Ankara Üniversitesinden Tanzanya Cumhurbaşkanı Hassan’a Fahri Doktora

Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan’a Ankara Üniversitesi tarafından fahri doktora ünvanı verildi.

Türkiye Cumhuriyeti ile Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesine, iki ülke arasındaki dostluk, kardeşlik bağlarının güçlendirilmesine katkıları sebebiyle Siyasal Bilgiler Fakültesi Fakülte Kurulunun önerisi ve Ankara Üniversitesi Senatosunun 17 Nisan 2024 tarih ve 628/5871 sayılı kararı ile “iktisat” alanında fahri doktora ünvanına layık görülen Cumhurbaşkanı Hassan’a Fahri Doktora Belgesi düzenlenen törenle takdim edildi.

Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Farabi Salonu’ndaki törene; Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan ve beraberindeki bakanların yanı sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye’nin Darüsselam Büyükelçisi Dr. Mehmet Güllüoğlu, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, rektör yardımcıları, senato üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Tanzanya Milli Marşı ve İstiklal Marşı ile başlayan tören, Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuarı sanatçılarının müzik dinletisi ile devam etti.

Cumhurbaşkanı Hassan, Törene Katılanları Türkçe Selamladı

Törene katılanları “Merhaba” diyerek Türkçe selamlayan Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan, nazik daveti için Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ettiğini belirterek, Ankara Üniversitesinde bulunmaktan büyük onur ve gurur duyduğunu ifade etti.

Kendisini “iktisat” alanında doktora derecesine layık gördükleri için Ankara Üniversitesi Senatosuna da teşekkür ettiğini belirten Hassan, “Bu prestijli ödülü aldığım için çok gurur duydum” ifadesini kullandı.

Türkiye ve Tanzanya arasındaki ilişkilerin 2017 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tanzanya ziyaretiyle büyük oranda arttığının altını çizen Hassan, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ın ziyaretinin de eğitim alanındaki ilişkilerin gelişmesine katkı sağladığını kaydetti.

Ülkelerine yabancı yatırımların yapılmasını teşvik ettiklerinin altını çizen Hassan, geçen yıl Tanzanya’daki yatırım projelerinin arttığını aktardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2017’de Tanzanya’ya yaptığı ziyaretin, iki ülke arasındaki iş birliği için yeni bir kapı araladığını vurgulayan Hassan, iki ülke arasındaki ticari hacmin de arttığını kaydetti.

Türkiye’nin, Tanzanya’ya yatırım projelerinin ülkesinde istihdam alanı açtığına işaret eden Hassan, bunun büyük bir katkı olduğunu söyledi. Hassan, “Türkiye’nin küresel ekonomik yönetişimdeki rolü hafife alınamaz” dedi.

Hassan, ikili diplomatik ve ekonomik bağların güçlendirilmesi vizyonuna dikkati çekerek, özel sektörde etkileşimin öneminin altını çizdi. Turizm sektöründe önemli fırsatlar olduğunu dile getiren Hassan, “Turizm endüstrisine olanak sağlamak için Türk Hava Yolları ile Tanzanya Hava Yolları arasında mutabakat zaptı imzalayacağımızı duyurmaktan mutluluk duyuyorum” diye konuştu.

Hassan, insani ilişkileri geliştirmeden ekonomik ve diplomatik iş birliğinin hayata geçirilmesinin mümkün olmadığını da ifade etti.

“Sayın Cumhurbaşkanı’na Tevdi Edilecek Fahri Doktora Ünvanı Çok Kıymetli”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ise, Türkiye’nin aile, kadın ve çocuk politikalarından sorumlu bakanı olarak Tanzanya’nın ilk kadın cumhurbaşkanını Ankara’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Cumhuriyetin ilk üniversitesi olan Ankara Üniversitesinin Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” ilkesi doğrultusunda bilim üreten, ülkemizin ve dünyanın önde gelen eğitim kurumlarından biri olduğunu vurgulayan Göktaş, “Başbakanlar, sanatçılar, bilim insanları yetiştiren bu okul, her alada ülkemize yön veren isimlerin yetiştiği köklü bir kurumdur. Bugün iktisat alanında fahri doktora ünvanını sunacak Siyasal Bilgiler Fakültesi de Osmanlı’dan bugüne 165 yıldır bu ülkenin ve gençlerinin geleceğinde rol almış önemli bir fakültedir. Namı diğer Mekteb-i Mülkiye Türkiye’nin yönetici kadrolarında ağırlığı olan kaymakam, vali, büyükelçi, diplomat, siyasetçi yetiştiren bir okuldur. Bu anlamda Sayın Cumhurbaşkanı’na tevdi edilecek fahri doktora ünvanı çok kıymetlidir” diye konuştu.

Tanzanya’nın, Cumhurbaşkanı Hassan yönetiminde 2021’den bu yana hemen hemen her alanda büyük atılımlar gerçekleştirdiğini, önemli başarılara imza attığını belirten Göktaş, “Cumhurbaşkanı Sayın Samia Suluhu Hassan “Kazi iendelee-çalışmaya devam” söylemiyle Tanzanyalılara çalışmanın ne kadar büyük bir erdem olduğunu göstermiştir. Bu alanda verdiği motivasyon için kendisine çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Hassan’ın sürdürülebilir kalkınmadan temiz enerjiye, turizmden tarımsal dönüşüme, eğitimden diplomasiye, her alanda güçlü liderliğini Tanzanya’nın artan refahında görmenin mümkün olduğunu aktaran Göktaş, şöyle devam etti:

“Özellikle eğitim alanında kız çocuklarının okula devamlılığı için gösterilen gayret, kadın-erkek eşitliğini sağlamak için ortaya konulan büyük emek bizim için çok değerlidir. Bu anlamda Tanzanya ile kadın ve çocukların geleceği için yeni iş birlikleri geliştirmek ve ortak çalışmalar yürütmeye açık olduğumuzu açıkça belirtmek isterim. Ben bu vesileyle Türkiye Cumhuriyeti ile Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti arasında ilişkilerin gelişmesi, dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi için sağladığı değerli katkıları için Sayın Cumhurbaşkanı’na şükranlarımı arz ediyorum.”

