Ankara Üniversitesi-TİHEK İş Birliğiyle “İnsan Hakları” Alanında Toplumsal Farkındalık Artırılacak

Ankara Üniversitesi ile Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) arasında, “İnsan hak ve özgürlüklerinin korunması, geliştirilmesi, ayrımcılıkla mücadele edilmesi ve kötü muamelenin önlenmesi” konularında farkındalık projeleri geliştirilmesini amaçlayan iş birliği protokolü imzalandı.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, TİHEK’te düzenlenen imza töreninde, protokolün her iki kurum için de hayırlı olması temennisinde bulundu. Ünüvar, Ankara Üniversitesinin akademik birikiminin, TİHEK’in yürüttüğü faaliyetlerle örtüşeceğine yürekten inandığını belirtti.

İnsan Hakları ve Eşitlik Öğrenci Topluluğu Kurulacak

Protokol görüşmeleri esnasında bazı önemli kararların da alındığını ifade eden Ünüvar, “Örneğin; üniversite öğrencilerimize yönelik ‘İnsan Hakları Sertifika Programları’ düzenlenmesi konusunu konuştuk. Değerli Başkanımız konuyu çok yakından takip edeceğini ifade etti. Yine üniversitelerde İnsan Hakları ve Eşitlik Öğrenci Topluluğunun kurulması gerektiğini de ifade etmişti. Bizim Ankara Üniversitesi olarak çocuk haklarıyla ilgili bir öğrenci topluluğumuz var ama insan hakları ve eşitlikle ilgili öğrenci topluluğumuz yoktu. İnşallah yakında İnsan Hakları ve Eşitlik Öğrenci Topluluğunu da kurmuş olacağız” dedi.

Protokollerin imzalanmasının önemli olduğunu, ancak imzalandıktan sonra hayata, sahaya yansımasının çok daha önemli olduğunu vurgulayan Ünüvar, protokolün kâğıt üzerinde kalmaması için konuyu çok yakından takip edeceklerini kaydetti.

Ankara Üniversitesi bünyesinde çok önemli bir İnsan Hakları Uygulama ve Araştırma Merkezi bulunduğuna da dikkat çeken Ünüvar, “Merkezimiz TİHEK ile çok yakın bir temas halinde. Bu çerçevede, protokolden önce zaten bir diyaloğumuz vardı, protokolden sonra diyaloğumuzu kurumsal bir imzaya da dökmüş olma sıfatıyla daha da ileriye götürmeyi düşünüyoruz. İnşallah bunu da başaracağız” ifadelerini kullandı.

“Ankara Üniversitesinin Desteği Gücümüze Güç Katacak”

TİHEK Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç da protokolü imzalamadan önce Ankara Üniversitesi ile yaşlı haklarından çocuk haklarına ve engelli haklarına kadar birçok ortak faaliyet gerçekleştirdiklerini anlattı.

Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden Ankara Üniversitesi ile böyle bir protokolü gerçekleştirmiş olmanın ve bunun gereğini de süreç içerisinde etkili bir şekilde yerine getirecek olmanın heyecan verici olduğunu kaydeden Kılıç, “Malumunuz TİHEK, tek ulusal insan hakları kurumu. İnsan kaynağı açısından eğitim-öğretim faaliyeti de icra ediyoruz. Bu noktada üniversitelerimizin bize insan kaynağı noktasındaki destekleri çok önemli. Türkiye’de başı çeken bir kapasiteye sahip Ankara Üniversitesinin desteği bizim açımızdan çok çok önemli. Özellikle eğitim faaliyetlerimiz açısından bizim gücümüze güç katacak” diye konuştu.

“İnsan Hakları Sertifika Programları” Düzenlenecek

Daha sonra, insan hak ve özgürlüklerinin korunması, geliştirilmesi ve ayrımcılıkla mücadele edilmesi ile kötü muamelenin önlenmesi doğrultusunda deneyim, bilgi, belge, materyal ve literatürün paylaşılması, insan haklarına ilişkin mevzuatın geliştirilmesi, kurumlar arası temel değerler ve beklentiler doğrultusunda “İnsan hakları” ile ilgili farkındalık artırıcı ortak projeler üretilmesini hedefleyen protokol, Ünüvar ve Kılıç tarafından imzalandı.

Pek çok alanda ortak çalışmayı öngören protokol kapsamında; Ankara Üniversitesinde, “İnsan Hakları” derslerine yer verilecek. Ayrıca, Ankara Üniversitesince TİHEK çalışanları için kurum içi eğitim seminerleri, bilgilendirme toplantıları, bilimsel konferanslar düzenlenecek. TİHEK de öğrencilere yönelik “İnsan Hakları Sertifika Programları” gerçekleştirecek, staj imkânı sağlayacak.