Ankara Üniversitesinden Güney Kazakistan Devlet Pedagoji Üniversitesi Rektörü Sugirbayeva’ya Dostluk Payesi Beratı

Güney Kazakistan Devlet Pedagoji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gulzhan Sugirbayeva’ya, Türkiye ile Kazakistan arasındaki ikili ilişkilerin ve üniversitelerarası akademik iş birliğinin gelişmesine katkılardan dolayı “Ankara Üniversitesi Dostluk Payesi Beratı” verildi.

Rektör Sugirbayeva, beraberindeki bir heyetle Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ı ziyaret etti.

Ünüvar, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız’ın da eşlik ettiği Sugirbayeva ve beraberindeki heyete, Ankara Üniversitesi Tarihi Müzesini gezdirdi. Sugirbayeva, gezinin ardından Ankara Üniversitesi Şeref Defteri’ni imzaladı.

Daha sonra, rektör yardımcıları, dekanlar, enstitü ve meslek yüksekokulu müdürleri ile genel sekreterin katılımıyla Senato Salonu’nda gerçekleştirilen “Ankara Üniversitesi Dostluk Payesi Beratı Takdim Töreni”ne geçildi.

Saygı duruşu ve her iki ülkenin milli marşlarının okunması ile başlayan tören, Rektör Ünüvar’ın açış konuşması ile devam etti.

Ünüvar, konuşmasında, geçtiğimiz yılın kasım ayında Türk Devletleri Teşkilatı Türk Üniversiteler Birliği 6. Genel Kurulu için gittikleri Kazakistan’da Güney Kazakistan Devlet Pedagoji Üniversitesi ile akademik iş birliği protokolü imzaladıklarını anımsattı.

Her iki ülkenin cumhurbaşkanları arasında her geçen gün artan yakın bir iş birliği bulunduğuna dikkat çeken Ünüvar, “Biz de bu akademik iş birliği ile her iki üniversite arasındaki ilişkileri tıpkı halklarımızın birbirleriyle olan ilişkisi gibi, Cumhurbaşkanlarımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Kasım Cömert Tokayev’in birbirleriyle ilişkisi gibi daha üst düzeye çıkarmak için gayret sarf ediyoruz” dedi.

“İş Birliğimiz İnsanlık İçin de Önemli Birtakım Kazanımları Beraberinde Getirecektir”

Kazakistan’ın Türk Devletleri Teşkilatı içerisinde çok kritik öneme haiz bir ülke olduğunun da altını çizen Ünüvar, “Türk Devletleri Teşkilatı içerisinde yükseköğrenim de çok önemli bir yer kaplıyor ve Türk Üniversiteler Birliği bu çerçevede hakikaten çok önemli bir işlev görüyor. Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Güney Kazakistan Devlet Pedagoji Üniversitesi de bu Türk Üniversiteler Birliği içerisinde hakikaten çok etkin konumda. İnanıyorum ki bizim eğitim alanında yapacağımız işler sadece Türk dünyası değil, insanlık için de çok önemli birtakım kazanımları beraberinde getirecektir” ifadelerini kullandı.

Güney Kazakistan Devlet Pedagoji Üniversitesi ile iş birliğinde kısa süre içerisinde çok önemli adımlar atacaklarını ve üniversiteleri birbiriyle daha da yakınlaştıracaklarını aktaran Ünüvar, şunları kaydetti:

“Attığımız her bir imzanın geri planında yapılacak işleri yakinen takip etme mekanizması kurduk. İstiyoruz ki attığımız imzalar kâğıt üzerinde kalmasın, hayata geçsin. Bugün burada Güney Kazakistan Devlet Pedagoji Üniversitesi Rektörü Sayın Sugirbayeva’ya vereceğimiz dostluk payesi beratı belki gönlümüzdeki o yoğun duygunun da kâğıda yansımış hali olacaktır.”

Açış konuşmasının ardından Rektör Ünüvar, Rektör Sugirbayeva’ya, Türkiye ile Kazakistan arasındaki ikili ilişkilerin ve üniversitelerarası akademik iş birliğinin gelişmesine katkılarından dolayı “Ankara Üniversitesi Dostluk Payesi Beratı”nı takdim etti.

“Bizim Her Anlamda Birlikte Olmamız Lazım”

Çiçek ve hediye takdiminin ardından bir teşekkür konuşması yapan Rektör Sugirbayeva, Ankara Üniversitesi Yönetim Kurulu tarafından dostluk payesi beratına layık görüldüğü için çok mutlu olduğunu ifade etti. Bu birliktelik ve iş birliğinin hem iki ülke hem de iki üniversite için başarılı sonuçları olacağına inandığını belirten Sugirbayeva, şunları söyledi:

“Kazakistan’da hep ‘Neden Türkiye?’ sorusu soruluyor bize. Benim şahsi inancım ve görüşüm şudur; dili, tarihi, dini aynı olan ülkelerde ayrılık olmaması lazım. Bizim her anlamda birlikte olmamız lazım. Bu benim şahsi inancım. Biz bu anlayışla burada iki üniversiteyle birlikte önümüzdeki üç sene için bir plan yaptık. Birkaç eğitim programı kapsamında öğrenci değişimi yapmak, aynı zamanda çift diploma programlarını gerçekleştirmek istiyoruz. Bunu, iki cumhurbaşkanı nezdinde olan dostluk, kardeşlik ve Semerkant Zirvesi’nde ifade edilen Türk dünyası ülkelerinin ortak eğitim alanlarını oluşturma hedefinin bir parçası olarak görüyoruz. Bütün yapılan anlaşmaları ve bu ziyaretleri, bunun somut bir kanıtı olduğunu düşünüyoruz.”

Program, hediye takdiminin ardından anı fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.