Ankara Üniversitesinden “Dünya Su Günü” Etkinliği

Birleşmiş Milletlerin 22 Mart olarak kabul ettiği “Dünya Su Günü”, Ankara Üniversitesi tarafından düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Su Yönetimi Enstitüsü ile Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi iş birliğiyle gerçekleştirilen program öncesinde Ankara Üniversitesi yönetimi, enstitü yöneticileri ile bir araya geldi.

Rektör Prof. Dr. Necdet Ünüvar, rektör yardımcıları ve genel sekreter, Su Yönetimi Enstitüsünü gezerek, çalışmalar hakkında Enstitü Müdürü Doç. Dr. Gökşen Çapar’dan bilgi aldı.

Daha sonra, “Ülkemizde Yeraltı Suyu Yönetimi” başlığıyla çevrim içi gerçekleştirilen panele geçildi.

Panelin açılış bölümünde, Ankara Üniversitesi yönetiminin suyun önemine ilişkin verdikleri mesajların yer aldığı kısa videolar izlendi.

Rektör Prof. Dr. Necdet Ünüvar, yaptığı konuşmada hem hava hem de suyun çok değerli ve stratejik olduğunu vurguladı. Pandemi döneminin her şeyin değerinin, kıymetinin daha çok anlaşıldığı bir dönem olduğunun altını çizen Ünüvar, “Aldığımız her nefesin, çiğnediğimiz her bir lokmanın, attığımız her bir adımın ve içtiğimiz her bir yudum suyun ne kadar değerli ve önemli olduğunu gördük” dedi.

“Türkiye Su Zengini Bir Ülke Değil”

Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını dile getiren Ünüvar, “Dışarıda şu anda kar yağıyor. Kar yağdığında biz çok mutlu oluyoruz. Belki karın getirdiği birtakım trafikteki veyahut sosyal hayatımızdaki birtakım endişeleri adeta göz ardı ediyoruz. Niye? Çünkü kar demek, su demek. Yani su kaynaklarının zenginleşmesi demek. Dolayısıyla kar yağışını da büyük bir mutlulukla takip ediyoruz. Bu sene de kar çok yağdı. Adana’da çok sıklıkla kullanılan bir tabir vardır; ‘kar yılı, var yılı’ derler. İnşallah ben bu sene yağan karın hem yaz hem de önümüzdeki yıllarda bizi çok daha rahatlatacağını inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“Ankara Üniversitesinin Kayıtsız Kalması Beklenemezdi”

Suyun, savunma, uzay, enerji ve gıda ile birlikte ülkemizdeki öncelikli 5 alan arasında yer aldığına dikkat çeken Ünüvar, şöyle devam etti:

“Suyun bu kadar önemli olduğu bir çağda, bu kadar stratejik olarak değerlendirildiği bir ortamda Ankara Üniversitesi gibi çok köklü bir üniversitenin bu konuya kayıtsız kalması da beklenemezdi. Çünkü Türkiye’nin en kıdemli Ziraat Fakültesi bizde. Bu sene 176. yılını kutladığımız bir fakülteye sahibiz ve tarım da suyla çok yakından ilişkili. 2010 yılından itibaren de Su Yönetimi Enstitümüz var ve hakikaten çok değerli çalışmalar yapıyor. Dolayısıyla su konusu bizim asla göz ardı edemeyeceğimiz, üzerinde çok ciddi çalışmamız gereken bir konu. Ecdadımızın çok güzel bir tabiri var, ‘su gibi aziz olun’ diye. Su azizdir. Su çok kıymetlidir. Su olmadan hayatımızı sürdürme imkânımız maalesef mümkün değildir. O yüzden su kaynaklarımızı çok dikkatli kullanmalıyız. Yeni su kaynakları ile ilgili adımlar atmalıyız.”

Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Gökşen Çapar da Dünya Su Günü’nü 2015 yılından bu yana her yıl BM’nin belirlediği tema çerçevesinde kutladıklarını belirterek, bu yıl ki konunun yeraltı suları olduğunu ifade etti. Yeraltı suyunun ülkemiz gibi yarı kurak iklime sahip ülkeler için çok önemli bir kaynak olduğunu aktaran Çapar, kullanırken çok dikkatli olmak gerektiğini vurguladı.

Ankara Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Somuncu ise, Türkiye’nin Akdeniz ikliminin egemen olduğu yarı kurak bir ülke olduğuna dikkat çekerek, “Tarımsal faaliyetler, tarımsal üretim çok ciddi şekilde artmış durumda. Nüfus artmış durumda, su talepleri gittikçe yükseliyor. Ülkemizde şu anda kullanılan suyun yaklaşık yüzde 72’si tarımda kullanılıyor. Bunun çok büyük bölümü vahşi sulama. Konya Ovası ciddi bir problem alanı. Ve bu düzeltilmeye çalışılıyor. Dolayısıyla burada su yönetimi, genel anlamda, özellikle de yeraltı suyu yönetimi son derece büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

“Ülkemizde Yeraltı Suyu Yönetimi” Paneli

Açılış konuşmalarının ardından panelistler sunumlarını gerçekleştirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü Jeoteknik Hizmetler ve YAS Daire Başkanı Dr. Ayhan Koçbay “Türkiye’de Yeraltı Suyu ve Yapılan Güncel Çalışmalar”, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Su Kalitesi Daire Başkanı Zakir Turan “AB Su Çerçeve Direktifi ve Ülkemizde Yeraltı Suyu Yönetiminde Uygulamalar”, UNDP Türkiye Doğal Kaynaklar ve Biyoçeşitlilik Projeler Koordinatörü Hatice Dinç, “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Doğrultusunda Suyun Önemi”, Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, “Küresel İklim Değişikliği Yeraltı Suyu İlişkisi Bağlamında Obruk Oluşumları”, Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Su Yönetimi Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Şebnem Arslan, “Sürdürülebilir Yeraltı Suyu Yönetiminin Önemi ve Önündeki Engeller” konularında bilgi verdi.