Ankara Üniversitesi TÖMER’de Hintçe Öğrendiler, Sertifikalarını “Hindistan Günü” Etkinliğinde Aldılar

Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezinin (TÖMER) Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi (DTCF) Hindoloji Anabilim Dalı iş birliğiyle düzenlediği Hintçe dil kursunu başarıyla tamamlayan kursiyerlere, Hindistan Büyükelçiliğinin ev sahipliğinde bu yıl ilki gerçekleştirilen “Hindistan Günü” etkinliğinde sertifikaları verildi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Özdemir, DTCF Dekanı Prof. Dr. Levent Kayapınar, TÖMER Müdürü Prof. Dr. Timur Gültekin ile projede yer alan akademisyenler, etkinlik öncesinde Hindistan’ın Ankara Büyükelçisi Dr. Virander Paul’u ziyaret etti.

Kısa görüşmenin ardından, Büyükelçilik Konferans Salonu’ndaki “Hindistan Günü” etkinliğine geçildi.

Büyükelçi Paul, programda, Ankara Üniversitesi ile iyi ilişkiler içerisinde olduklarını, bu ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini ifade etti.

Bugün düzenlenen etkinliğin ilk “Hindistan Günü” etkinliği olduğunu, gelecek yıl ikincisini düzenleyerek, sonraki yıllarda bunu devam ettirmeyi planladıklarını belirten Paul, gün geçtikçe etkinliğin içeriğinin de gelişeceğini kaydetti. Paul, sadece çeviri ve Hint dili üzerine değil araştırma üzerine de Ankara Üniversitesi ile çalışmak istediklerini vurguladı.

Rektör Ünüvar da Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Hindoloji Anabilim Dalı haricinde Türkiye’de başka hiçbir yerde eğitimi olmayan Hintçe dili eğitimi için geçtiğimiz yaz gelen talepler üzerine Ankara Üniversitesi TÖMER’de Hintçe dil kursu açıldığını anımsatarak, “Sertifikalarını takdim edeceğimiz kursiyerlerimiz haftanın 3 günü yoğun bir tempoyla 3 aylık eğitimlerini tamamlayarak, A1 seviyesinde sertifika almaya hak kazanmışlardır. Yaz aylarını verimli geçirmek adına Hintçe dil kursunun her yıl online ve yüz yüze eğitim şeklinde açılması için tüm alt yapılar hazır hale getirilmiştir” dedi.

Ankara Üniversitesi TÖMER’in Hindistan’da Türkçe öğrenmek isteyen Hintlileri de düşündüğünü, Hindoloji Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Doç. Dr. Esra Büyükbahçeci ve TÖMER Hintçe okutmanı Ozan Cem Aydın ile birlikte yabancılar için Türkçe ders kitabı Hitit’i Hintçeye çevirdiğini ifade eden Ünüvar, “Amacımız Hindistan’da Türkçe öğrenimi bu kitap ile kolaylaştırmak ve yaygınlaştırmaktadır. Üniversitemiz, iki ülke ilişkilerinin sağlam temeller üzerinde daha ileriye taşınması için hem Türkiye’de Hintçe öğrenmek isteyen öğrencilerimiz için hem de Hindistan’da Türkçe öğrenmek isteyen dostlarımız için çalışmalarını sürdürmektedir” diye konuştu.

Açık konuşmasının ardından, kursu başarıyla tamamlayanlara Büyükelçi Paul ve Rektör Ünüvar tarafından sertifikaları verildi.

Kısa müzik ve şiir dinletisi ile konferansın gerçekleştiği program, karşılıklı hediye takdiminin ardından anı fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.