Ankara Üniversitesinde Yeni Akademik Yıl Açış Dersiyle Başladı

Ankara Üniversitesinde yeni akademik yıl, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar’ın “Yükseköğretimde Kalite Güvencesi ve Akreditasyon” konulu açış dersiyle başladı.

Türkiye’nin bilim çınarı Ankara Üniversitesinin 2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreni, Tıp Fakültesi Morfoloji Yerleşkesi Abdülkadir Noyan Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Ankara Milletvekilleri Emrullah İşler ve Fatih Şahin, YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Demir, Yüksek İhtisas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Paç, Çankaya Kaymakamı Murat Duru, Kalecik Belediye Başkanı Duhan Kalkan ile akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ankara Üniversitesi Klasik Türk Müziği Korosunun sunduğu müzik dinletisinin ardından, Ankara Üniversitesinin anlatıldığı kısa film gösterildi.

YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar, konuşmasının başında, 2022-2023 Akademik Yılı’nın hayırlı olması temennisinde bulundu. Kar, Ankara Üniversitesinin, kalite güvencesiyle ilgili kurumsal akreditasyon programına dahil olmuş, o süreci başarıyla tamamlamış ve kalite güvencesi çalışmalarını taçlandırmış bir üniversite olduğunu ifade etti.

“Öğrenci, Kendisine İyi Bir Eğitim Verilip Verilmediğiyle İlgileniyor”

Kar, yükseköğretimde kalite güvencesini anlattığı açış dersinde, kaliteyle ilgili asıl önemli olan kısımlardan birinin, paydaşların kalite algısı olduğuna dikkat çekti.

Kalitenin doğru anlaşılması açısından paydaşların algısını iyi anlamak gerektiğine işaret eden Kar, “Akademik camia olarak bizler kaliteyi daha çok Ar-Ge merkezli olarak düşünüyoruz. Yani bir hocamız TÜBİTAK’tan, uluslararası fonlardan proje alıyorsa, iyi makale yazıyorsa biz burada kaliteden bahsediyoruz. Genellikle bunun üzerinden devam ediyoruz. Ancak öğrenci açısından baktığımızda, öğrencinin kalitede algılayışı nitelikli bir öğretim, iyi bir öğrenme tecrübesi ve öğrenme tecrübesinin sunulduğu imkânlar; sosyal çevre. Bunlar önemli hale geliyor. Öğrenci bizim Q1’de makale yapıp yapmadığımızla ilgilenmiyor. Öğrenci, kendisine iyi bir eğitim verilip verilmediğiyle ilgileniyor” dedi.

Benzer şekilde iş dünyasının da mezun olan öğrencilerin alana özgü bilgi, beceri ve yeterlilikleri kazanıp kazanmadığına baktığını ifade eden Kar, “Devlet de kaliteye maliyet etkinliği açısından bakıyor. Bu kadar kaynak ayrılıyor, bu kadar kaynak sonucunda ortaya çıkan eğitim-öğretim faaliyeti ya da beşerî sermayenin istenilen seviyede olup olmadığı da yine devletin kaliteye bakışı açısından önemli bir yer tutuyor. Dolayısıyla yüksek öğretimde kalite güvencesini tanımlarken paydaşların farklı algılarını bütünleştirmek, bunları birleştirmek, uzlaştırmak önem arz ediyor” diye konuştu.

“Öğrencilerin 21. Yüzyıl Becerilerini de Kazanmaları Önem Arz Ediyor”

Öğrencilerin ulusal ve küresel yeterliliklere göre hazırlanmasının önemine de dikkat çeken Kar, şöyle devam etti:

“Öğrencilerimize bu yeterlilikler kazandırılırken, 21. yüzyıl becerileri dediğimiz becerileri de kazanmaları ayrıca önem arz ediyor. Öğrencilerimizin farklı sektörlerde çalışma becerileri kazanabilmesi için kritik düşünme, analitik düşünme, problem çözme, kendini iyi ifade edebilme, takım çalışması, farklı kültürel ortamlarda çalışabilme gibi yeterlilikleri de eklememiz gerekiyor. Sadece iyi bir mühendis değil, aynı zamanda 21. yüzyıl becerileriyle de donanmış bir mühendis ya da benzer şekilde bir hekim ya da benzer şekilde bir iktisatçı. Bu şekilde düşünmemiz gerekiyor.”

