Ankara Üniversitesi Yeni Eğitim-Öğretim Yılına “Bilim Ateşi”ni Yakarak Merhaba Dedi

Ankara Üniversitesinde, 15 yıldır akademik yıl açılışlarının geleneği haline gelen “Bilim Ateşi”, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı törenle yakıldı.

“Üniversite Yaşamına Uyum Programı” kapsamında Beşevler 10. Yıl Yerleşkesi Güneş Meydanında düzenlenen “Bilim Ateşi Yakma Töreni”, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, törende yaptığı konuşmada, yeni akademik yılın ülkemize, milletimize ve insanlığa hayırlar getirmesi temennisinde bulundu.

Kökleri derinlere ulaşan Cumhuriyetin bilim çınarı Ankara Üniversitesinin 76 yıldır olduğu gibi bugün de çok daha güçlü yarınlara ulaşma umudu ve azmiyle ilerlemeye devam ettiğini belirten Ünüvar, “Bugün 300 bini aşan mezunumuz var. Ankara Üniversitesi çok sayıda devlet adamı yetiştirdi. Bu mezunlar arasından cumhurbaşkanı çıktı, başbakanlar çıktı, bakanlar çıktı, Anayasa Mahkemesi başkanları çıktı; Yargıtay, Danıştay, Sayıştay başkanları çıktı; hakimler, savcılar, bilim insanları çıktı. Mehmet Akif Ersoy gibi istiklal şairimiz çıktı. Hülasa Ankara Üniversitesi çok önemli mezunlar yetiştirdi” dedi.

“Sevinciniz Sevincimiz, Üzüntünüz Üzüntümüz Olacak”

Ankara Üniversitesinin 10 binin üzerinde akademik ve idari personeli, 75 bin civarında öğrencisiyle büyük bir aile olduğunu vurgulayan Ünüvar konuşmasına şöyle devam etti:

“Ankara Üniversitesi süreci başlayan ama bitmeyen bir süreçtir. Buradan diplomanızı alıp ayrıldıktan sonra uzun yıllar hiç okulunuza gelmeseniz bile içinizdeki Ankara Üniversitelilik ruhunu hep taşıyacaksınız. Ben buna yürekten inanıyorum. Ve inşallah o diploma hem aldığınız eğitimin kalitesi hem güçlü bir üniversitede okumanın gururuyla gittiğiniz her kapıyı sonuna kadar açacaktır. İnşallah öğrencilik döneminin her anında sizlerin her türlü meselesiyle ilgileneceğiz. Sevinciniz sevincimiz, üzüntünüz üzüntümüz olacak. İnşallah hiç üzülmeden, hiç sıkılmadan okuyacağınız bir dönemi birlikte geçireceğiz. Ve tabi mezuniyetiniz, alacağınız diplomayla taçlandıktan sonra hayat boyu başarılı olacağınıza yürekten inanıyorum.”

“Her Türlü İmkânı Öğrencilerimiz İçin Seferber Ediyoruz”

Okulun sadece dersten ibaret olmadığının da altını çizen Ünüvar, “Pandemi döneminde gördük ki çocuklarımız derslerini, sınıflarını, hocalarını özlüyor. Çocuklarımız aynı zamanda buradaki sosyal ortamı da özlüyor. İşte Ankara Üniversitesi yönetimi olarak, her türlü imkânı sizler için seferber ediyoruz. Gönlümüz; ‘Öğrenci dostu bir okulda; güçlü, köklü, geleneği olan ve büyük geleceği olan bir üniversitede okuduk ve buradan çok mutlu bir şekilde ayrıldık’ demenizi sağlamak. Bunun için çok ama çok çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Ünüvar, öğrencilere tavsiyelerde de bulunarak, şöyle devam etti:

“Öğrencilik yıllarınız boyunca, derslerinizin yanında kendinizi farklı yönlerde bilgi ve becerilerinizi de geliştirecek birtakım imkânlara da sahip olacaksınız. Yabancı dilinizi geliştireceksiniz, olan kabiliyetinizi daha ileriye götüreceksiniz, keşfedemediğiniz kabiliyetlerinizi keşfedeceksiniz. Onun için Ankara Üniversitesi çok büyük imkânlara sahip. Bizler daima öğrencilerimizin emrindeyiz. Günümüzün 24 saati öğrencilerimizin her türlü imkânı elde edebilmesi, olan imkanları sonuna kadar kullanabilmesi için seferber olacağız. İleride sizlere bayrağı teslim ettiğimiz zaman inanıyorum ki daha güçlü bir şekilde bayrağımızı en yukarıya taşıyacaksınız.”

Törende, Ankara Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Ahmet Mahmut Alperen de bir konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Rektör Ünüvar ile Ankara Üniversitesine bu yıl kayıt yaptıran ve geçtiğimiz yıl mezun olan birer öğrenci ile “Bilim Ateşi”ni yaktı. Bu sırada, beyaz güvercinler gökyüzüne salındı.

Anıtkabir’e Ziyaret

Ankara Üniversitesi yönetimi, akademisyenler ve öğrenciler, “Bilim Ateşi Yakma Töreni” sonrası Anıtkabir’i ziyaret etti. Rektör Ünüvar, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesinin önünde gerçekleştirilen saygı duruşunun ardından, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı. Törene katılanlar, daha sonra anı fotoğrafı çektirdi.