Ankara Üniversitesinden Mamak Belediyesi Çalışanlarına Afet Risk Eğitimi

Ankara Üniversitesi Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Mamak Belediyesi teknik personeline “Afet Risk Eğitimi” verildi.
Mamak Belediyesi Musiki Muallim Mektebinde düzenlenen eğitim programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açış konuşmalarıyla başladı.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, afetlerin, gelinceye kadar insanların pek fark etmeği, ancak geldikten sonra en ağır şekilde hissettikleri bir hadise olduğunu ifade etti.
Dünyanın en güzel coğrafyasında bulunan Türkiye’nin afet açısından birtakım riskler yaşadığını belirten Ünüvar, “Hepimizin canını yakan deprem, sel, heyelan gibi afetlerle zaman zaman karşı karşıya kalıyoruz. Afet gelmeden önce afete hazır olmak çok önemli” ifadelerini kullandı.

Hayatta hiçbir edinim, hiçbir kazanım ve hiçbir tecrübenin boşa gitmediğini aktaran Ünüvar, “Mutlaka önünde sonunda karşınıza çıkıyor ve onu kullanıyorsunuz. İnşallah burada öğrendiklerimizi hiç uygulama fırsatı bulmayalım, Allah’tan en büyük temennim budur. Ama olduğu zaman da en güzel şekilde kullanmak için gayretimizi hiç azaltmayalım” dedi.

“Mamak Belediyesi ile Güzel Bir İş Birliğimiz Var”

Bugün Ankara Üniversitesinin akademik gücüyle Mamak Belediyesinin icra gücünün bir araya geldiğini kaydeden Ünüvar, şunları kaydetti:
“İmzaladığımız protokol kapsamında içinde bulunduğumuz mekân da dahil, Ankara Üniversitesinin öğrencilerine, akademik ve idari personeline açık. Hem kültürel hem sanatsal hem sportif faaliyetlerde biz Mamak Belediyesinin imkânlarından yararlanıyoruz ama bizim imkânlarımızdan da Mamak Belediyesi yararlanıyor. Dolayısıyla Ankara Üniversitesi ile Mamak Belediyesi arasında güzel bir iş birliğimiz var. Bu iş birliğinden de memnunuz.”

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse de afet risk yönetimi açısından yerel yönetimlerin, özellikle riski azaltma, kentsel planlama ve toplum farkındalığını artırma açısından merkezi bir role sahip olduğunu kaydetti.

İnsan ve çevre üzerine çok büyük yıkıcı etkileri olan afetlerin uzun soluklu çok büyük maliyetleri olduğunun altını çizen Köse, “Bu sebeple dünyada afetlerin verebileceği zararların da en aza indirilmesi konusunda risk azaltma çalışmalarının ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu şekilde biz de Mamak Belediyesi olarak personelimizin farkındalığını, yetkinliğini, becerisini ve tecrübesini artırmak açısından Ankara Üniversitesi Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi AFAM ile düzenlenen bu eğitim programını planladık. Ankara Üniversitesi ile geçen yıl imzaladığımız çalışmalardan bir tanesi bu. Pek çok çalışma yapıyoruz” diye konuştu.

Ankara Üniversitesi Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Nehir Varol ise, afet olmadan riskleri ya da zararlarını azaltarak bu tür sıkıntıların üstesinden gelmek gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “’Ülkemiz afet ülkesi’ demek istemiyorum ama doğa olaylarının çok yaşandığı bir coğrafyada yaşıyoruz. Maalesef yeterli önlemler alınmazsa bunların afete dönüştüğünü, can ve mal kaybı yaşadığımızı görüyoruz. Biz de üniversite olarak üzerimize düşen görevleri yapmaya çalışıyoruz.”

Açış konuşmalarının ardından, eğitim programının düzenlenmesine katkı sağlayanlara Rektör Ünüvar ve Başkan Köse tarafından teşekkür belgeleri verildi.
Daha sonra eğitime geçilirken, Ankara Üniversitesi Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Nehir Varol “Türkiye’de Görülen Jeolojik Afetler ve Afet Risk Yönetimi Kapsamında Alınacak Önlemler” başlıklı sunumunu yaptı.

 

 

 

Diğer

tümünü görüntüle