Ankara Üniversitesi TEKNOFEST Coşkusuna Ortak Oldu

Ankara Üniversitesi, Cumhuriyet’in 100. yılında Ankara’da teknoloji ve bilim meraklılarına kapılarını açan dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’te yerini aldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) yürütücülüğünde, Türkiye’nin milli teknoloji ekosisteminde kritik rol oynayan bakanlıklar, başkanlıklar, kamu-özel sektör kuruluşları ve üniversitelerin de aralarında bulunduğu 125 kurumun katılımıyla biri Azerbaycan’da olmak üzere 8. kez düzenlenen TEKNOFEST, Etimesgut Havaalanı’nda ziyaretçilerine kapılarını açtı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, açılış töreninde, “Milli Teknoloji Hamlesi”ni adım adım gerçekleştirdiklerini belirterek, “Milli Teknoloji Hamlesi, tam bağımsız, katma değer üreten, rekabet gücü yüksek Türkiye demektir. Milli Teknoloji Hamlesi, TEKNOFEST kuşağıdır, bu yoldan artık dönmek yok, bu yolda durmak, duraksamak yok” ifadelerini kullandı.

Ankara Valisi Vasip Şahin de TEKNOFEST’in, gençleri teknolojiyle tanıştırmak, teknoloji bilinci oluşturmak ve çocukları Türkiye’nin müreffeh geleceğine hazırlamak için çok önemli olduğunu kaydetti. Şahin, TEKNOFEST’e beklentinin çok üzerinde bir ilginin olduğunu belirterek, Ankaralıların teknolojiye, ilerlemeye ve gelişmeye destek verdiğini söyledi.

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ise 1 milyondan fazla gencin TEKNOFEST’in kalbi olan teknoloji yarışmalarına başvurduğunu, TEKNOFEST kuşağının dev bir dip dalgası gibi geldiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından Kacır, Şahin ve Bayraktar, aralarında Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ın da yer aldığı paydaşlarla butona basarak, festivalin açılışını gerçekleştirdi.

Ankara Üniversitesi Standında Birbirinden Etkileyici 17 Proje Sergileniyor

Toplumun tamamında teknoloji ve bilim konusunda farkındalık oluşturmayı, Türkiye’nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağını artırmayı hedefleyen TEKNOFEST’in ilk günü 7’den 77’ye yüzbinlerce Ankaralının akın ettiği festival alanında, Ankara Üniversitesi de birbirinden farklı projelerin sergilendiği standıyla yerini aldı.

Ankara Üniversitesi standında öğrenciler tarafından geliştirilen projeler sergilenirken, ziyaretçilerin katılımıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Dikey tarım düzeneği ve toprak bilim okulu, DNA izolasyonu ve DNA kolyesi yapımı, oküler mikroskop ile böcek türleri incelemesi, eğitim teknolojileri, su okulu faaliyetleri, süper iletken maglev treni, teleskop ile güneş gözlemi, krem üretimi ve uçucu yağ-aromaterapi, psikoloji ve Muzaffer Şerif Sergisi, insansız tarım aracı YASUN, Hidroket Takımı’nın tasarladığı elektrikli araç, insansız kara aracı CSA Robotics, solunum rehabilitasyonu destekleyici kemer, akıllı mikroakışkan hücre kültürü düzeneği, haptic eldivenler, radyasyon ölçer ve spektrometreden oluşan etkinlikler, küçük büyük herkesten yoğun ilgi gördü.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da rektör yardımcıları ve genel sekreter ve akademisyenlerle birlikte stantta görevli öğrencilerden projelerle ilgili bilgi aldı.

“Bu TEKNOFEST, 30 Ağustos’a Denk Gelmesi Nedeniyle Ayrı Bir Önem Taşıyor”

Diğer bazı üniversitelerin stantlarını da ziyaret eden Ünüvar, yaptığı değerlendirmede, TEKNOFEST’in Ankara’da ilk kez yapıldığına dikkat çekti. Ankara Üniversitesinin de TEKNOFEST Ankara’da yerini aldığını ifade eden Ünüvar, bu TEKNOFEST’in, açılışının 30 Ağustos Zafer Bayramı’na denk gelmesi nedeniyle ayrı bir önem taşıdığını kaydetti. Ünüvar, “Ağustos ayı Türk Milleti için zaferler ayıdır. 30 Ağustos Zaferi de bizim zaferlerimizin en önemlilerinin başında geliyor. Ve bu Zafer Bayramı günü TEKNOFEST’in açılışını yaptık. Bundan dolayı çok mutluyuz. TEKNOFEST’te yer alıyor olmaktan çok mutluyuz” dedi.

Ankara Üniversitesinin çok farklı özelliklere sahip bir üniversite olduğunun altını çizen Ünüvar, “Sağlık, fen, mühendislik, ziraat, veteriner ve sosyal bilimler alanlarında çok güçlü bir üniversiteyiz ve Ankara Üniversitesi olarak TEKNOFEST’i sadece mühendislik alanlarının katıldığı bir yarışma ya da üretim üssü halinden çıkartıp aynı zamanda sosyal bilimlerde, sağlık bilimlerinde, fen ve mühendisliğin diğer alanlarında, ziraatta, veterinerde gerçekten önemli icraatların yapılabildiği, önemli buluşların, önemli projelerin yapılabildiği bir alan haline dönüştürdük. Ankara Üniversitesi olarak bunu başarabildiğimizi düşünüyorum” diye konuştu.

“TEKNOFEST’te de En İyisi Ankara Üniversitesi”

Ankara Üniversitesi standında 17 ayrı proje ve ekibinin yer aldığına işaret eden Ünüvar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sağlıktan sosyal bilimlere, fenden mühendisliğe kadar pek çok alanda arkadaşlarımız projelerini ortaya koyuyorlar. Bundan da gurur duyuyoruz. Hakikaten Ankara Üniversitesinin standı da dolup taşıyor. Hiç boş kaldığını görmedim. Ben bugüne kadar gittiğim hiçbir TEKNOFEST’te Ankara Üniversitesi standının boş kaldığına rastlamadım ama Ankara’da çok daha farklı. Ağustosun sıcağında insanlarımızın ilgisi fevkalade yüksek. Her kademeden, her yaştan insanımız geliyorlar, bizim genç kardeşlerimizin projelerini dinliyorlar. Onlardan etkileniyorlar. Biz de Ankara Üniversitesi olarak bu alanlarda öğrencilerimizin önünü açmaktan, öğrencilerimizin yaptığı projeleri kamuoyu ile paylaşmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Onlarla gurur duyuyoruz. Onlar bizim geleceğimiz. Biz her zaman her işin en iyisini yapmayı arzu ediyoruz. Onun için her işte en iyisi Ankara Üniversitesi. Eğitimde, araştırmada, toplumsal katkıda en iyisi Ankara Üniversitesi. TEKNOFEST’te de en iyisi Ankara Üniversitesi.”

 

 

 

 

https://twitter.com/AnkaraUni/status/1696974414514929941?t=StrwLobJlWNgULxQ26vqow&s=35

 

Diğer

tümünü görüntüle