Ankara Üniversitesi Senatosu Alacahöyük’te Toplandı

Ankara Üniversitesi Senatosu, yeni akademik yılın ilk toplantısını, üniversitemizin sembolü güneş kursunun da bulunduğu Çorum’un Alaca ilçesindeki Alacahöyük Ören Yeri’nde gerçekleştirdi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve senato üyeleri, senato toplantısı öncesinde, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı, Alaca Kaymakamı Hicabi Aytemur, Alaca Belediye Başkanı Halil İbrahim Şaltu ve diğer yetkililer eşliğinde, 1935 yılından bu yana Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi tarafından kazı çalışmalarının yürütüldüğü Alacahöyük Kazı Alanı ile çıkarılan eserlerin sergilendiği müzeyi gezdi.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Tayfun Yıldırım, il ve ilçe protokolü ile Ankara Üniversitesi Senatosuna, bölgede yaşayan medeniyetler ve kazı tarihi hakkında bilgi verdi.

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Alacahöyük Ören Yeri’nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Çorum’un hem tarım hem sanayi hem de tarih, turizm ve kültür şehri olduğunu ifade etti.

Kendisinin de 1995 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olduğunu aktaran Çiftçi, “Tayfun Hocam yıllardır burada kazı başkanlığını yürütüyor. Ben Tayfun Hocamın nezdinde Ankara Üniversitesine, 1935 yılından beri yürüttükleri bu çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Bu çalışmaların devamını diliyorum. Yine bugün senato toplantısının burada yapılmasından dolayı da hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın da kadim medeniyetlerin ihyasının çok önemli olduğunu belirterek, “Hattilerden Hititlere, Friglere, Romalılara, Bizans’a, Selçuklulara, Osmanlı’ya ev sahipliği yapmış bir bölgede, Anadolu’nun tam göbeğinde bulunuyoruz. Bütün medeniyetler, bütün bu değerler bizim için kıymetli ve önemli. Birini diğerine tercih etmiyoruz. Hatti de bizim, Hitit de bizim, Osmanlı da bizim, Selçuklu da bizim. Zaten Anadolu’nun en güzel yanı da bütün medeniyetleri kuşatması, kapsaması. Bu anlamda biz de Çorum Belediyesi olarak, bunu yapmaya çalışıyoruz. Bir yandan tarihi ihya ediyoruz, birçok restorasyonlar, çalışmalar yapıyoruz. Bir yandan da bu kazılara destek veriyor. İnşallah bu kazıya da destek vereceğiz” ifadelerini kullandı.

“Bugün Çok Değerli ve Önemli Bir İş Yaptık”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise, 1935 yılında bizzat Cumhuriyet’imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ismini vererek kurdurduğu Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin arkeolojik kazılara ilk kez Alacahöyük’te başladığına dikkat çekerek, “Ankara Üniversitesinin sembolü olan güneş kursu burada bulundu. Ankara Üniversitesi o sembolü taşıyor. İstedik ki senatörlerimiz, Ankara Üniversitesinin yöneticileri burada nasıl bir tarih yattığını görsün” diye konuştu.

Ankara Üniversitesinin en üst karar mercii olarak Alacahöyük’te olmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Ünüvar, “Bugün çok değerli ve önemli bir iş yaptık ama yaptığımız bu değerli işe Çorum’daki valimizin, belediye başkanımızın, Alaca kaymakamının, belediye başkanının, Kültür Bakanlığının çok değerli genel müdürünün iştiraki yaptığımız emeğin karşılığının çok güzel bir şekilde alındığını gösteriyor. Organizasyonda emeği geçenlere gönülden teşekkür ediyorum” dedi.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı  da Alacahöyük’ün tarihsel anlamda çok önemli bir yer olduğunu belirterek, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Ankara Üniversitesi ile çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.

Toplantıda, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Alaca Kaymakamı Hicabi Aytemur, Alaca Belediye Başkanı Halil İbrahim Şaltu ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Tayfun Yıldırım da birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından katılımcılara, Alacahöyük’ü temsil eden motiflerin bulunduğu hediyeler takdim edildi.

Buradaki programın ardından, eski belediye binasında, yeni akademik yılın ilk senato ve yönetim kurulu toplantısı gerçekleştirildi.

Rektör Ünüvar, senato toplantısından sonra Vali Mustafa Çiftçi’yi makamında ziyaret ederek, güneş kursu tablosu ve Ankara Üniversitesi rozeti hediye etti.

Rektör Ünüvar ve senato üyeleri, günü, Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın’ın ev sahipliğinde, Vali Çiftçi ve milletvekillerinin katılımıyla Çorumlu Obasında düzenlenen etkinlik ve anı fotoğrafıyla noktaladı.

 

 

 

 

Diğer

tümünü görüntüle