Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesine “Beslenme Dostu ve Fiziksel Aktiviteyi Destekleyen İşyeri Belgesi”

Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünce başlatılan program kapsamında yapılan değerlendirmeler sonucunda “Beslenme Dostu ve Fiziksel Aktiviteyi Destekleyen İşyeri Belgesi” almaya hak kazandı.

Gölbaşı 50. Yıl Yerleşkesindeki Spor Bilimleri Fakültesinde yapılan Ankara Üniversitesi 630. Senato Toplantısı öncesinde belge takdim töreni gerçekleştirildi.

“Beslenme Dostu ve Fiziksel Aktiviteyi Destekleyen İşyeri Belgesi”, Ankara İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ali Niyazi Kurtcebe tarafından Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semiyha Tuncel’e takdim edildi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, yaptığı konuşmada, Spor Bilimleri Fakültesini aldığı bu önemli belgeden dolayı kutladığını belirterek, “Belgeyi almak önemli ama onu sürdürmek çok daha önemli” ifadelerini kullandı.

Belgeyi veren İl Sağlık Müdürü’nün fizik tedavi uzmanı, belgeyi alan hocanın Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı, ona eşlik eden kişinin de endokrinoloji uzmanı olduğuna dikkati çeken Ünüvar, “Yani hem beslenme hem fizik tedavi hem de sportif etkinlik anlamında çok manidar bir belge takdimi oldu” diye konuştu.

“Konfor Alanından Çıkmak Lazım”

Ünüvar, konforun insanları en fazla atalete sevk eden, en fazla sağlıksızlığa iten nokta olduğunun altını çizerek, “Konfor alanının dışına çıkmayanlar asla başarılı olamazlar. Onun için konfor alnının dışına çıkmamız, sürekli bir aktivite içerisine girmemiz lazım. Onun için hiçbir hareketi küçümsemeyelim” dedi.

Spor Bilimleri Fakültesini bu vesileyle bir kez daha tebrik ettiğini belirten Ünüvar, “Spor Bilimleri Fakültemiz diğer fakültelerimiz için de inşallah öncü olacaktır. Belgenin yaygınlaşmasını umuyorum. İnşallah sayılamayacak kadar çok birimin bu belgeyi almasını arzu ediyorum” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

“İş Hayatında Sağlıklı Kalmanın Yollarını Aramak Durumundayız”

Ankara İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ali Niyazi Kurtcebe ise, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “Beslenme Dostu ve Fiziksel Aktiviteyi Destekleyen İşyeri Programı” hakkında bilgi verdi.

Günümüzde insanların yaşantısının büyük bir kısmını işyerinde geçirdiğini aktaran Kurtcebe, “Yapılan araştırmaya göre, 2021 yılında haftalık ortalama 43 saatin üzerinde işyerinde zaman harcadığımız görülmekte. Bu da haftalık sürenin yaklaşık üçte birine tekabül etmekte. Tabii yaşamın bu kadar büyük bir kısmı iş hayatında geçtiği için iş hayatında sağlıklı kalmanın, sağlığı devam ettirmenin ve sağlığı korumanın yollarını aramak durumundayız” dedi.

Kurtcebe, obezitenin artık bulaşıcı olmayan salgın hastalık boyutunda değerlendirildiğine dikkati çekerek, “Hepimizin kendi açısından bir hikayesi olabilir. Bu hikayeler çoğaldıkça da sağlıklı bir hayat sürme açısından hepimiz inşallah çok daya iyi noktalara geleceğiz. Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bir millet durumuna evrileceğiz” diye konuştu.

“Öncü Olmak İstedik”

Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semiyha Tuncel de programla ilgili yazı geldiğinde içeriğine baktıklarını ve “Biz zaten günlük yaşantımızda sağlıklı kalmak için fiziksel aktiviteyi sürekli yapıyoruz” diyerek öncü olmak istediklerini vurguladı.

Bunun bir spor etkinliği olmadığını, tamamı ile yaşam alışkanlıkları içerisinde doğru fiziksel etkinliklerde bulunmayı amaçladığını kaydeden Tuncel, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

“Önemli olan kendimizi hareketli ve zinde tutmak. Çünkü insanın yaratılış özelliği hep hareket üzere. Hareketi bıraktığımız zaman geriye doğru gidiyoruz. Bu noktada personelimizi bilinçlendirdik -ki bilinçlilerdi- birtakım düzenlemeleri yaptık. Üniversitemiz adına bu belgeyi almış olmaktan da son derece gurur duyduk, onur duyduk.”

Fiziksel Uygunluk Ölçümü

Rektör Ünüvar, rektör yardımcıları ve senato üyeleri, toplantının ardından Spor Bilimleri Fakültesi Spor Salonunda uzmanlar eşliğinde çeşitli egzersiz ve aktiviteler yaptı. Ardından Fiziksel Aktivite ve Antrenman Bilimleri Laboratuvarında üniversite yöneticileri ile senatörlerin fiziksel uygunluklarının ölçümü yapıldı.