Ankara Üniversitesinde “Şuşa Yılı” Etkinliği

Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçiliği ile Ankara Üniversitesinin birlikte düzenlediği “Şuşa Yılı” etkinliğinde, Azerbaycan ve Karabağ’ı anlatan “Selam Azerbaycan” ve “Karabağ’ın Kara Kitabı” isimli eserlerin tanıtımı gerçekleştirildi.

Şuşa Beyannamesi’nin Azerbaycan’ın kültür başkenti, Karabağ’ın sembol şehri Şuşa’da imzalanması nedeniyle ilan edilen “Şuşa Yılı” münasebetiyle Ankara Üniversitesi ev sahipliğinde fotoğraf sergisi, kitap tanıtımı ve konser etkinliğinden oluşan kapsamlı bir program düzenlendi.

Eczacılık Fakültesi 50. Yıl Salonu’ndaki program, fuaye alanında, “Azerbaycan” konulu fotoğraf sergisinin açılışıyla başladı. Serginin açılış kurdelesini, Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, öğrencilerle birlikte kesti.

Daha sonra kitap tanıtımı için salona geçildi. Saygı duruşu ve her iki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından, Şuşa’yı anlatan kısa film gösterildi. Rektör yardımcıları, dekanlar, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı program, açış konuşmalarıyla devam etti.

Büyükelçi Reşad Memmedov, konuşmasında, Karabağ’ın işgal yılları ile zafere giden süreçte yaşananlardan bahsetti.

“Karabağ bütün Türk dünyasınındır” diyen Memmedov, “44 günlük savaş zamanında yüreği orada olan, Azerbaycan bayrağını kaldıran, zaferimize inanan 85 milyonluk Türkiye’nindir, Orta Asya’da yaşayan Türk kardeşlerimizindir” ifadelerini kullandı.

Şuşa için “Karabağ’ın yüreği” ifadesini kullanan Memmedov, “Şuşa Yılı o bakımdan her birimizin bayramıdır” dedi.

Memmedov, Türkiye’nin en önemli üniversitelerinden biri olan Ankara Üniversitesinde Azerbaycan sevgisini yaşattığı için, burada eğitim alan çocuklara Azerbaycan’ı tanıttığı için Rektör Ünüvar’a teşekkür ettiğini kaydetti.

Memmedov, konuşmasında, Türkçeye çevrilen “Selam Azerbaycan” ve “Karabağ’ın Kara Kitabı” isimli eserler hakkında da katılımcılara bilgi verdi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da Azerbaycan’ın Karabağ’ın özgürlüğüne kavuşması için çok önemli bir mücadele verdiğinin altını çizerek, “Uzun yıllar hasret çektikten sonra Şuşa’nın, Karabağ’ın özgürlüğünü gördük. Bizzat Şuşa ve Karabağ’daki pek çok özgürlüğüne kavuşan yerleri görmüş olmanın mutluluğunu yaşamış bir kardeşiniz olarak böyle bir programı burada yapıyor olmaktan çok mutluyum” şeklinde konuştu.

Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin dostluktan, kardeşlikten öte bir diyalog olduğunu vurgulayan Ünüvar, şöyle devam etti:

“Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘Azerbaycan’ın sevinci sevincimiz, üzüntüsü üzüntümüzdür’ derken aslında bu gerçeği ifade ediyordu. Merhum Haydar Aliyev de bunu daha veciz bir ifadeyle ‘Tek millet, iki devlet’ şeklinde ifade etmişti. Yani biz aynı din, aynı dil, aynı kültür, aynı tarihten doğmuş; aynı gönül coğrafyasının iki bağımsız devletiyiz. Çok şükür ki bugün hem Türkiye hem Azerbaycan, askeri, ekonomik, diplomatik, siyasi her açıdan çok ciddi yol kat ediyor. Bundan da büyük bir memnuniyet duyuyoruz.”

Açış konuşmalarının ardından İrs Miras Dergisi Başeditörü Musa Mercanlı ve Paşa Hayat Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Niyaz İsmayılov, “Selam Azerbaycan” ve “Karabağ’ın Kara Kitabı” isimli eserler hakkında bilgiler verdi.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Cavid Abdullahzade de programda bir konuşma yaptı.

Azerbaycan ezgilerinin seslendirildiği müzik dinletisiyle devam eden program, plaket takdimi ve anı fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.

 

Diğer

tümünü görüntüle