Ankara Üniversitesi – ULAKBİM Ağı İnternet Erişim Hızı 3000 mbps’ye Yükseltilmiştir

Ankara Üniversitesi ve diğer devlet üniversitelerinin küresel internet erişimi Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) tarafından ücretsiz olarak sağlanmaktadır.

Özellikle kablosuz ağ erişim teknolojilerinin (akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlar) yaygınlaşması, internet erişiminde kullanılan bantgenişliği ihtiyacını artırmaktadır.

Bantgenişliği, bir donanımın internet erişiminin hızını belirleyen en önemli faktör olup, genellikle otoyol anolojisiyle örneklenmektedir.

Örneğin donanımı sabit olan bir araç ile 100km mesafeyi virajlı ve stabilize bir yol ile 1.5 saatte katedebiliyorken, aynı mesafeyi otoban ve virajsız bir yol ile 1 saatin altında katedebilmekteyiz.

Bu doğrultuda Üniversitemiz yerleşkelerinin bantgenişliği ve doluluk oranları Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından sürekli izlenmekte ve belirli doluluğa erişen birimler için ULAKBİM tarafından sağlanan ULAKBİM Uç Yönetim Sistemi (UUYS )’ne gerekli hız artışı başvuruları yapılmaktadır.

Yapılan hız artırım başvuruları, ULAKBİM Ağ Gurubu tarafından değerlendirilmekte, hız artışı istenen yerleşkede kullanılan cihaz sayısı, yerleşke bantgenişliği kullanım istatistikleri, akademik ve idari personel sayısı, öğrenci sayısı, yurt yatak kapasitesi ve ULAKNET Kullanım Politikası (UKP)’nda belirtilen kötücül trafik gibi parametrelerle karar verilmektedir.

Bu doğrultuda, küresel internet erişimleri %90 doluluğa erişmiş olan aşağıdaki birimlerin hız artışları yapılmıştır:

Beşevler Merkez Yerleşkesi Ana Toplanma Noktası  2750 mbps’den 3000 mbps’ye, Cebeci Yerleşkesi Toplanma Noktası 250 mbps’den 300 mbps’ye, Dışkapı Yerleşkesi Toplanma Noktası 250 mbps’den 300 mbps’ye, Sıhhiye Yerleşkesi Toplanma Noktası 400 mbps’den 450 mbps’ye, Gölbaşı 50. Yıl Yerleşkesi Toplanma Noktası 200 mbps’den 250 mbps’ye, Sağlık Bilimleri Fakültesi Toplanma Noktası 30 mbps’den 50 mbps’ye yükseltilmiştir.