Ankara Üniversitesinde “Çanakkale: Centilmenlerin Son Muharebesi” Paneli

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Türk tarihinin barış tarihi olduğunu belirterek, “Türklerin hakim olduğu her yerde barışın hakim olduğunu çok rahat görebiliriz” dedi.

Ünüvar, Eğitim Bilimleri Fakültesince 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 107. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen “Çanakkale: Centilmenlerin Son Muharebesi” başlıklı panelin açılışında yaptığı konuşmada, büyük zaferin yıl dönümünde tüm şehitleri rahmetle yâd ettiğini belirtti.

Muharebe ile centilmenliğin aslında bir birine çok da yakın iki ifade olmadığını dile getiren Ünüvar, “Baktığımız zaman Türk tarihinin hakikaten bir barış tarihi olduğunu, Türklerin hakim olduğu her yerde barışın hakim olduğunu çok rahat görebiliriz” ifadelerini kullandı.

Savaşların ne kadar kötü olduğunu şimdiki neslin Ukrayna’daki savaşa bakarak gördüğünü dile getiren Ünüvar, “Belki bugün buradaki gençlerimizin ağabeyleri Suriye’deki savaşa bakarak, babaları Irak’taki savaşa bakarak, dedeleri de Japonya’daki, Vietnam’daki savaşlara bakarak aslında savaşın ne kadar vahşi ve acımasız olduğunu gördüler. Ama bizim dedelerimizin dedeleri Çanakkale’de muharebe yaparken insani birçok özelliği de ortaya koymuşlardır ve bunu oraya gelen Anzaklar, oraya gelen İtilaf Kuvvetleri’nin güçleri daha sonraki hatıralarında ifade etmişlerdir” dedi.

Bir İngiliz askerinin, hatırasında, “Kasım 2015’te bizim taburumuzu sel bastı. Hastalar öldü, bir kısmı da kurtuldu. Silahlar sele kapıldı. Derenin karşı yakasına geçtik. Türkler karşısında tamamen çaresizdik. Onlar gelip ya bizi muhasara altına alabilir ya da öldürebilirdi ama Türkler bunu yapmadı” dediğini anlatan Ünüvar, “Bu, oradaki Türk askerinin vatanını korumak için ne kadar azimli olsa da aslında düşman bellediği insanlara karşı ne kadar merhametli olduğunu da gösteriyor. Biz 107 yıl sonra onun gururunu yaşıyoruz. Hakikaten bu son derece önemli ve değerli bir anı” diye konuştu.

Çanakkale’de 250 bin şehit verildiğine dikkat çeken Ünüvar, şunları kaydetti:

“Biraz önce izlediğimiz videoda, o dönemde Galatasaray Lisesi’nin, Sivas Lisesi’nin hiç mezun vermediği ifade ediliyor. Çok doğru. Bir tıbbiyeli olarak da şunu ifade etmem lazım. Tıbbiye de birkaç yıl hiç mezun veremedi. Çünkü tıbbiyeliler okullarını bırakıp cepheye koştular. Sonuçta Çanakkale’de büyük bir zafer kazanıldı. Zaferin komutanlarından birisi de Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tü. Bunu da tarihi bir kayıt olarak zikretmemiz gerekiyor.”

Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahiddin Öğülmüş de Çanakkale Zaferi’nin, Türk milletinin hafızasında derin izler bırakan, yoğun duygular uyandıran bir zafer olduğunu belirterek, “Vatan ve bağımsızlık, canımızdan bile vazgeçebileceğimiz kadar önemli bir değer hepimiz için. İşte Çanakkale bunun somut, yaşanmış bir örneği” ifadelerini kullandı.

Açış konuşmalarının ardından, moderatörlüğünü Doç. Dr. Necdet Aysal’ün üstlendiği; Prof. Dr. Yıldız Deveci Bozkuş, Doç. Dr. Mustafa Serdar Palabıyık ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Sedat Erkan’ın konuşmacı olarak katıldığı “Çanakkale: Centilmenlerin Son Muharebesi” başlıklı panel gerçekleştirildi.

Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi Konferans Salonu’ndaki programa; rektör yardımcıları, dekanlar, genel sekreter, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.