Ankara Üniversitesinde 7’den 77’ye Festival

Ankara Üniversitesinde, nesiller arası dayanışmayı güçlendirmek, aktif yaşamı desteklemek, kuşaklar arasında değer aktarımını sağlamak amacıyla ‘Nesiller Arası Bilim ve Oyun Festivali’ düzenlendi.

Ankara Üniversitesinin Yaşlılık Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Çocuk Bilim Merkezi Koordinatörlüğü iş birliğiyle Güneş Meydanı’nda düzenlenen festival, 2 binin üzerinde ilkokul öğrencisi ile 100 civarında huzurevi sakininin katılımıyla gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan festival, açış konuşmalarıyla devam etti.

“Bütün Kuşakları Kucaklayan Bir Üniversiteyiz”

Rektör Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Ankara Üniversitesinin bugün çok güzel, çok özel ve çok anlamlı bir festivale ev sahipliği yaptığını söyledi. Fakülteleri, enstitüleri, meslek yüksekokulları ve araştırma-uygulama merkezleriyle çok önemli bir eğitim-öğretim kurumu olan Ankara Üniversitesinin, aynı zamanda her yaş grubu için çok özel ve güzel işler yaptığını ifade eden Ünüvar, “Bizde hem Yaşlılık Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi hem de Çocuk Bilim Merkezi Koordinatörlüğü var. Dolayısıyla bütün kuşakları kucaklayan bir üniversiteyiz. Bugün de bütün kuşakları aynı ortamda, aynı duyguda, aynı samimiyette buluşturmanın hazzını ve mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

“Nesiller Arası Bahar Buluşması”

Dijital çağda yaşayan çocukların artık dijital oyunlarla vakit geçirdiğini belirten Ünüvar, “Huzurevlerinde kalan büyüklerimiz, burada kendi torunları yaşındaki bireylerle bir araya geliyorlar, onların halını hatırını soruyorlar. Çocuklar da büyüklerinin ellerini öpüyorlar, koşuyorlar, eğleniyorlar. Çocuklarımızın giderek unutmaya başladığı oyunları oynamanın hazzını yaşıyorlar. Biz aslında bir bahar buluşması yapıyoruz, nesiller arası bahar buluşması. İlkbaharındaki çocuklarımız ile sonbaharındaki büyüklerimiz bir araya geldiler. Onlar oynayıp eğlenerek vakit geçirirken bir yandan da öğreniyorlar. Bizler de hem çocuk hem yaşlı dostu bir üniversite olarak, nesiller ve kuşaklar arası bütünleşmeyi de sağlamış oluyoruz” ifadelerini kullandı.

Batı toplumlarının aksine Türk toplumunda kuşakların bir arada yaşadığına dikkat çeken Ünüvar, şöyle devam etti:

“Dede, anne-baba ve torunlar bir arada yaşıyorlar ve mutlular. Küresel bir çağda yaşıyoruz ve artık batı toplumlarında kuşakların bir arada yaşadığına çok şahit olmuyoruz. Ama Türkiye bunun istisnası olan ülkelerden birisi. Türkiye 3-4 kuşağın aynı ortamda, aynı evde yaşayabildiği ve yaşamayı başarabildiği bir ülke. Burada da bunu görüyoruz. Bir tane mutsuz kişi göremezsiniz. Çocuklar mutlu, büyükler mutlu, bizler mutluyuz. Dolayısıyla bu nesillerin, kuşakların buluşmasına ev sahipliği yapmaktan da çok mutluyuz.”

“Geçmişini Bilmeyen Bugününü Anlayamaz, Yarınını Kuramaz”

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı, Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Emine Özmete de kuşaklar arasında iletişim ve dayanışmanın tesis edilmesinin içinde bulunduğumuz çağın en önemli konusu olduğunu belirterek, “Geçmişini bilmeyen bugününü anlayamaz ve yarınını kuramaz. Bu nedenle büyüklerimizin bilgi ve deneyimlerine toplum olarak çok daha fazla ihtiyacımız var” diye konuştu.

‘3. Yaş Üniversitesi’ uygulaması kapsamında kuşaklar arası dayanışmanın önemli bir başlık olduğunun da altını çizen Özmete, bu tür buluşmaların sürdürülebilir şekilde devam edeceğini kaydetti.

Ankara Üniversitesi Çocuk Bilim Merkezi Koordinatörü, Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Figen Gürsoy ise, düzenlenen festivalin, farklı yaş gruplarından bireylerin bilimle, bilim insanlarıyla, Ankara Üniversitesi’yle paylaşımlarda bulunabilmesi ve Ankara Üniversitesinin kapılarının bilgiye ulaşmak isteyen herkese açık olduğunun gösterilebilmesi adına iyi bir fırsat olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından, engelli bireylerden oluşan Saray Engelsiz Yaşam Merkezi Mehter Takımı katılımcıları coşturdu. Çocuklar, mehter takımı eşliğinde harmandalı oynadı.

Daha sonra Rektör Ünüvar, huzurevi sakinleri, çocuklar ve mehter takımının üyeleri sahneden beyaz güvercinleri gökyüzüne bıraktı.

Birlikte Eğlendiler

Açılış programının ardından huzurevi sakinleri ile çocuklar, Güneş Meydanı’nda açılan stantlardaki bilim atölyelerinde ortak etkinliklere katıldı, oyun istasyonlarında birlikte geleneksel oyunları oynayarak eğlencenin tadını çıkardı. Rektör Ünüvar da oyunlara eşlik ederek, 7’den 77’e katılımcıların heyecan ve mutluluklarına ortak oldu.