Ankara Üniversitesinde “Haydar Aliyev ve Türk Dünyası” Paneli

Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçiliği ile Ankara Üniversitesi tarafından, Haydar Aliyev’in 101. doğum günü anısına, “Azerbaycan Umummilli Lideri Haydar Aliyev ve Türk Dünyası” başlıklı panel düzenlendi.

Rektörlük 100. Yıl Salonu’ndaki etkinliğe, Azerbaycan Büyükelçisi Reşad Memmedov, Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı, İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, Azerbaycan-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Prof. Dr. Ehliman Emiraslanov, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, rektör yardımcıları, Azerbaycan Büyükelçiliği yetkilileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Rektör Ünüvar, panel öncesinde konuklarına, merhum Haydar Aliyev’in yıllar önce Rektörlük bahçesine diktiği, Azerbaycan toprağı ile büyüyen mavi ladin ağacının hikayesi hakkında bilgi verdi. Ağaç önünde fotoğraf çekiminin ardından, Rektörlük Fuaye Alanı’nda açılan Haydar Aliyev’in fotoğraflarından oluşan sergi gezildi.

Saygı duruşu ve milli marşların okunmasının ardından Haydar Aliyev’in görüntülerinin yer aldığı film gösterildi. Daha sonra açış konuşmalarına geçildi.

Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov, Haydar Aliyev’in Azerbaycan ve Azerbaycan halkı için çok önemli olduğunu vurguladı.

Haydar Aliyev’in hayatını devletine ve milletine adamış bir kişi olduğunu ifade eden Memmedov, “Devleti ayakta tutmak için mümkün olan her şeyi yaptı ve bugünkü Azerbaycan’a bizi kavuşturdu” dedi.

Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerinin temelinin de Haydar Aliyev tarafından atıldığının altını çizen Memmedov, “Herkesin Sovyetler Birliğinin, Rusların yanında olduğu devirde o bu istikameti seçti. Türk modelinde bir ordunun kurulması kararını verdi ve çocuklarımızı Türkiye’nin harp okullarına gönderdi. Burada eğitim aldılar. İlk doktorlarımız burada eğitim aldı. Bugün Azerbaycan’ı yöneten insanların birçoğu Türkiye’de eğitim almış insanlar. Bugün de 37 bin Azerbaycanlı genç Türkiye’de eğitim alıyor” diye konuştu.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise, Azerbaycan için çok önemli bir lider olan rahmetli Haydar Aliyev’in doğumunun 101. yılı etkinliğine ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Konuşmasında, Haydar Aliyev’le 27 Haziran 2003 tarihinde Azerbaycan’da yaptıkları görüşmeyi anlatan Ünüvar, şunları kaydetti:

“Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı yaptığım dönemde dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ Beyefendi ile Azerbaycan ziyaretimiz oldu. O görüşme rahmetlinin benim bildiğim kadarıyla son yabancı heyet görüşmesiydi. Biz Azerbaycan ile aynı gönül coğrafyasında ama farklı coğrafyalarda, aynı milletten neşet etmiş iki bağımsız devlet olduğumuz için yabancı heyet ifadesini kullanıyorum. Görüştüğü son yabancı heyet bizdik. Ve 45 dakikalık bir görüşme yaptık. Orada rahmetlinin derin bir tarih bilgisine ve çok güçlü bir Türkiye sevgisine şahitlik yaptık. O görüşmeden son derece etkilenmiş bir şekilde çıktık.”

Haydar Aliyev’in Rektörlük bahçesine diktiği mavi ladinin hikayesi hakkında da bilgi veren Ünüvar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye ve Azerbaycan ilişkileri, tıpkı Haydar Aliyev’in diktiği fidanın devasa bir ağaç haline gelmesi gibi büyüyor. Biz birlik ve beraberliğimizi korudukça, liderlerimizi hayır ve hasenatla andıkça, onların hatıralarını yaşattıkça ülkelerimiz inşallah büyüyecek, milletlerimiz inşallah daha güçlü, daha müreffeh olacak. Siyasette, ticarette, her alanda inşallah hep güçlü olacak. Tekrardan Haydar Aliyev merhuma rahmet diliyorum.”

Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Şamil Ayrım ve Azerbaycan-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Prof. Dr. Ehliman Emiraslanov ile Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı, Haydar Aliyev’in Türkiye’deki doktoru Prof. Dr. Hayati Bilgiç de merhum Haydar Aliyev ile olan anılarını paylaştı.

Açış konuşmalarının ardından geçilen “Azerbaycan Umummilli Lideri Haydar Aliyev ve Türk Dünyası” başlıklı panelde; Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yıldız Deveci Bozkuş ile Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erman Akıllı, sunumlarını gerçekleştirdi.

Etkinlik, konuşmacılara plaket takdimi ve müzik dinletisi ile sona erdi.