilgi veren Rektör Ünüvar ise, dünyanın her bir köşesinde mezunları olan, Türkiye’nin sahip olduğu her gücün arkasında akademik etkinliği olan bir üniversite olduğunu vurguladı. Ünüvar, Varşova Ekonomi Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi arasında ortak çalışmalar yapılabileceğini kaydetti.

“Olumlu İlişkilerin Eğitim Ayağında Üzerimize Düşeni Yapmak İçin Polonya’dayız”

Günün son üniversite ziyaretini Varşova Yaşam Üniversitesine yapan Rektör Ünüvar ve beraberindekiler, Rektör Prof. Dr. Michal Zasada ve yönetimi ile özellikle veteriner, ziraat ve büyük veri alanında yapılabilecek iş birlikleri üzerine fikir alışverişinde bulundu.

Ünüvar, burada yaptığı konuşmada da Türkiye ile Polonya arasında, Osmanlı döneminden gelen çok önemli bir iş birliği bulunduğunu belirterek, “Biz de Türkiye ile Polonya arasındaki olumlu ilişkilerin eğitim ayağında da üzerimize düşeni yapmak için Polonya’dayız” dedi.

 

 

 

 

Diğer

tümünü görüntüle