Ankara Üniversitesinde Down Sendromu Farkındalık Etkinliği

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı tarafından “21 Mart Dünya Down Sendromu Günü” dolayısıyla down sendromlu çocuklar ve ailelerinin de katıldığı farkındalık etkinliği düzenlendi.

Tıp Fakültesi Morfoloji Yerleşkesi Ord. Prof. Dr. Abdülkadir Noyan Konferans Salonu’ndaki etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açış konuşmalarıyla devam etti.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, sözlerine başlarken, “bir down sendromlu dedesi” sıfatıyla konuştuğunu ifade etti. Torunu Hiranur Melek’in doğumundan günümüze kadar geçen süreçte aile olarak neler yaşadıklarından bahseden Ünüvar, ailenin ortak sevgilisi olan Hiranur Melek’in artık 11 yaşında bir ortaokul öğrencisi olduğunu söyledi.

Ailelere, çocuklarını hiçbir zaman bir başkasıyla mukayese etmemeleri tavsiyesinde bulunan Ünüvar, “Çocuğunuzu bir başkasıyla mukayese etmediğiniz zaman hakikaten mutluluk endeksinizin yükseldiğini görüyorsunuz. Kaldı ki normal çocukları bile bir başka çocukla mukayese etmemek gerekir” dedi.

Özel gereksinime ihtiyaç duyan bireyler konusunda toplumda farkındalığın artırılmasının önemine de işaret eden Ünüvar, “Özellikle yakını engelli olmayan bireylerin engelli kardeşlerimize ya da engelli ailelerine sahip çıkması son derece önemli. O yüzden toplumdaki farkındalığı artırmak gerekiyor. Hatta bazen sağlık ve eğitim profesyonellerine bile bu farkındalığı özellikle anlatmak gerekiyor. Onlar bile bazen farkına varamayabiliyorlar” diye konuştu.

Ünüvar, çocukların yeteneklerini keşfederek onları yeteneklerine uygun sportif ve sanatsal alanlara da yönlendirmek gerektiğini kaydetti.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zehra Aycan ise down sendromlu çocukların doğumundan itibaren en büyük sorumluluğu ailelerin üstlendiğini ifade etti.

Bir çocuk doktoru olarak aileleri tebrik ettiğini belirten Aycan, “Onların çok büyük fedakârlıklar içerisinde hem sağlık hem eğitim sorularını hem de toplumda onların var olma çabalarını destekleyici aktivitelerine yakından şahit oluyoruz. Gerçekten büyük bir iş başarıyorlar” dedi.

Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hatice Ilgın Ruhi de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 21 Mart’ı Dünya Down Sendromu Günü ilan ettiğine dikkat çekerek, 2012 yılından bu yana da kamuoyunda farkındalığı artırmak, down sendromlu bireylerin toplumsal yaşama daha fazla katılmalarını sağlamak adına her yıl 21 Mart’ta birçok etkinlik yapıldığını ifade etti.

Açış konuşmalarının ardından panele geçilirken, Doç. Dr. Ezgi Özalp Akın “Down Sendromlu Çocukların İzleminde Aile Merkezli Yaklaşımlar”, Dr. Mehmet Çakır “Down Sendromlu Bireylerde Konuşma ve Yutmanın Desteklenmesi”, Prof. Dr. Necdet Karasu da “Engeli Olan Bireyler ve İstihdam” başlıkları altında sunumlarını gerçekleştirdi.

Rektör Ünüvar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Özdemir ve akademisyenler, öğrencilerin fuaye alanında açtığı stantları da ziyaret etti.