Ankara Üniversitesi Senatosundan Altın Türk’e Fahri Doktora

Ankara Üniversitesi Senatosu tarafından, TASSA ve Boston Türk Biyoloji grubunda yapmış olduğu çalışmaları nedeniyle Amerikan- Türk camiası tarafından “Altın Türk ve Toplum Lideri” olarak ödüllendirilen aynı zamanda Harvard Üniversitesi Genetik ve Karmaşık Hastalıklar bölüm başkanı olan; “JNK” adını verdiği şişmanlık geni ile besinlerin vücutta tahribat yapan etkilerini ortadan kaldıran STAMP2 geni keşifleri ile alana yapmış olduğu katkılar nedeniyle dünyaca ünlü bilim insanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil’e fahri doktora verildi.

Ankara Üniversitesi Senato Salonunda 2 Haziran 2021 tarihinde gerçekleşen törene Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ile eşi Dr. Selen Ciliv Hotamışlıgil ve Ankara Üniversitesi yönetimi katıldı. Törende konuşma yapan Rektör Ünüvar, “18 Kasım 2019 tarihinde alınan senato kararıyla Ankara Üniversiteli olan Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil’e bugün fahri doktorasını tevdi edeceğiz. Esasında bu tören çok daha önce gerçekleştirilecekti ancak COVID-19 nedeniyle bugün gerçekleştirebiliyoruz” dedi.

Rektör Ünüvar: “Hotamışlıgil Ülkemiz İçin Gurur Kaynağıdır”

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olarak yurt dışında sayısız projede görev alan ve yıllardır büyük başarılara imza atan Prof. Dr. Hotamışlıgil’in ülkemiz için gurur kaynağı olduğunu ifade eden Ünüvar, “Hotamışlıgil aynı zamanda Ankara Üniversitesinden yetişen bir değer olarak bilim ve insanlık dünyasında bir ışık, bir güç olmuştur” diye konuştu.

Rektör Ünüvar sözlerine şu şekilde devam etti: “Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, bu topraklarda yetişen nice değerimiz gibi nerede ve hangi şartta olursa olsun, daima Türk olmakla, ülkemizin kıymetli okullarında yetişmekle övünmüş ve aidiyet bağlarını da daima güçlü tutmuştur. Öyle ki Amerikan-Türk camiası tarafından ‘Altın Türk’ ve ‘Toplum Lideri’ olarak payelendirilerek pek çok önemli ödülün de sahibi olmuştur. Değerli hocamıza, eğitim aldığı Ankara Üniversitesi tarafından ortaya koyduğu önemli çalışmaları, Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye arasındaki ilişkilerde bilimle kurduğu sağlam temelli köprüler ve pek çok önemli çalışmasının yanında ‘JNK’ adını verdiği şişmanlık geni ile besinlerin vücutta tahribat yapan etkilerini ortadan kaldıran ‘STAMP2’ geni keşiflerinden dolayı bugün kendisine fahri doktora unvanı tevdi edilecektir. Kendisini kutluyor başarılarının devamını diliyorum.”

Rektör Ünüvar’ın açış konuşmasının ardından Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil’in özgeçmişi ve Biyo-Teknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aykut Özkul tarafından Ankara Üniversitesi Senatosunun Fahri Doktora kararı okundu. Tören Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar tarafından, Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil’e binişişin giydirilmesi, Ankara Üniversitesi Nişanının takılması, fahri doktora belgesinin tevdii ve hediyelerin takdimi ile devam etti.

Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil: “Büyük Mutluluk ve Onur Duyuyorum”

Prof. Dr. Hotamışlıgil de yaptığı konuşmada, Ankara Üniversitesi tarafından fahri doktora belgesine layık görülmesinin kendisini çok mutlu ettiğini ve onur duyduğunu belirtti. Hotamışlıgil, “Kişisel doktoramı yıllar önce yapmıştım ama bu belgenin benim için çok ayrı bir yeri bulunuyor. Bu başarı Ankara Üniversitesi camiasının büyük başarısıdır, onurudur” dedi.

Program, takdim törenin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Yerleşkesinde Prof. Dr. Hotamışlıgil’in “Moleküler Hücre Mimarisi ve Metabolik Program” başlıklı konferansı ile devam etti.