“Eğitim Alanındaki Karşılıklı Çalışmalarımız Güçlenerek Devam Etmekte”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da Svahili dilinde “hoş geldiniz” diyerek sözlerine başladı. Türkiye ve Tanzanya’nın iyi ilişkiler üzerine inşa edilen köprülerle bağlı güçlü iki dost ve kardeş ülke olduğunun altını çizen Ünüvar, “Afrika kıtasında demokrasi geleneği açısından en gelişmiş ülkelerin başında gelen, siyasi alanda sahip olduğu istikrar ve barışçıl siyasi ortamıyla Doğu Afrika ülkeleri arasında istikrarlı bir konumda olan Tanzanya ile ülkemizin ilişkileri uzun yıllardır güçlenerek devam etmektedir” diye konuştu.

Doğal zenginlikleri, kültürel birikimi ve geleceğe matuf çalışmalarıyla dünyanın en önemli coğrafyalarından biri olan Afrika kıtasının Türkiye için yerinin her zaman özel olduğunu vurgulayan Ünüvar, “Farklı kültürleri bir arada yaşatan bu kadim coğrafyaya yaklaşımımız daima dostluk ve kardeşlik temelinde gerçekleşmiştir. Yine tarihimizin, medeniyet dünyamızın ve gönül coğrafyamızın bir parçası olan Afrika kıtasının dünya toplumları arasında hak ettiği yere ulaşması için desteğimizi her zaman güçlü bir şekilde hissettirmiş durumdayız” ifadelerini kullandı.

Tanzanya Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan’ı Ankara’da, Ankara Üniversitesinde ağırlamaktan büyük gurur ve mutluluk duyduklarını dile getiren Ünüvar, “Yine ülkemizin uluslararası arenadaki bayrak taşıyıcısı olan Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Darüsselam ve İstanbul-Kilimanjaro arasında doğrudan uçuşlara başlaması Tanzanya ile ticaret hacmimize önemli katkılar sağlamıştır. Türkiye Bursları kapsamında Tanzanyalı öğrencilere yükseköğrenim bursları tahsis edilmektedir. Böylece eğitim alanındaki karşılıklı çalışmalarımız da güçlenerek devam etmekte, Tanzanyalı evlatlarımız Türk üniversitelerinde yükseköğrenimlerine devam ettikten sonra ülkelerine dönerek halklarına hizmet vermektedir. Şu anda üniversitemizde 17 Tanzanya vatandaşı öğrencimiz eğitim ve öğretimine devam etmektedir” dedi.

“Tanzanya ile Eğitim İş Birliği Bundan Sonra da Artarak Devam Edecek”

Ankara Üniversitesi olarak eğitim alanında pek çok ülkeden üniversite ile iş birliği yaptıklarının altını çizen Ünüvar, şöyle devam etti:

“Tanzanya bu ülkeler arasında özellikle üzerinde durduğumuz ve eğitim iş birliklerine önem verdiğimiz ülkelerin başında geliyor. Zanzibar Devlet Üniversitesi ve Muhimbili Sağlık ve Birleşik Bilimler Üniversitesi olmak üzere iki üniversite ile iş birliği protokollerimiz bulunuyor. Nitekim özellikle ‘diş hekimliği’ alanında eğitim desteği verdiğimiz Tanzanya’daki yetkililerle sık sık çevrimiçi imkanlarla bir araya geliyoruz. Ayrıca, protokoller kapsamında Muhimbili Sağlık ve Birleşik Bilimler Üniversitesi ile Zanzibar Devlet Üniversitesine 55 diş üniti gönderdik. Bunun yanında 19-23 Temmuz 2022 tarihleri arasında da öğretim üyesi arkadaşlarımızla 4 günlük yüz yüze bir ziyaret gerçekleştirdik ve bu teknik gezi sırasında da önemli iş birliği çalışmaları gerçekleştirme olanağı bulduk.  Son derece verimli görüşmeler gerçekleştirdiğimiz bu ziyareti Tanzanya Doğu Afrika’nın Limanı başlığıyla bir rapor haline getirerek yayınladık. Elbette Tanzanya ile olan eğitim iş birliği çalışmalarımız bundan sonra da artarak devam edecek, ülkelerimiz arasındaki dostluk ve kardeşlik köprülerinin eğitim harcına katkımız hiç bitmeyecektir.”

Cumhurbaşkanı Hassan’a Ankara Üniversitesine teşrifleri ve fahri doktora ünvanını kabulleri için teşekkür ettiğini belirten Ünüvar, “Afrika’nın kalbinde, doğanın mucizeleriyle dolu bir ülke olan Tanzanya’nın Saygıdeğer Cumhurbaşkanı’nın Anadolu’dan unutamayacağı güzel anılarla ayrılmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Rektör Yardımcısı ve Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Çelik, Cumhurbaşkanı Hassan’a fahri doktora tevdi edilmesine ilişkin senato kararını okudu.

 

 

 

 

 

Daha sonra Cumhurbaşkanı Hassan’a biniş giydirilerek, fahri doktora belgesi takdim edildi.

Tören, anı fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.

 

 

 

 

https://x.com/AnkaraUni/status/1781031733460140168

Diğer

tümünü görüntüle