Ankara Üniversitesi Psikososyal Destek Ekibi Gönüllülerine Teşekkür Belgesi

Deprem felaketinin ardından Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde kurulan çadır kentlerde, afetten etkilenenlerin yaralarını sarmak için fedakârca çalışma yürüten Ankara Üniversitesi Psikososyal Destek Ekibi gönüllülerine törenle teşekkür belgeleri verildi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Özmete’nin saha koordinatörlüğünde, 24 Şubat-4 Mart 2023 tarihleri arasında Elbistan’daki çadır kentlerde depremden etkilenen çoğunluğu çocuk, kadın, erkek ve yaşlı bireylerle, yaşadıkları travmanın izlerini silmelerine yardımcı olmak için görüşmeler ve etkinlikler gerçekleştiren gönüllülere teşekkür belgesi verilmesi için Rektörlük Senato Salonu’nda tören düzenlendi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Özmete, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zehra Aycan, Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayfer Tezel ve Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahiddin Öğülmüş’ün de hazır bulunduğu törende, Türkiye’nin, 20. yüzyılda dünyada yaşanan en büyük deprem felaketlerinden birini yaşadığını ifade etti.

“Ankara Üniversitesi Bölgedeki En Aktif Üniversitelerden Birisiydi”

Ankara Üniversitesi olarak ilk andan itibaren depremin yaralarını sarmak adına hem yardım kampanyası hem de Ankara Üniversitesinin sahip olduğu bir takım akademik ve topluma katkı hizmetlerinin bölgeye ulaştırılması anlamında ciddi çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Ünüvar, “Bugün itibarı ile yaklaşık 75 kalem iş yapmışız. Yani oradaki vatandaşlarımıza yönelik psikososyal destek hizmetleri bu 75 kalem işten sadece birini teşkil ediyor. Hastalara baktık, oraya doktorlar, hemşireler gönderdik, oyuncak gönderdik, orada çocuklar için ramazan çadırı oluşturduk. Bu çerçevede Ankara Üniversitesi bölgedeki en aktif üniversitelerden birisiydi. Örneğin beslenmeyle ilgili Kızılay’ın yayınladığı raporda sadece iki üniversite vardı, bu iki üniversiteden birisi Ankara Üniversitesi’ydi” ifadelerini kullandı.

Bölgede verilen hizmetlerin hiçbirinin Ankara Üniversitesine akademik anlamda tanımlanmış işler olmadığının altını çizen Ünüvar, “Bunlar, bir insan olarak, bu ülkede yaşayan sorumlu bireyler olarak kendimize vazife addettiğimiz işler sınıfına giriyordu. Ve o işler içerisinde belki de en değerli, en kayda değer hizmetlerden birisi psikososyal destek hizmetiydi” diye konuştu.

Elbistan’da Psikososyal Destek Ekibinin çalışmalarını görme fırsatı da bulduğunu aktaran Ünüvar, ekibin depremden etkilenenlerle bir gönül bağı oluşturduğuna yakından şahit olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Oradaki depremzedelerin ifadesiyle ‘portakal çiçeği yelekliler’ hayat sokağında o bölgeye hayat veren insanlar olmuştu kısa sürede. Ben bununla çok büyük gurur duydum. O bölgede gönlümüzü bıraktığımızı da söylemeliyim. Ama orada çok kalıcı, derin izler bıraktığımızı da ifade edebilirim. İnsanlar kendilerine uzatılan eli hiç unutmazlar hele hele felaket anında uzatılan eli hiç unutmazlar. Ankara Üniversitesi olarak oraya çok güçlü bir el uzattık. Gücümüzün yettiğince Elbistan’da ne yapabiliyorsak onu yaptık.”

Rektör Ünüvar, konuşmasının sonunda, Ankara Üniversitesi Psikososyal Destek Ekibinde yer alan tüm gönüllülere ayrı ayrı teşekkür ettiğini vurguladı.

“Ekip Tüm Acıları Hissederek ve Etkilenerek Çalıştı”

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı, Deprem Bölgesi Saha Koordinatörü Prof. Dr. Emine Özmete de Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Psikolojisi Bölümü, Hemşirelik Fakültesi Psikiyatri Hemşireliği Bölümü, Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü, Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan öğretim üyeleri ile 20 sosyal hizmet bölümü gönüllüsünden oluşan toplam 32 kişilik ekibin Elbistan’da tüm acıları hissederek ve etkilenerek çalıştığını söyledi.

Ekibin gönüllü olarak günde 16 saat çalıştığını dile getiren Özmete, “Bunun için bir mecburiyetimiz yoktu ama görevimiz ve sorumluluğumuz vardı bu vatanın evlatları olarak” ifadelerini kullandı.

Özmete, Ankara’da devam eden çalışmaların yanı sıra 2 Nisan Pazar günü yine çekirdek bir ekibin Kahramanmaraş il merkezine gitmek üzere hazırlıklarını tamamladığını kaydetti.

Konuşmaların ardından, Deprem Saha Koordinatörlüğünü üstlenen Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Özmete’den başlamak üzere, ekipte yer alan akademisyenler, öğrenciler ve idari personele Rektör Ünüvar tarafından teşekkür belgeleri verildi.

Daha sonra Prof. Dr. Emine Özmete, depremzedeler tarafından biri Ankara Üniversitesine, diğeri ekibe hitaben yazılan iki ayrı mektup ile bir depremzede çocuğun yaptığı resmin yer aldığı tabloyu takdim etti.

Program, anı fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.

 

 

 

Diğer

tümünü görüntüle