Ankara Üniversitesinden KKTC Meclis Başkanı Töre’ye Dostluk Payesi Beratı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre’ye, Türkiye ile KKTC arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkılarından dolayı “Ankara Üniversitesi Dostluk Payesi Beratı” verildi.

Töre, Türkiye programı kapsamında, KKTC’nin Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu ve beraberindeki heyetle Ankara Üniversitesini ziyaret etti.

Töre, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, rektör yardımcıları, dekanlar, meslek yüksekokulu müdürleri ve genel sekreter ile öğrencilerin katılımıyla Senato Salonu’nda düzenlenen törende, Ankara Üniversitesinin dostluk payesi beratı takdiminden büyük heyecan ve mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Konuşmasında Kıbrıs Türk halkının Türkiye’nin desteğiyle yıllardır sürdürdüğü mücadeleyi ve KKTC’nin kuruluş sürecini anlatan Töre, KKTC’nin Türk askerinin Ada’dan çekilmesini, garantilerin sonlandırılmasını katiyen kabul etmeyeceğini söyledi.

“KKTC’nin sonlanmasını kabul etmeyiz. Barış böyle sağlanacaksa bu bir barış değildir” diyen Töre, şöyle devam etti:

“Barış sözcüğü arkasına saklanıp da bizi tuşa getiremezler. Artık biz de uyandık. Biz iyi niyetle kendilerine birçok konuda uluslararası anlaşma modellerinde ‘anlaşalım’ dedik, ‘evet’ dedik ama hepsine Rumlar ‘hayır’ dediler. Biz de Allah’a şükür zaman kazandık ve şimdi geldiğimiz noktada artık iki eşit egemen devlet var Kıbrıs’ta. İki devlet var. İki devletten başka bir şeyi kabul etmiyoruz.”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da Ada’ya her gittiğinde modernleşen, güçlenen ve her alanda atılımlar gerçekleştiren bir KKTC gördüğünü ve bununla da gurur duyduğunu ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin her bir kurumu gibi Ankara Üniversitesinin de daima Kıbrıs Türkü ile bir ve beraber olduğunu dile getiren Ünüvar, “Özellikle KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş döneminde üniversitemizle güçlenen bağları yeniden canlandırmak ve birlikteliğimizin daha güçlü boyutlara ulaşması için elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Ünüvar, Ankara Üniversitesinin bundan sonra da elini taşın altına koymaya ve KKTC ile Türkiye arasında eğitim anlamındaki bağları güçlendirmeye devam edeceğini kaydetti.

Rektör Ünüvar, programda, Meclis Başkanı Töre’ye “Ankara Üniversitesi Dostluk Payesi Beratı”nı takdim etti. Töre, hediye takdimi ve aile fotoğrafı çektirilmesinin ardından, Ankara Üniversitesi Şeref Defteri’ni de imzaladı.