Ankara Üniversitesinde “Karar Laboratuvarı” Açıldı

Ankara Üniversitesinde, siyaset biliminden tüketici davranışlarına pek çok alanda karar alma süreçlerinin simüle edilebileceği “Mülkiye Karar Laboratuvarı” kuruldu.

Siyasal Bilgiler Fakültesi bünyesinde oluşturulan laboratuvarın açılışı, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ercan Bayazıtlı, Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Çelik ile akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Rektör Ünüvar, programda yaptığı konuşmada, Siyasal Bilgiler Fakültesinin devlete hizmet edecek üst düzey yöneticileri yetiştirmek üzere kurulmuş bir fakülte olduğunu belirterek, o yüzden isminin “Mekteb-i Mülkiye” olduğunu ifade etti.

Devlet idaresinde en kritik konunun “karar alma” olduğunun altını çizen Ünüvar, “Karar vermek o kadar önemli ve değerli bir şeydir ki; aslında liderlik yapmaktır. Bir konuya liderlik yapmak istiyorsanız mutlaka en sonunda bir karar verirsiniz. Lider de benim kanaatimce fikir alır, risk alır ve en önemlisi karar alır. Dünyadaki önemli liderlere bakın, hep en sonunda karar almışlardır. Dolayısıyla dünyada iyi karar alanlar iyi liderlerdir. O yüzden karar almak son derece önemlidir” ifadelerini kullandı.

Karar Laboratuvarının Mekteb-i Mülkiye’de kurulmuş olmasının da önemli olduğunu vurgulayan Ünüvar, şöyle devam etti:

“Ankara Üniversitesi fiziki anlamda dağınık bir üniversite. Çok önemli fakülteleri var; siyasal, hukuk, eğitim, iletişim burada, ziraat ve veteriner başka yerde, tıp başka bir yerde, ilahiyat başka bir yerde, uygulamalı bilimler fakültesi bir başka yerde. Dolayısıyla çok farklı üniteleri, farklı disiplinleri aynı zamanda bir araya getirmenin zor olduğu bir üniversite. O sebeple bu Karar Laboratuvarından başka akademisyenlerimizin de istifade edebilecek olması son derece önemli.”

Karar Laboratuvarının sadece Türkiye için değil, insanlık için önemli olduğunu aktaran Ünüvar, “Bizim ilk hedefimiz bu Karar Laboratuvarından üniversitemizin bütün unsurlarının azami ölçüde yararlanmasının sağlanması olmalıdır. Karar Laboratuvarında aldığımız ilk karar, Ankara Üniversitesinin ve Türkiye’deki bütün akademisyenlerin buradan yararlanması olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Çelik de Karar Laboratuvarı ile siyaset biliminden tüketici davranışlarına, seçmen davranışından satın alma davranışına kadar birçok davranışın karar alma süreçlerinin simüle edilebileceği bir ortam oluşturmaya çalıştıklarını belirtti.

Laboratuvar ortamının bilgisayarlardan oluşsa da arka plandaki yazılımların önemli olduğunu aktaran Çelik, “Esasında burayı bir platform olarak oluşturduk. Bu alanlarla ilgili çalışacak hocalarımızı, araştırmacılarımızı biz bu platformda bir araya getireceğiz ve ortak bir üretim yapacağız” dedi.

Mümkün olabilirse bunu Türkiye’deki diğer üniversitelere de açarak, ortak projelerin yapılabileceği bir alana dönüştürmeyi hedeflediklerini belirten Çelik, “Bu bizim hem yayın potansiyelimizi hem de uluslararası nitelikli daha çok yayın yapabilmemize yardımcı olarak uluslararası iş birliklerimizi artıracak. Bu alanda çok fazla iş birliği imkânı var. Geleceğimiz açısından da çok önemli bir laboratuvar burası. Doktora tezlerinin ve bilimsel çalışmaların uluslararası standartlarda üretilmesine çok büyük imkân sağlayacak” şeklinde konuştu.

Program, Moskova Ekonomi Yüksekokulu’ndan Prof. Dr. Fuad Aleskerov’un “Birçok Farklı Alanda Karar Problemleri ve Karar Analizi Uygulamaları” konulu çevrim içi dersiyle devam etti.