Ankara Üniversitesinde “Asya Konuşmaları Singapur” Etkinliği

Ankara Üniversitesinde, dünyanın önde gelen ekonomi ve finans merkezleri arasında yer alan Singapur’un başarı hikayesinin anlatıldığı “Asya Konuşmaları Singapur” etkinliği gerçekleştirildi.

Eczacılık Fakültesi ve Asya-Pasifik Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (APAM) iş birliğiyle 50. Yıl Salonu’nda düzenlenen programa; Türkiye-Singapur Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı, Denizli Milletvekili Nilgün Ök, Singapur’un Ankara Büyükelçisi Jonathan Tow, Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Siyasi İşler Genel Müdürü ve Yeniden Asya Koordinatörü Büyükelçi Nilvana Darama, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, rektör yardımcıları, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Dostluk Grubu Başkanı Nilgün Ök, Türkiye ile Singapur arasındaki dostluğun Osmanlı dönemine kadar uzandığını anımsattı. Özellikle 2014 yılından sonra Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmasıyla birlikte bugün iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1,28 milyar doların üzerine çıktığını belirten Ök, aynı zamanda Türkiye’de 200’e yakın Singapurlu yatırımcı bulunduğunu kaydetti.

Singapur’un gelişen Asya’da kedini ispat etmiş çok güzel bir örnek olduğunu vurgulayan Ök, “Singapur, öyle stratejik noktalarda kendini geliştirmiş ve ticarete dönüştürmüş ki Asya’nın parlayan yıldızı olmuş. Çok büyük işler başarmış. Bu anlamda da Türkiye’nin örnek alabileceği bir ülke. Singapur’la olan dostluğumuzu stratejik alanlarda, öğrenci değişimlerinde, inovasyonda, teknolojide, aynı zamanda savunma sanayiinde geliştirmek bizim elimizde. O anlamda bu panelin çok önemli olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Singapur’un Ankara Büyükelçisi Jonathan Tow da “Singapur’un Başarısının Elli Sırrı” adlı derleme kitap üzerine gerçekleştirilen etkinliğe ev sahipliği için Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’a teşekkür ettiğini belirtti.

Gerçek hayatta anında başarı elde etmek için okuyup uygulayabilecek bir gizli formül veya her derde deva bir ilaç olmadığını herkesin bildiğini ifade eden Tow, “Bu durum seçkin bir sporcunun ne yaptığını veya bir akademisyen, girişimci, şirket, kuruluş ve hatta ülkeyi nelerin başarılı kıldığını öğrenmek için de geçerli. Hepimiz birbirimizden biraz farklıyız ve kişiden kişiye farklılık gösterebilecek yerel deneyimlere ve koşullara sahibiz. Fakat, bulabileceğimiz veya anlatabileceğimiz her hikâyede olduğu gibi, burada da herkes için geçerli olabilecek temel benzerlikler bulmak mümkün, çünkü özümüzde hepimiz kendi limit ve sınırlarımızla, sonu olan bir dünyada yaşayan insanlar, sosyal varlıklarız. Bu nedenle, aynı şeyler bu kitapla ilgili de söylenebilir” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Siyasi İşler Genel Müdürü ve Yeniden Asya Koordinatörü Büyükelçi Nilvana Darama ise, Asya ülkelerinin son 20 yıldır ciddi bir kalkınma hamlesi içerisinde olduğunu belirterek, dünyanın önde gelen ekonomi ve finans merkezleri arasına her geçen gün yeni bir Asya ülkesinin katıldığını ifade etti.

Asya-Pasifik ülkelerinin geleceğin önemli aktörleri olduğunu dile getiren Darama, “Bir süredir özellikle tek pazar olma yönünde ilerleyen güneydoğu Asya ülkelerine de özellikle dikkat çekmek istiyorum. Çünkü onlar geleceğin parlayan yıldızları. Türkiye tabi bu coğrafyanın sunduğu özellikle ekonomik iş birliği potansiyelinden daha etkin biçimde yararlanmayı arzu ediyor ve bizim ‘Yeniden Asya’ girişimimizin özünü de bu teşkil ediyor. Nihai aşamada hem ikili hem bölgesel iş birliğini artırarak bu coğrafyadaki ülkelerin iş birliği ortakları arasında yer almak istiyoruz” diye konuştu.

Güneydoğu Asya ülkeleriyle ikili ilişkilerde son yıllarda hayli mesafe kat edildiğini vurgulayan Darama, “Önümüzdeki dönemde bunu daha da artıracağız. Singapur’a baktığımız zaman tabi katma değeri yüksek sektörler, dijital teknolojiler, akıllı şehirler, yeşil dönüşüm, bütün bu alanlarda geleneksel sektörlerin dışında bir iş birliği potansiyeli görüyoruz. Önümüzdeki dönemde bunu genişleterek ilişkilerimizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da Türkiye-Singapur ilişkilerinin geçmişinin oldukça eskilere dayandığını kaydetti.

Son dönemde yapılan üst düzey ziyaretlerin, Türkiye ile Singapur arasındaki ilişki ağının giderek güçlendiğinin göstergesi olduğuna dikkat çeken Ünüvar, “Biz de işin bir ucundan tutmak adına özellikle eğitim alanındaki konularda bu ilişkileri sürdürmek, güçlendirmek, belki ülkelerimize katkı sağlamak adına böyle bir toplantıyı planladık. Ben bu programla, Türkiye ile Singapur arasındaki ilişkilere bir nebze de olsa katkımız olacağı kanaatindeyim” şeklinde konuştu.

Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Asuman Bozkır yaptığı konuşmada organizasyonun öneminden bahsederek fakülte olarak bu tür etkinliklerin içerisinde bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Açış konuşmalarının ardından, Eczacılık Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Aysu Selçuk, “Singapur’un Başarısının Elli Sırrı” isimli kitapla ilgili sunum yaptı.

Daha sonra APAM Müdürü Prof. Dr. Ali Merthan Dündar’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele geçildi. Panelde, Singapur’da bilimsel çalışmalar gerçekleştiren Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Hilmi Volkan Demir ve Doç. Dr. Urartu Özgür Şafak Şeker katılımcılara Singapur’un eğitim sistemi ile bu alanda yapılabilecek iş birliği olanaklarını anlattı.

Soru-cevap bölümüyle devam eden panel, hediye takdimi ve sonrasında anı fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.