Ankara Üniversitesinde Uluslararası Öğrencilere YTB Bursuyla “Deniz Hukuku” Eğitimi

Ankara Üniversitesi ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) arasında, deniz hukuku alanında lisansüstü eğitim alacak uluslararası öğrencilere burs desteği sağlanmasına ilişkin iş birliği protokolü imzalandı.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi (DEHUKAM) ev sahipliğinde gerçekleştirilen imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin, coğrafi konumu ve jeostratejik önemi itibarı ile dünyanın en önemli ülkelerinden birisi olduğunu ifade etti. Türkiye’nin aynı zamanda önemli bir deniz ülkesi olduğuna dikkat çeken Ünüvar, “Etrafında üç önemli deniz var; Akdeniz, Karadeniz ve Ege. Ayrıca dünyanın en önemli iç denizi olan, iki tane boğazı olan Marmara Denizi’ne de sahip. Fakat deniz hukuku ile ilgili ulusal merkez Ankara’da. Ankara’da deniz yok ama biz DEHUKAM olarak çok iddialıyız” dedi.

Dünyadaki ticaret hacminin önemli bir kısmının denizler üzerinden yapıldığının altını çizen Ünüvar, “YTB’nin desteği ve bizim gayretimiz, inşallah ülkemizi deniz hukukunda da önemli akademik çalışmalar yapılan bir ülke haline getirecektir” diye konuştu.

YTB Başkanı Abdullah Eren de kurum olarak, halihazırda Türkiye’nin farklı üniversitelerinde 15 binden fazla öğrenciyi lisans, yüksek lisans ve doktora eğitiminde desteklediklerini ifade etti. Her yıl 170 binden fazla başvuru aldıklarını belirten Eren, mülakatlar ve sınavlar neticesinde en iyi öğrencileri Türkiye’ye getirmeye gayret ettiklerini vurguladı.

Kurum olarak deniz hukuku gibi tematik burs programlarına daha çok eğilmek istediklerinin altını çizen Eren, “Biz öğrencileri her ne kadar bu alanlara yönlendirmeye çalışsak da üniversitelerin bu alanlardaki kapasitesi bizim önümüzü açıyor ve bizi yönlendiriyor. Bu anlamda Ankara Üniversitesi DEHUKAM’ın kurulması, belli bir disiplin içerisinde çalışması bizim için çok büyük bir imkân” ifadelerini kullandı.

2022 başvurularında deniz hukuku alanında yüksek lisans için 185, doktora için 76 adayın başvuruda bulunduğunu dile getiren Eren, şunları söyledi:

“En yüksek başvuru sayımıza bu sene ulaştık. Toplamda 261 adayımız DEHUKAM’da yüksek lisans ve doktora eğitimi almak için başvurdu. Bu sene için çok iyi bir rakam bu. Eminim ki bunlar içerisinde başarılı öğrencilerin oranı diğer yıllara göre daha da fazlalaşacaktır. Biz YTB olarak bu programda olmaktan memnunuz. Ve burs desteğimizi devam ettirmek istiyoruz.”

Gelen öğrencilerin ülke çeşitliliğinin kendilerini çok mutlu ettiğini vurgulayan Eren, “Türkiye’nin hem denizcilik alanındaki birikimi hem de bunun içerisindeki deniz hukukuna ilişkin daha detaylı bilgi ve görgüsü bu ülkelerle paylaşıldıkça bizim de lehimize olacaktır. İnşallah bu sene başvuru sayısının artmasıyla daha fazla öğrenciyi burslandırma gayretindeyiz” dedi.

DEHUKAM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Karan ise, deniz hukuku alanındaki lisansüstü programlar için talep yoğunluğu yaşandığını söyledi.

Konuşmaların ardından, YTB “Türkiye Bursluları”na, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde deniz hukuku alanında tezli ve tezsiz yüksek lisans ile doktora eğitimi verilmesini kapsayan iş birliği protokolü Rektör Ünüvar ve YTB Başkanı Eren tarafından imzalandı. İmza törenine; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ayşen Apaydın, Prof. Dr. Ercan Bayazıtlı, Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özen, Genel Sekreter Ömer Nadir Soylu, DEHUKAM Müdürü Mustafa Başkara ile farklı ülkelerden lisansüstü öğrenciler katıldı.