“Ankara Üniversitesi, Yeni Dönemde de Bilim Dünyasını Aydınlatmaya Devam Edecek”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da 76 yıldır ülkemizin ve Cumhuriyetimizin “bilim çınarı” olarak eğitim-öğretim faaliyetlerine devam eden Ankara Üniversitesinin, yıl boyunca sönmemek üzere yaktığı bilim meşalesinin yeni dönemde de bilim dünyasını aydınlatmaya devam edeceğini kaydetti.

Ankara Üniversitesinin, tarihi boyunca her zaman yeniliklerin lideri olduğunu ve bilimin her alanında öncü görevler üstlendiğini vurgulayan Ünüvar, “Her dönem o günün ve geleceğin bilim dalları ve meslek alanlarında eğitim verecek, araştırma yapacak birimler inşa etmiş, akademisyenler yetiştirmiştir. Bugün de Ankara Üniversitesi aynı azim ve kararlılıkla yoluna devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

“Devletin Fikir Mutfağı”

Ankara Üniversitesini devletin fikir mutfağı olarak gördüklerini ve çalışmaları bu yönde yürüttüklerini dile getiren Ünüvar, “Yaptığı bilimsel çalışmalar ile hem ulusal hem de uluslararası alanda öncü olmaya devam eden Ankara Üniversitesi, bir taraftan kendini günün şartlarına göre yenilerken, bir taraftan da yeni kurulan üniversitelere destek vermekte ve örnek olmaktadır. Kurduğu her okul, açtığı her bölüm, programına eklediği her ders o günün ve geleceğin ihtiyaçlarını karşılayacak bakış açısıyla ele alınarak gerçekleştirilmiştir” dedi.

Ankara Üniversitesi olarak üniversite-sektör iş birliğini de çok önemsediklerinin altını çizen Ünüvar, “Bu kapsamda ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımızla iş birliklerini de hayata geçirmeye devam ederken, öğrencilerimiz ve mezunlarımız için yararlı olacak tüm çalışmalarda elimizi taşın altına koymayı da bir görev biliyoruz. Ankara Üniversitesi olarak Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında daha büyük bir azimle ülkemizi, dünyada daha güçlü bir noktaya ulaştırmak için tüm gücümüzle çalışmaya, araştırmaya, üretmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Konuşmasının devamında öğrencilere de seslenen Ünüvar, “Yeni bir akademik yıla sizlerle birlikte başlıyor olmanın heyecanını yaşıyoruz. Sizler ülkemizin ve milletimizin geleceği, güçlü yarınlarımızın teminatısınız. Sizler her alanda iyi yetişmiş gençler olarak ülkemizi daha güzel yarınlara ulaştıracaksınız” şeklinde konuştu.

Ünüvar, 2022-2023 Akademik Yılı’nın ülkemiz, milletimiz, bilim dünyası ve tüm insanlık için hayırlı olmasını diledi.

Konuşmaların ardından, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Eğitim Bilimleri Enstitüsü yöneticilerine, “YÖK Engelsiz Üniversite Ödülleri” takdim edildi.

Ankara Üniversitesi Bilim, Sanat, Hizmet ve Teşvik Ödülleri kapsamında 2021 yılında fen bilimleri alanında bilim ödülü almaya hak kazanan Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Işık’a belgesi ve plaketi verilirken, son bir yıl içerisinde profesörlük kadrosuna yükselen akademisyenlere belgeleri ve anı madalyonları takdim edildi.

Tören, anı fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.

 

 

 

 

Diğer

tümünü görüntüle