Ankara Üniversitesinin Azerbaycan’a Eğitim Desteği Sürüyor

Azerbaycan’da gazilere ve şehit yakınlarına hizmet sunan psikolog, psikiyatrist ve sosyal hizmet uzmanlarına, Ankara Üniversitesi akademisyenlerince “krize müdahale” ve “psikolojik ilkyardım” eğitimleri verilecek.

Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği (TOGEM-DER) koordinatörlüğünde, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bakü Büyükelçiliği, Azerbaycan İcbari Tıbbi Sigorta Kurumu, Ankara Üniversitesi ve Ankara Ticaret Odası (ATO) iş birliğiyle hayata geçirilen “Gazilerin ve Şehit Yakınlarının Güçlendirilmesi Projesi”nin açılışı gerçekleştirildi.

TOGEM-DER İcra Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Özmete moderatörlüğünde gerçekleştirilen çevrim içi toplantıda, projenin yaklaşık 2 yıl emek verdikleri bir çalışma olduğunu ifade etti. Dağlık Karabağ’ın Ermenistan işgalinden kurtarılması sırasında Türkiye’nin askeri, siyasi ve insani destekleriyle Azerbaycan’ın hep yanında olduğunu belirten Satır, hayata geçirilen proje ile gazilerin ve şehit yakınlarının hayatın içinde aktif rol almalarını sağlamayı hedeflediklerini vurguladı.

Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Doç. Dr. Cahit Bağcı da geldiği ilk günden beri projeyi hayata geçirmek için yürütülen çabaların şahidi olduğunu kaydetti. Kapasite aktarımı konusunda Türkiye’nin Azerbaycan’da önemli çalışmalar yürüttüğünü aktaran Bağcı, “Herkes ticaretteki ilişkilerin artması, derinleşmesiyle ilgili konuları, enerjiyi, savunma konularındaki iş birliklerini ana gündem olarak ortaya koymaktadır ama son günlerdeki akademik iş birlikleri başta olmak üzere kamu ve özel kuruluşların kapasite artırımı yönündeki bu projeleri oldukça değerlidir. Bu açıdan İcbari Tıbbi Sigorta ile TOGEM-DER iş birliğinde yürütülen bu proje, profesyonellerin niteliklerinin daha da gelişmesine katkı sağlayacaktır” dedi.

“Vatanı, Bayrağı Uğruna Şehit ve Gazi Olanların Daima Emrindeyiz”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise, üniversite olarak böylesine önemli bir projede rol almış olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti. Gaziler ile şehit yakınlarının ciddi ölçüde psikososyal desteğe ihtiyacı olduğunu belirten Ünüvar, şunları kaydetti:

“Projenin bu noktaya gelmiş olması önemli. Bu proje çok şanslı. Çünkü işin bir ucunda TBMM var, bir ucunda Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin bizzat maddi ve manevi desteğini alan TOGEM-DER var, bir ucunda Bakü Büyükelçiliğimiz var, bir ucunda Azerbaycan’ın en güçlü kurumlarından İcbari Tıbbi Sigorta Kurumu var, bir ucunda başkanı işin sadece ekonomisi ile değil, olayın sosyal boyutuyla da çok yakından ilgilenen ATO var, bir ucunda da Ankara Üniversitesi var. Ankara Üniversitesi bütün mensuplarıyla var. Dolayısıyla bu projenin başarılı olmaması için bir neden yok. Bizler vatanı uğruna hem Türkiye hem Azerbaycan bayrağı uğruna şehit ve gazi olanların daima emrindeyiz.”

ATO Başkanı Gürsel Baran, projenin, kardeş Azerbaycan topraklarını korumak için canını ortaya koyan gaziler ile onların yakınları ve şehit yakınlarının yaşanan bu travmayla başa çıkma kapasitelerini artırmak ve psikolojik onarım süreçlerini kolaylaştırmak için hayata geçirildiğini kaydetti.

Eğitimleri Ankara Üniversitesi Akademisyenleri Verecek

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Özmete ise, açılışı yapılan projenin, savaş sonrası geride kalanların psikolojik izlerini azaltmak ve ortadan kaldırmak üzere planlandığını kaydetti.

Proje kapsamında iki kardeş ülke arasındaki dayanışmayı teşvik etmek amacıyla Azerbaycan’da gazilere ve şehit yakınlarına sahada hizmet sunan psikolog, psikiyatrist ve sosyal hizmet uzmanlarına “krize müdahale” ve “psikolojik ilkyardım” konusunda eğitim verileceğini dile getiren Özmete, projenin ilk aşamasında online olarak verilecek eğitimlere Azerbaycan’da görev yapan 72 meslek mensubunun katılacağını, bu eğitimlerin Ankara Üniversitesi Psikoloji Bölümü ve Sosyal Hizmet Bölümü öğretim üyeleri tarafından yürütüleceğini ifade etti.

Özmete, proje sonunda eğitime katılan meslek mensuplarına katılım belgesi verileceğini sözlerine ekledi.

Programda, TOGEM-DER Başkanı Füsun Türken Uysal ve Azerbaycan Zorunlu Sağlık Sigortası Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Zaur Aliyev de birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından, eğitim projesinin ilk oturumu; odaklanma, hayatla bağ kurma, sıkıntılardan uzaklaşma bağlamında stres yönetimi konusuyla başladı.